NaslovnaNovostiTurska pokreće „specijalnu vojnu operaciju“ protiv Kurda u Siriji nakon terorističkog napada...

Turska pokreće „specijalnu vojnu operaciju“ protiv Kurda u Siriji nakon terorističkog napada u Istanbulu

Kao i Rusija u Ukrajini, Turska je najavila svoju „specijalnu vojnu operaciju“ protiv Kurda u severnoj Siriji nakon smrtonosnog napada u Istanbulu. Ankara planira da sprovede još jednu „specijalnu operaciju“ protiv borbenih formacija Kurdistanske radničke partije (PKK), rekao je Rojtersu u sredu visoki turski zvaničnik.

Turska pokreće „specijalnu vojnu operaciju“ protiv Kurda u Siriji nakon terorističkog napada u Istanbulu

Prema izveštaju, specijalna operacija protiv kurdskih formacija u Iraku se nastavlja. „Nakon njegovog završetka, imaćemo konkretne ciljeve u Siriji“, tvrdi izvor.

Turske vlasti krive kurdske militante za teroristički napad 13. novembra na aveniji Istiklal u Istanbulu u kojem su poginule 4, a ranjene 84 osobe. Policija je uhapsila sirijsku državljanku Ahlama Albašira kao glavnu osumnjičenu za napad. Prema izveštajima lokalnih medija, ona je tokom ispitivanja priznala da je regrutovana od strane PKK u Siriji. Albašir je obučena pod nadzorom instruktora iz Sjedinjenih Država, objavio je list Jeni Šafak, pozivajući se na policijske izvore.

Turska pokreće „specijalnu vojnu operaciju“ protiv Kurda u Siriji nakon terorističkog napada u Istanbulu

Turska tvrdi da je naređenje za izvršenje terorističkog napada dao jedan od lidera sirijskog ogranka Kurdistanske radničke partije (PKK), zabranjene u Turskoj.

Policija je saopštila da je identifikovala ženu koja je ostavila torbu sa eksplozivnom napravom nakon što je pogledala 1.200 nadzornih kamera. Ahlam Albašir je uhapšena 10 sati nakon eksplozije.

Ranije turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu najavio je pritvaranje Albašira i još 45 osoba koji bi mogli biti umešani u organizovanje terorističkog napada. List tvrdi da je pritvorena žena priznala da je poslata iz sirijskog grada Kobanija pre nekoliko meseci i da je povezana sa PKK.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave