NaslovnaNovostiItalija isporučuje Ukrajini još jedan PVO sistem SAMP/T, zajedno sa prenosivim Stinger

Italija isporučuje Ukrajini još jedan PVO sistem SAMP/T, zajedno sa prenosivim Stinger

Italijanska vlada priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će uključivati sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa SAMP/T, izvestila je italijanska 2. maja La Repubblica.

Italijanski list navodi da je sistem protivvazdušne odbrane koji Italija planira da isporuči raspoređen u Slovačkoj. Slovački premijer Robert Fico rekao je u martu da je Rim odlučio da povuče sistem iz njegove zemlje, ne objasnivši zašto.

Paket vojne pomoći će navodno uključivati i prenosive PVO sisteme Stinger američke proizvodnje, piše La Republika.

Italijanski list navodi da bi paket trebalo da bude predstavljen na predstojećem samitu Grupe sedam, G7, u Italiji, koji će početi 13. juna.

Italija ima samo pet SAMP/T baterija. Prošle godine su isporučili sistem Ukrajini u saradnji sa Francuskom. Sistem je uništen, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u januaru ove godine.

Kijev već mesecima traži više protivvazdušne odbrane kako bi ojačao ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, suočenu sa sve većim ruskim bespilotnim i raketnim napadima. Prošlog meseca, Nemačka je saopštila da će Ukrajini obezbediti još jedan sistem dugog dometa MIM-104 Patriot američke proizvodnje.

samp:t mamba
samp:t mamba

Dodatni sistemi Patriot i SAMP/T verovatno neće praviti nikakvu razliku. Zatvaranje ukrajinskog vazdušnog prostora je izuzetno komplikovan zadatak kako zbog enormno velike teritorije koju bi PVO sistemi trebalo da pokriju tako i zbog naprednih obaveštajnih i ofanzivnih sposobnosti ruske vojske. Podsetimo, Ukrajina je 1,7 puta veća od Nemačke.

SAMP/T, u Parizu poznat i kao Mamba

Sistem protivvazdušne odbrane, koji je razvio Eurosam sa sedištem u Francuskoj, naoružan je radarskim presretačima Aster-30 koji su prvobitno razvijeni za pomorske brodove dometa do 120 kilometara. Sistem koristi THALES-ov ARABEL multifunkcionalni X-band radar za kontrolu vatre.

SAMP/T, poznat francuskoj vojsci kao Mamba, je proizvod zajedničkog rada između MBDA i Thalesa. PVO je dizajniran da odgovori na vazdušne pretnje sa dometom od 600 km.

Ovaj sistem se koristi za zaštitu od vazdušnih pretnji, uključujući avione, helikoptere i balističke projektile, pružajući efikasnu odbranu protiv neprijateljskog vazduhoplovstva.

SAMP/T Mamba se sastoji od lansera sa raketama, sistema za upravljanje vatrom i komandnog vozila. Lanser je platforma sa vertikalnim lansirnim kontejnerima u kojima se smeštaju rakete. Sistem za upravljanje vatrom omogućava praćenje i identifikaciju ciljeva, dok komandno vozilo upravlja celokupnim sistemom.

SAMP/T karakteriše izuzetno brz odziv. Svaka baterija je opremljena sa šest vertikalnih lansera, svaki sa osam spremnih za ispaljivanje raketa Aster 30. Upravo je ova vrsta rakete ključna komponenta francuskog sistema.

Mamba

SAMP/T Mamba koristi dvostepene rakete zemlja-vazduh, koje imaju sposobnost presretačkih dejstava na velikim daljinama. Rakete su opremljene naprednim vođenim sistemima i mogućnostima manevrisanja tokom leta radi obezbeđivanja preciznosti i presretanja ciljeva.

SAMP/T je u potpunosti usaglašen sa NATO standardima i može da radi u ekstremnim borbenim uslovima. Njegov transport se obavlja vazdušnim putem (Airbus A400M i Lockheed-Martin C-130J Super Hercules).

Tokom zajedničke vežbe između francuske i italijanske vojske, 2013 godine, Aster 30 je presreo cilj predstavljen kao balistička raketa nakon leta od 300 km.

SAMP/T može da ispali osam projektila Aster 30 za 10 sekundi. Visoko automatizovani i odbrambeni kapaciteti od 360 stepeni, francuski protivvazdušni sistem bi dao željenu borbenu sposobnost ukrajinskoj vojsci.

Stinger ukratko

ukrajina ostajemo bez pvo sistema
Stinger

Stinger je jedan od najnaprednijih i najefikasnijih sistema protivvazdušne odbrane, koji koriste i mnogi saveznici Letonije, kao što su SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Finska, Norveška i Litvanija.

“Stinger” je vrsta prenosivog sistema za protivvazdušnu odbranu (MANPADS) koji su razvili General Dynamics. Namenjen je obaranju niskoletećih aviona, poput helikoptera ili napadačkih aviona, koristeći toplotno navođenu raketu.

Stinger sistem se sastoji od lansirne cevi, držača i rakete. Sama Raketa je navođena pasivnim infracrvenim tragačem koje detektuje toplotni potpis ciljnog aviona, omogućavajući raketi da prati i locira cilj.

Stinger MANPADS su izuzetno efikasni protiv niskoletećih aviona i korišćeni su u raznim sukobima širom sveta. Međutim, bili su predmet kontroverzi jer postoji zabrinutost zbog njihovog širenja i mogućnosti da padnu u ruke neprijatelja ili terorističkih organizacija. Kao rezultat toga, mnoge zemlje su uvele stroge kontrole izvoza i transfera MANPADS-a.

3 KOMENTARA

  1. K bi da osvaja ! Svuda gde je naumio osvojiti nema više srba (Slovenija,Hrvatska,Kosowo) a uskoro i na drugom mestima. Dobro je Srećko Đukić poručio . Zauvek prestanite svojatati druge narode “

    • Koji sledeci put zamlato putinofilska, ti nisi u stanju do kosovske mitrovice da podjes..prvo tamo podji, ako smes i mozes!!a za milano ne brini tamo sigurno neces..😂😂😂

      9
      213

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave