NaslovnaNovostiSirijci kamenicama proterali američki vojni konvoj iz Hasake bogate naftom

Sirijci kamenicama proterali američki vojni konvoj iz Hasake bogate naftom

Američki vojni konvoj bio je primoran da napusti selo u naftom bogatoj provinciji Hasaka nakon što su lokalni Sirijci blokirali put i počeli da bacaju kamenje na vozila. Incident se navodno dogodio 16. novembra u blizini sela Al-Buladija u severoistočnoj Siriji.

Na snimku objavljenom na Tviteru vidi se kako lokalni stanovnici napadaju konvoj američkih oklopnih vozila kamenicama, primoravajući ih da se vrate.

Sukobi između američkih snaga i lokalnog stanovništva u Kamišliju prijavljeni su prošlog meseca nakon što je američki jurišni helikopter sleteo u selo u blizini Kamišlija, a američki vojnici su navodno ubili lokalnog građanina tokom operacije iskakanja iz aviona. Libanski TV kanal Al Maiadeen identifikovao je žrtvu kao Rakan Abu Haiel, stanovnik sela Tuvaimin u istočnom selu Kamišlija. Kako se navodi, on je ubijen, a njegova porodica uhapšena.

Američka vojska opravdava svoje prisustvo u severoistočnoj Siriji, pri čemu Pentagon tvrdi da raspoređivanje ima za cilj da spreči da naftna polja u toj oblasti padnu u ruke terorista Islamske države. Međutim, sirijska vlada tvrdi da su američke trupe u pokrajini da bi zaštitile tankere koji krijumčare naftu u Irak.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je u nekoliko navrata priznao da su američke trupe u Siriji „zbog nafte“. Dana 10. avgusta, snimak koji je snimio ruski helikopter objavljen je na društvenim mrežama, na kojem se vidi konvoj tankera koji krijumčari naftu iz Rake u Irak.

222 tankera su prokrijumčarila naftu iz Sirije u Irak od septembra, javila je Sirijska arapska novinska agencija. Sirijsko ministarstvo nafte izdalo je saopštenje u kojem optužuje američke snage u Siriji da su odgovorne za krađu većine nafte u zemlji.

„Proizvodnja nafte u prvoj polovini 2022. godine iznosila je oko 14,5 miliona barela, sa prosečnom dnevnom proizvodnjom od 80,3 hiljade barela, od čega se 14,2 hiljade dnevno isporučuje rafinerijama“, navodi se u saopštenju Ministarstva nafte.

U saopštenju se takođe navodi da „Snage SAD i Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju SAD, „kradu do 66.000 barela svakog dana sa okupiranih polja u istočnom regionu“, što čini oko 83 odsto dnevne proizvodnje nafte u Siriji.

Prema podacima ministarstva, sirijski naftni sektor pretrpeo je gubitke od „oko 105 milijardi dolara od početka rata do sredine ove godine“ kao rezultat američke kampanje za zaštitu nafte.

U saopštenju se ističe da pored finansijskih gubitaka u naftnom sektoru ima i izgubljenih života: 235 ljudi je ubijeno, 46 – povređeno i 112 – kidnapovano.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave