NaslovnaNovostiSu-35 i F-22 Raptor „spremni za okršaj“; Vašington raspoređuje svoj „najbolji avion“...

Su-35 i F-22 Raptor „spremni za okršaj“; Vašington raspoređuje svoj „najbolji avion“ na ruske granice

Od početka ruskih vojnih operacija u Ukrajini, primetan je porast vazdušnih susreta između ruskih i zapadnih vojnih aviona.

Dramatična igra mačke i miša razvila se na nebu iznad Crnog mora, suprotstavljajući zapadne osmatračke avione protiv ruskih lovaca.

Susreti su otprilike počeli kada je Rusija anektirala Krim 2014. godine, a Ukrajina se sve više oslanjala na zapadnu pomoć i obaveštajni rad kako bi se suprotstavila ruskoj pretnji.

Od početka vojnih operacija „susreti“ su se samo intenzivirali. Ranije ove nedelje, ruski lovac opasno se približio poljskom avionu iznad Crnog mora.

Let L-410 Turbolet
Let L-410 Turbolet

Ova akcija je rezultirala trenutnim gubitkom kontrole poljskih pilota. Došlo je do niza sličnih susreta od Baltika do Sirije, pri čemu su najčešće američki piloti doživeli nekoliko bliskih susreta sa ruskim lovcima.

Jedinice vazdušne policije NATO-a stavljene su u stanje visoke pripravnosti nakon što je ruski borbeni avion SU-35 opasno presreo poljski avion L410 Turbolet u misiji Frontex-a iznad Crnog mora u petak, saopštio je zvaničnik NATO-a.

Vrhovna komanda američkog vazduhoplovstva na Bliskom istoku objavila je pre mesec dana nekoliko video snimaka na kojima se vide dva susreta američkih aviona F-16 i ruskih aviona Su-35 iznad Sirije.

su 35 pogled kroz kameru f 16
su-35 pogled kroz kameru f-16

Nedavni incident u kojem su učestvovali poljski avioni u skladu je sa, sada već poznatim, veštim manevrima ruskih pilota, poput onih u Crnom moru i drugim regionima, koje američki vojni zvaničnici karakterišu kao „opasne“.

Mnogi stručnjaci i dalje nazivaju Su-35 najopasnijim lovcem u ruskom arsenalu kojem Kijev jednostavno ne može da parira.

U martu, ruski borbeni avion Su-27 je prskao gorivo i okrznuo o američki dron MQ-9 Reaper koji je leteo iznad Crnog mora, što je rezultiralo prinudnim padom bespilotne letelice.

su 27 i mq9 reaper
su 27 prska gorivo na snimku iz drona mq-9 reaper

Ovaj incident je bio prvi dokumentovani slučaj direktnog fizičkog kontakta između ruskog i američkog aviona od početka rata u Ukrajini.

Ruski lovac Su-27 ispalio je projektil u neposrednoj blizini britanskog izviđačkog aviona RC-135 Rivet Joint „izvodeći rutinske patrole“ u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, u septembru prošle godine.

Hladni rat

Nedavna epizoda podseća na mračno poglavlje iz ere Hladnog rata, podsećajući na incident koji uključuje let 007 Korean Air Lines-a.

Za to vreme, sovjetski borbeni avioni su hitno raspoređeni da presretnu letelicu za koju su verovali da predstavlja potencijalnu pretnju, nesvesni da je u pitanju putnički avion Boing 747.

Avion je nenamerno zalutao u sovjetski vazdušni prostor, a nakon što je dobio delimičan opis putničkog aviona, sovjetski pilot je bio ovlašćen da dejstvuje. Tragično, lansirane su dve rakete vazduh-vazduh, što je rezultiralo razornim gubitkom svih 269 osoba.

Ovaj užasni incident naglašava ozbiljnost nedavnih susreta na Crnom moru i služi kao podsetnik na posledice pogrešnih tumačenja i pogrešnih proračuna u zonama visokih rizika.

SAD rasporedili F-22 Raptore u bivšu sovjetsku republiku

NATO je uspostavio redovne misije vazdušne policije kako bi bili na oprezu od “nepredviđenih akcija ruske avijacije.”

f 22 puca iz topa
f 22 sa M61A2 Gatling 20 mm

Kao deo ove misije, NATO avioni se mobilišu kad god se pojave indikacije da ruski avioni obavljaju netipične letove. U nedavnom razvoju događaja, kontingent američkih lovaca F-22 je raspoređen u Estoniju od 8. maja da podrži tekuće operacije vazdušne policije NATO-a u regionu.

Početkom aprila, Sjedinjene Države su takođe rasporedile 12 F-22 Raptora u poljsku vazdušnu bazu Povidz kako bi zaštitile istočni bok NATO-a. Raspoređivanje je deo misije koja dopunjuje kombinovanu vazdušnu i protivraketnu odbranu NATO-a u regionu.

Baltičke nacije Estonija, Letonija i Litvanija zauzimaju strateško bitnu poziciju duž krucijalnog vazdušnog, kopnenog i morskog koridora.

Komanda američkog vazduhoplovstva je takođe istakla da su španske oružane snage rasporedile sistem protivvazdušne odbrane NASAMS u Letoniji. Potez koji poboljšava sposobnosti protivvazdušne odbrane baltičke trijade.

Na sve to, britanski lovci Typhoon trenutno su stacionirani u Estoniji i aktivno sprovode vazdušne patrole kako bi zaštitili vazdušni prostor NATO-a.

su 35 vs f 22
su-35 vs f-22

Rusija i SAD su defakto rasporedile svoje najbolje lovce u regionu. Ne može mnogo lovaca u NATO-u da izazove „super manevarski“ Su-35, tako da sa raspoređivanjem F-22, uskoro bismo mogli da vidimo retke slike F-22 i Su-35 u jednom kadru.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave