NaslovnaNovostiPokušano miniranje 6 američkih oklopnih vozila u Siriji

Pokušano miniranje 6 američkih oklopnih vozila u Siriji

Neuspeli pokušaj dizanja u vazduh američkog konvoja oklopnih vozila izveden je u Siriji. Ovo prenose ruski mediji, pozivajući se na primarni izvor – Telegram kanal kompanije AviaPro. Konvoj se sastojao od šest vozila.

Pokušaj uništenja bio je neuspešan. Eksplozija se dogodila 15 metara od konvoja. Pogođeno je samo prvo vozilo iz kolone. Nijedan američki vojnik nije povređen. Stručnjaci na terenu sugerišu da je reč o improvizovanoj eksplozivnoj napravi. Prema preliminarnim podacima, do eksplozije je došlo unapred zbog greške, jer je eksplozivna naprava elektronski aktivirana. Oštećenje prvog vozila iz konvoja nije kritično.

Pokušano miniranje 6 američkih oklopnih vozila u Siriji
Američki konvoj ilustracija

U ovom trenutku nijedna grupa nije preuzela odgovornost. Analitičari sugerišu da bi počinioci mogli biti iz redova kurdskih formacija. Ove grupe se protive prisustvu SAD u Siriji.

Građanski rat u Siriji

Sirijski građanski rat traje skoro deceniju. Pokušaji pokreta kao što su Sirijske demokratske snage da svrgnu sirijskog predsednika Bašara el Asada su propali.

Sirijske demokratske snage naoružane su od SAD i njihovih saveznika, dok sirijsku vojsku naoružava uglavnom Rusija. Rusija je jedina zemlja koju je predsednik Bašar al Asad zvanično pozvao u Siriju.

Sjedinjene Države su 2017. godine pokrenule masivan raketni napad na snage Bašara al-Asada nakon što se su objavili izveštaj da je sirijski predsednik upotrebio hemijsko oružje da napadne sopstveni narod u zemlji. Sirija i Rusija negiraju takve akcije.

Pokušano miniranje 6 američkih oklopnih vozila u Siriji

Tokom svog mandata, američki predsednik Donald Tramp odlučio je da povuče veći deo američkih trupa iz Sirije, ostavljajući nekoliko vojnika da čuvaju sirijska naftna polja pod izgovorom da „ne padnu u ruke Islamske države“. Tramp je jedan od retkih američkih predsednika pod čijim rukovodstvom SAD nisu započele nijedan rat. Pre njega takvim “uspehom” mogu da se pohvale samo Karter, Ford i Nikson.

Povlačenjem SAD u prvi plan dolazi Turska koja proglašava da je neophodno obračunati se sa Kurdima i pokretom PKK u severnom delu zemlje, koji se graniči sa Turskom. Zbog toga Erdogan šalje trupe u pokušaju da “izgradi stabilnu i bezbednu zonu od 30 kilometara između Sirije i Turske, koja će sprečiti buduće terorističke napade na tursku teritoriju”.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave