NaslovnaNovostiAmerički MQ-9 Reaper izvađen iz vode, tvrde ruski mediji; olupinu proučavaju stručnjaci

Američki MQ-9 Reaper izvađen iz vode, tvrde ruski mediji; olupinu proučavaju stručnjaci

Kako prenosi portal Svobodnaja presa, ruski stručnjaci su uspeli da sa dna Crnog mora podignu olupinu američke bespilotne letelice MQ-9 Reaper. Autori publikacije podsećaju da su nakon pada drona SAD bile prinuđene da prekinu izviđačke letove u blizini granica Krima kako bi izbegli nove slične incidente koji bi mogli da dovedu do eskalacije.

Međutim, ruski inženjeri su navodno već uspeli da prouče olupinu drona i dobiju mnogo korisnih informacija o dizajnu i principima rada radio-elektronskih komponenti uređaja, kao i o njegovoj optičkoj opremi za izviđanje.

mq 9 reaper i suhoi su 27
mq-9 reaper i suhoi su-27

U ovom trenutku, stručnjaci AD „Radioelektronske tehnologije“ i FSBI „Centralni istraživački institut Vazdušno-kosmičkih snaga“ Ministarstva odbrane Rusije proučavaju elektronsko punjenje „Reaper-a“.

Konkretno, već se pažljivo proučavaju optoelektronski kompleks AN/AAS-52 i izviđački radarski kompleks AN/API-8. Telemetriju i bezbedne satelitske komunikacione stanice, kao i terminal za razmenu podataka Link-16, takođe detaljno proučavana ruski stručnjaci.

Određivanje frekvencijskih parametara telemetrijskih sredstava i procena nivoa otpornosti na buku drona MQ-9 Reaper će pomoći da se dalje simuliraju efikasni načini protivdejstva takvim bespilotnim letelicama ruskim sredstvima elektronskog ratovanja.

Mogućnosti američkih uređaja za nadzor dugog fokusa, uključujući tip i rezoluciju matričnih fotodeteora, biće pažljivo proučavane. Ovo će im omogućiti da razumeju sposobnosti američkih izviđačkih dronova da identifikuju rusku opremu na različitim udaljenostima.

ruska postanska markica reaper
ruska “postanska markica” kao odgovor na istu ukrajinsku povodom potapanja borda moskva

Incident sa MQ-9 Reaper-om dogodio se 14. marta, kada je jedan od boraca Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije koji je pratio dron napravio oštar manevar, neprimetan od strane operatera drona, usled čega je oštećena elisa na bespilotnoj letelici. Nakon što se dron srušio u Crno more, ruski specijalisti su poslali ekspediciju da iz vode izvade olupinu drona, o čemu je zvanično saopšteno.

Treba napomenuti da izvlačenje olupine bespilotne letelice MQ-9 Reaper sa dna Crnog mora nije zvanično prijavljeno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave