NaslovnaNovostiNemačka isporučuje Ukrajini šest najmodernijih radara TRML-4D vrednih preko 100 miliona evra

Nemačka isporučuje Ukrajini šest najmodernijih radara TRML-4D vrednih preko 100 miliona evra

Nemačka odbrambena kompanija Hensoldt objavila je 3. maja da će Ukrajini isporučiti još šest radara TRML-4D do kraja godine.

Novi radari su deo paketa porudžbina u vrednosti od preko 100 miliona evra, navodi kompanija u saopštenju, ne pojašnjavajući odakle novac zapravo dolazi.

„Naši radari su hitno potrebni ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani i ponosni smo što možemo da isporučimo sve sisteme ove godine“, rekao je generalni direktor Hensoldt Oliver Dorre. „Povratne informacije naših kupaca potvrđuju koliko je brza dostupnost radara važna za zaštitu njihovih građana.

TRML-4D je mobilni AESA radar za nadzor C-opsega koji je razvio nemački specijalista za senzore Hensoldt.

TRML-4D je aktivni elektronski skenirani radar (AESA) za nadzor i akviziciju ciljeva sa maksimalnim dometom od 250 kilometara i mogućnošću praćenja do 1.500 ciljeva u isto vreme.

Radar takođe može razlikovati različite tipove vazdušnih ciljeva, fokusirajući se na krstareće rakete velike brzine ali i nisko leteće, kao i borbene avione i helikoptere.

Radar je prvi put ušao u službu ukrajinskih snaga 2022. godine kao deo sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa IRIS-T SLM nemačke proizvodnje. Od tada je ruska vojska uništila nekoliko radara ovog tipa. Jedan od primera možete videti u videu ispod:

Kijev već mesecima traži više protivvazdušne odbrane kako bi ojačao ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, suočenu sa sve većim ruskim bespilotnim i raketnim napadima.

Nemačka je u aprilu saopštila da će Ukrajini uskoro obezbediti još jedan sistem dugog dometa MIM-104 Patriot američke proizvodnje, kao i dodatni IRIS-T SLM sistem.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo snimke uništenja, poslednjeg u nizu sistema PVO IRIS-T u oblasti Harkov pre samo dva dana.

Nemački vicekancelar Robert Habek, koji je takođe ministar ekonomije, najavio je planove za dopunu ukrajinske protivvazdušne odbrane 19. aprila 2024. godine. Zajedno sa direktorom kompanije Diehl Defense Helmutom Rauhom boravio u zvaničnoj poseti Kijevu.

“Tri naša (IRIS-T) sistema su već u Ukrajini, a još će biti isporučeno ove godine. Sledeći će biti poslat za samo nekoliko nedelja”, rekao je Rauch pritom zaobravivši da je minimum jedan već stradao i to par dana pre njegove izjave.

U novembru mesecu 2023. godine stizali su izveštaji o porazu PVO sistema IRIS-T od ruske rakete H-31P u Odeskoj oblasti.

Ranije ove nedelje, medijski izveštaji su otkrili da Italija planira da isporuči SAMP/T sistem srednjeg dometa italijanske francuske proizvodnje.

Ovi radari i sistemi protivvazdušne odbrane neće poboljšati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu samo zato što je zemlja veoma velika, a sa druge strane čini se da je ruska vojska sposobna da neutrališe ove sisteme. Poslednjih meseci ruska vojska je pojačala suzbijanje operacija protivvazdušne odbrane (SEAD) u zoni svojih specijalnih vojnih operacija u Ukrajini.

Kao rezultat ovih ruskih SEAD operacija, kijevske snage su izgubile desetine sistema protivvazdušne odbrane, uključujući i ove zapadne proizvodnje. Dok sa druge strane, ukrajinski izvori su protekle zime tvrdili kako im se ipak čini da je nemački sistem IRIS-T najefikasniji od sve dobijene zapadne opreme.

Ukrajinski IRIS-T

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model.

iris t
Svi IRIS-T sistemi

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) je zemaljski lansirani srednjedometni raketni sistem koji koristi rakete vazduh-vazduh IRIS-T. IRIS-T je visoko manevrišuća raketa vazduh-vazduh koja se koristi za napade na vazdušne ciljeve.

IRIS-T SLM predstavlja mobilni raketni sistem koji omogućava lansiranje raketa IRIS-T sa zemlje. Sistem se sastoji od lansirnih rampi, vođenog upravljačkog sistema i transportno-lansirnih vozila. Sposobnost zemaljskog lansiranja omogućava fleksibilnost u raspoređivanju sistema i pruža mogućnost za zaštitu ključnih tačaka, kao što su vojne baze ili infrastruktura, od vazdušnih pretnji.

Rakete IRIS-T su visoko agilne i imaju mogućnost napada na ciljeve u vazduhu velikog manevarskog kapaciteta. Ove rakete su opremljene termalno-vođenim sistemom za praćenje i vođenje ciljeva. To im omogućava da detektuju i prate ciljeve na osnovu njihove toplinske signaturne i samostalno ih ciljaju.

iris t dometi
iris t dometi

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu H-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

Ukrajinci dobili i „egipatski“ sistem IRIS-T?

Još početkom prošle godine, na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini. Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su prvobitno bili namenjeni egipatskim potrebama“.

Egipat je 2017. odlučio da značajno unapredi svoje sposobnosti protivvazdušne odbrane. Kairo je rešio da se naoruža i to je učinio kupovinom sistema iz Rusije, Nemačke, SAD i Francuske.

Prvo su dobili ruske sisteme PVO S-300VM/Antej-2500, a ubrzo zatim, Kairo je odlučio da kupi ruske balističke rakete zemlja-vazduh TOR-2ME.

ukraine has deployed an egyptian air defense system iris t
Ukrajinac pored sistema PVO IRIS-T

Godinu dana kasnije, SAD su prodale PVO sistem Chaparral Egiptu. Od Francuske, Afrikanci su odlučili da kupe Thales Ground Master 400 [GM400] AESA radare.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave