NaslovnaNovostiAmerički dron MQ-9 Reaper pronađen u blizini Sevastopolja na dubini od oko...

Američki dron MQ-9 Reaper pronađen u blizini Sevastopolja na dubini od oko 900 metara

Pre nekoliko sati, ruski stručnjaci su kod obale Krima pronašli srušeni američki dron MQ-9 Reaper. Fragmenti drona nalaze se na dubini od oko 900 metara, što im omogućava da se izvuku iz vode.

Informacije u vezi sa tim daje informativni resurs „FroPost“, pozivajući se na sopstvene izvore u Ministarstvu odbrane Rusije.

crop kp 63869 1200

„U zoni pada američkog vojno-obaveštajnog drona dežuraju snage ruske mornarice. „Na dno mora potonuo je podvodni robot koji je otkrio MQ-9 Reaper na dubini od oko 850- 900 metara. Nedaleko od ove zone nalazi se dubokomorski krak gasovoda Južni tok“, prenosi informativni resurs, pozivajući se na podatke sagovornika.

Koliko se daleko od obale Sevastopolja nalaze fragmenti palog drona, nije poznato. Međutim, s obzirom na činjenicu da je dron leteo na udaljenosti od oko 120 kilometara od granica vazdušnog prostora poluostrva, dron teško da bi mogao da pređe tako veliku udaljenost.

SAD veruju da je Rusija pronašla nekoliko malih ostataka palog MK-9 Reaper u Crnom moru preneo je CNN.

Još nema zvaničnih saopštenja Ministarstva odbrane Ruske Federacije u vezi s tim, međutim, Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država objavilo je snimak bespilotne letelice MQ-9 Reaper koju je oborio lovac Suhoi Su-27 14. marta 2023.

Ukrajinski Defece Express piše da se na snimku vidi područje sa obalom. Prema satelitskim snimcima Google Earth-a, to je verovatno zona na jugozapadu Sevastopolja (Krim). U Čornoričenskom rezervoaru i vrhovima Krimskih planina ima odsjaja vode.

76c64133540eb4a8
Skrinšot sa snimka bespilotne letelice MQ-9 Reaper i satelitske slike Google Earth / Defence Express

Dakle, bespilotna letelica MQ-9 se približila ruskoj bazi i mogla je da izvrši izviđanje. Štaviše, vojni aerodromi u blizini Sevastopolja (na primer, Sevastopoljski međunarodni aerodrom Belbek) su mogli biti u vidokrugu drona.

Sjedinjene Države tvrde da se bespilotna letelica MQ-9 nalazila u neutralnom vazdušnom prostoru (minimalno 22 km od obale). U svakom slučaju, ako je dron prešao granicu, prešao je ukrajinsku granicu, kažu iz Defence Express-a.

Sa druge strane SAD sprovode procenu svojih operacija bespilotnih letelica u oblasti Crnog mora, vagajući troškove i koristi od letova nakon što je Rusija prinudno srušila MQ-9, izjavilo je nekoliko zvaničnika za CNN.

us navy i cnn pozicija drona
Ovo su približne lokacije i vreme kada se MQ-9 Reaper sudario sa ruskim lovcem u utorak ove nedelje, prema američkim vazduhoplovnim snagama i CNN-u.

Neki u američkoj vojsci zabrinuti su da će ograničavanje ruta dronova uticati na prikupljanje obaveštajnih podataka u vezi sa ratom u Ukrajini, rekao je visoki vojni zvaničnik. Međutim, SAD imaju potencijalne alternative za prikupljanje informacija, kao što su špijunski sateliti.

SAD razmatraju još jedan let dronom iznad Crnog mora u narednim danima, rekli su zvaničnici, koji bi bio u skladu sa njihovim tipičnim operativnim rasporedom.

PrekoCNN

8 KOMENTARA

  1. Надгледају “гасоводе” . . . Оће још гасовода да елиминишу.
    Куба ће постави Руске ракете
    А Тексас се отцепљује.

  2. A vi ste sigurni da je letio 120 km od obale to su vam rekli ameri haha a kako ne oni su se bili orivukli obali zato ga je i obrijao suhoj
    Jos kazite da su ga ameri posle toga potopili sto je od njih kao zvanicno
    Mozda dodju po njega ameri

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave