NaslovnaNovostiNova iranska hipersonična raketa stiže do Tel Aviva za 4 minuta

Nova iranska hipersonična raketa stiže do Tel Aviva za 4 minuta

Iran tvrdi da njihova nova raketa može da stigne do Tel Aviva za manje od četiri minuta. Hipersonična balistička raketa može da leti više od pet puta većom brzinom od zvuka (brzinom od 3.800 milja na sat) i naprednija je od rakete Sejil, objavio je Teheran tajms.

Amir Ali Hadžizadeh, šef vazduhoplovne divizije Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), saopštio je pre nedelju dana da je Iran napravio hipersoničnu balističku raketu koja može da izbegne napredne štitove protivvazdušne odbrane i pogodi određene ciljeve.

Šef Vazdušno-kosmičke divizije Revolucionarne garde Amir Ali Hadžizadeh

Komandant IRGC-a rekao je novinarima da projektil ima veliku brzinu i da može da manevriše i unutar i van Zemljine atmosfere. Ne mogu ga zaustaviti nikakvi sistemi protivraketne odbrane. Hadžizade je rekao da „takva tehnologija koja bi mogla da presretne hipersoničnu raketu neće biti razvijena u narednim decenijama. Za presretanje hipersoničnog oružja potreban je poseban svemirski satelit ili svemirski senzor, tako da je u ovom trenutnku hipersonično oružje nepobedivo.”

Dok je iranska balistička raketa srednjeg dometa Sejil sposobna da stigne do Tel Aviva za sedam minuta ako je lansirana iz Natanza, prema izveštajima lokalnih medija, nova hipersonična raketa može da stigne do glavnog grada glavnog neprijatelja Irana za manje od četiri minuta.

Hadžizade je rekao novinarima da je projektil testiran i da će biti predstavljen “u bliskoj budućnosti i u odgovarajuće vreme”.

„Dok se Sjedinjene Države i dalje muče sa svojim programom hipersoničnih projektila, iznenada, Iran je razvio svoju prvu hipersoničnu raketu koja menja ravnotežu snaga“, prokomentarisala je Marina Miron, naučni saradnik sa King’s Univerziteta London.

Miron smatra da će iranski novi projektil imati ozbiljne implikacije i da će “promeniti odnos snaga, ne samo na Bliskom istoku već i u svetu”. Pentagon je odbio da komentariše.

Portparol američkog ministarstva odbrane za region Bliskog istoka, potpukovnik vojske Rob Lodevik, samo je rekao da je Pentagon „dobro svestan“ izveštaja i da je i dalje „skeptičan“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave