NaslovnaNovostiSu-35 protiv F-16; Ruski piloti ponavljaju manevre iz Crnog mora u Siriji?...

Su-35 protiv F-16; Ruski piloti ponavljaju manevre iz Crnog mora u Siriji? [VIDEO]

Vrhovna komanda američkog vazduhoplovstva na Bliskom istoku objavila je pre nekoliko dana nekoliko video snimaka na kojima se vide dva susreta američkih aviona F-16 i ruskih aviona Su-35 iznad Sirije.

Snimak dolazi otprilike mesec dana nakon što je šef američke Centralne komande, general Majkl “Erik” Kurila, rekao da je došlo do “značajnog povećanja” agresivnih vazdušnih aktivnosti ruskih aviona iznad ili blizu područja gde se nalaze međunarodne koalicione snage predvođene SAD koje deluju u Siriji.

Incident je takođe usledio nakon gubitka drona MQ-9 Reaper od strane američkih vazduhoplovnih snaga prošlog meseca iznad Crnog mora nakon sudara sa ruskim Su-27 Flanker tokom, kako je američka vojska opisala, “neprofesionalnog” presretanja.

U.S. Centralno vazduhoplovstvo (AFCENT) kaže da je video koji je nedavno objavio američki borbeni avion snimio prošlog utorka – čiji tip nije preciziran.

Novinari sajta Drive tvrde da je snimak nastao noću pomoću sistema AN/AAK-33 Sniper Advanced Targeting Pod (ATP), koji redovno koristi nekoliko tipova američkih taktičkih borbenih aviona i bombardera, uključujući F-15E koji se obično koriste u Jordan za operacije u Siriji.

„Dana 18. aprila 2023. godine, borbeni avioni američkog ratnog vazduhoplovstva poleteli su iz vazdušnih baza u tom području i presreli ruski borbeni avion“, prenela je Centrala američkih vaduhoplovnih snaga.

„Tokom presretanja, ruski pilot je izveo neprofesionalne manevre manje od 600 metara od američkog aviona, kršeći sporazume o deeskalaciji“ u zoni sukoba, dodao je AFCENT. AFCENT je prijavio još dva slična incidenta. Prvi se dogodio 2. aprila, kada je Su-35 prišao američkom F-16 na, kako su nazvali, “agresivan” način.

„Ruski Su-35 je 2. aprila 2023. izveo nebezbedno i neprofesionalno presretanje američkog aviona F-16. Letelice su delovale u vazdušnom prostoru koji američko-ruski protokoli prepoznaju kao vazdušni prostor pod kontrolom Međunarodne koalicije u Siriji“, navodi se u saopštenju.

Ovaj incident prati obrazac “opasnih akcija ruskih pilota u interakciji sa avionima SAD i međunarodne koalicije”. Ove agresivne akcije ruskih pilota pokazuju nedostatak kompetentnosti i mogu dovesti do pogrešne procene i nenamerne eskalacije, kažu.

Drugi incident

Što se tiče drugog incidenta, na meti je bio, navodno, šef AFCENT-a. Šef je 4. aprila preuzeo komandu nad avionom F-16 iz 77. lovačke eskadrile da bi svojim očima video ponašanje ruskih pilota u Siriji.

„Za mene je od suštinskog značaja da budem što je moguće svesniji izazova sa kojima se naši piloti suočavaju u vazduhu“, rekao je general Aleksus Grinkevič za časopis Air&Space Forces.

Videli smo ruske avione kako dolaze na 150 metara od naših aviona“, rekao je Grinkevič. „U svojoj karijeri nisam video takav prezir prema međunarodnim protokolima i propisima“, insistirao je general.

Sukobi u Siriji ne prestaju

Podsetimo, Oružane snage Ukrajine su, navodno, planirale vojne operacije širenjem fronta u Siriji, kako bi izvršile pritisak na ruske snage i primorale okupatora da rasporedi veću vojnu opremu i ljudstvo u Siriju. Ceo plan navodno otkrivaju već svima poznati Pentagon papiri.

Nedavno je grupa boraca koristila iranski dron kamikazu u napadu na američku bazu u Siriji, a Sjedinjene Države su izvele tri udara na dva militantska objekta u istočnoj Siriji.

Sa druge strane, ratni avioni ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga izveli su 8. marta seriju vazdušnih napada na ćelije ISIS-a i njihova skrovišta u centralnom regionu Sirije.

SAD u Siriji

SAD su ušle u Siriju 2015. godine pod izgovorom borbe protiv ISIS-a. Danas ima oko 900 vojnika respoređenih nekoliko baza koje se nalaze uglavnom na naftnim i gasnim poljima u severoistočnoj Siriji i garnizona koji blokira strateški autoput između Damaska i iračkog Bagdada u jugoistočnoj oblasti al-Tanf.

americke trupe u siriji
americke trupe u siriji

Svedočeći pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma SAD 23. marta, general Erik Kurila, koji nadgleda američke snage na Bliskom istoku kao šef Centralne komande, rekao je da su američke trupe bile na udaru grupa koje podržava Iran oko 78 puta samo od početka 2021.

Uprkos povećanju napada na američke trupe u Siriji, izgleda da Vašington ne planira da napusti zemlju u bliskoj budućnosti. Bajdenova administracija posmatra američko vojno prisustvo tamo kao sredstvo pritiska i na Damask i na Teheran.

1 KOMENTAR

  1. “…Grinkevič. „U svojoj karijeri nisam video takav prezir prema međunarodnim protokolima i propisima“,…”. А по ком “протоколу” сте ви уопште у Сирији?!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave