NaslovnaNovostiIran predstavio svoju „jedinstvenu“ hipersoničnu raketu; Fattah stiže do Izraela za 400...

Iran predstavio svoju „jedinstvenu“ hipersoničnu raketu; Fattah stiže do Izraela za 400 sekundi

Komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), brigadni general Amir-Ali Hadžizadeh, tokom predstavljanja u Teheranu hipersonične rakete „Fattah“ (Osvajač), rekao je da je Iran sada jedna od četiri zemlje koje imaju tehnologiju za proizvodnju hipersonične rakete.

„Raketa koja je danas predstavljena je jedinstvena u svetu… Ovim otkrićem Iran je postao jedna od četiri zemlje koje poseduju ovu tehnologiju“, rekao je on, a citira britanski Gardijan.

Ova izjava je data usred visokog nivoa napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama u vezi sa nuklearnim programom Teherana.

Iranska državna televizija saopštila je da projektil Fattah ima domet do 1.400 kilometara i dostiže brzinu od preko 10 maha. Teheran takođe tvrdi da bi projektil mogao da prođe kroz bilo koji odbrambeni sistem, iako nisu pruženi dokazi koji podržavaju ovu tvrdnju.

Fattah koristi čvrsto gorivo, što mu omogućava da postigne velike brzine i „izvodi različite manevre u i van Zemljine atmosfere“, navodi iranska novinska agencija Fars.

Televizijski prenos je pokazao nešto što je izgledalo kao model projektila koji je Revolucionarna garda predstavila predsedniku Ebrahimu Raisiju.

Korpus garde islamske revolucije već ima bogat arsenal balističkih projektila, a poslednjih meseci su se na Zapadu pojavili izveštaji da bi Teheran mogao da počne da isporučuje neke modele takvog oružja Rusiji.

Iran tvrdi da bi projektil mogao da pogodi Izrael za 400 sekundi

Hadžizade je u novembru tvrdio da je Iran razvio novu hipersoničnu raketu koja bi mogla da stigne do Izraela za 400 sekundi.

U to vreme, iranski list Sobh-e-Sadegh objavio je naslov na hebrejskom, koji je glasio „400 sekundi: general Amir Ali Hadžizadeh, komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa garde Islamske revolucije, rekao je da je Iran nabavio tehnologiju za hipersonične rakete“ .

Hadžizadeh je tada rekao da je Iran uspeo da razvije naprednu hipersoničnu balističku raketu koja bi mogla da dosegne svemir i da gađa odbrambene sisteme raketa. „Ovaj sistem ima veoma veliku brzinu i ima mogućnost manevrisanja u atmosferi i van nje“, rekao je tada.

„Dok se Sjedinjene Države i dalje muče sa svojim programom hipersoničnih projektila, iznenada, Iran je razvio svoju prvu hipersoničnu raketu koja menja ravnotežu snaga“, prokomentarisala je Marina Miron, naučni saradnik sa King’s Univerziteta London.

Miron smatra da će iranski novi projektil imati ozbiljne implikacije i da će “promeniti odnos snaga, ne samo na Bliskom istoku već i u svetu”. Pentagon je odbio da komentariše.

Portparol američkog ministarstva odbrane za region Bliskog istoka, potpukovnik vojske Rob Lodevik, samo je rekao da je Pentagon „dobro svestan“ izveštaja i da je i dalje „skeptičan“.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave