NaslovnaNovostiMoskva objavila planove vađenja ostataka američkog drona MQ-9 Reaper sa dna Crnog...

Moskva objavila planove vađenja ostataka američkog drona MQ-9 Reaper sa dna Crnog mora

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev rekao je da će Moskva pokušati da dođe u posed olupine američkog drona MQ-9 Reaper koji je pao u Crno more.

Treba nam da bi ga proučili, rekao je on u etru TV kanala Rusija-1. Ne znam da li ćemo uspeti da ga pokupimo ili ne, ali činjenica da ovo treba da uradimo … I to ćemo svakako pokušati, objasnio je Patrušev.

Prema njegovim rečima, nada se uspehu operacije. Razvoj situacije nakon pada drona ukazuje na to da Vašington učestvuje u neprijateljstvima protiv Rusije, iako stalno govori drugačije, dodao je sekretar Saveta bezbednosti RF.

Ovo je još jedna potvrda da su oni direktno umešani u ove događaje, kaže Patrušev.

Istovremeno, direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin je u eteru TV kanala Rusija-1 rekao da Moskva ima tehničke mogućnosti da pokupi olupine MQ-9 Reaper.

Čini mi se da postoje takve tehničke mogućnosti, rekao je Nariškin.

Ranije je republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grem, na Foks njuzu, izjavio da je ispravno obarati ruske avione ako se približe bilo kojoj američkoj letelici. To što je dron u vlasništvu SAD vršio izviđanje u interesu Ukrajine ne smeta senatoru.

Juče uveče, Sergej Šojgu je razgovarao sa šefom Pentagona Ostinom. Glavna pažnja posvećena je razmeni mišljenja o uzrocima i posledicama incidenta sa padom bespilotne letelice Sjedinjenih Država 14. marta u Crnom moru.

Sergej Šojgu je istakao da su uzrok incidenta akcije Sjedinjenih Država zbog nepoštovanja zone ograničenja letova koju je proglasila Ruska Federacija, uspostavljene u vezi sa specijalnom vojnom operacijom, kao i pojačane obaveštajne aktivnosti protiv interesa Ruske Federacije.

Konstatovano je da letovi američkih strateških bespilotnih letelica ispred obale Krima imaju provokativnu prirodu, što stvara preduslove za eskalaciju situacije u zoni Crnog mora.

Ruska Federacija nije zainteresovana za takav razvoj događaja, ali će nastaviti da srazmerno odgovara na sve provokacije. U isto vreme, velike nuklearne sile treba da se ponašaju što je moguće odgovornije, uključujući održavanje vojnih komunikacionih kanala za razgovor o svim kriznim situacijama.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave