NaslovnaNovostiUkrajina pokušala da proširi sukob sa Rusijom preko Kurda u Siriji rizikujući...

Ukrajina pokušala da proširi sukob sa Rusijom preko Kurda u Siriji rizikujući internacionalizaciju rata?

Oružane snage Ukrajine bi planirale vojne operacije širenjem fronta u Siriji, kako bi izvršile pritisak na ruske snage i primorale okupatora da rasporedi vojnu opremu i ljudstvo u Siriju.

Ceo plan navodno otkrivaju već svima poznati Pentagon papiri. Prema curenju informacija koje su ‘dospele u ruke’ američkih medija, Vašington Posta, Ukrajina prošle godine ozbiljno razmišljala o proširenju fronta na ratom razorenu Siriju.

vazdusni udari u siriji. Getty Image
Vazdusni udari u Siriji. Foto / Getty Image

Plan je bio da kurdske snage koje se bore u Siriji pokrenu napade na ruske snage. S tim u vezi, vođeni su intenzivni pregovori između Ukrajinaca i Sirijskih demokratskih snaga (SDF), pobunjeničkog pokreta kojim dominiraju kurdske milicije na severoistoku Sirije.

Kurdi su zatražili sisteme protivvazdušne odbrane i druge vrste naoružanja, ali i garancije da će dogovor ostati tajna. U dokumentima se navodi da su čak ukrajinski instruktori bili spremni da obučavaju kurdske snage.

Kurdski napadi bili bi usmereni ne samo na rusku vojsku koja je prisutna u Siriji, već i na privatnu vojsku Vagner. Ukrajina u nadi da će proširenjem fronta prebaciti pritisak sa svoje teritorije i naterati Rusiju da se fokusira na Siriju, sa ljudskim resursima i vojnom tehnikom.

Ukrajinski predsednik Zelenski je navodno odustao od tog plana u decembru 2022. Tajming se poklapa sa kulminacijom ruskog bombardovanja kritične i civilne infrastrukture širom Ukrajine i sa ukrajinskim oružanim snagama koje prelaze u povlačenje i defanzivu.

rusija prvi put otvorila sirijski vazdusni prostor za turske vazdusne napade na kurdske baze
rusija prvi put otvorila sirijski vazdusni prostor za turske vazdusne napade na kurdske baze

Navodni strateški potez Ukrajinaca ima donekle smisla, međutim postoji rizik od internacionalizacije sukoba. Podsećamo, Turska već nekoliko godina sprovodi velike vojne operacije protiv Kurda u Siriji. Intervencija Kurda može da izazove lančane reakcije, koje je teško predvideti.

2 KOMENTARA

  1. “ primorale okupatora da rasporedi vojnu opremu i ljudstvo u Siriju”

    Molim Vas da pišete objektivnije, u ruskom delu Ukrajine je kijevska hunta okupator i agresor.

  2. Mislio sam za Kurde i RPK da su časni i pošteni borci za formiranje svoje nacije. Nakon što ih je Amerika iskoristila protiv ID i potom odbacila kao pikavac, imali su šansu da sarađuju sa Rusima. Pamet i pamćenje im nije jača strana, s obzirom na gore naveden tekst i smatram da su ovim potezom pokazali da su zaslužili sve što im se dešavalo i da su veći prevrtljivci od npr. Turske.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave