NaslovnaNovostiRuski lovci Su-27 umalo oborili britanski izviđački avion RC-135 Rivet Joint

Ruski lovci Su-27 umalo oborili britanski izviđački avion RC-135 Rivet Joint

Incident se dogodio mesecima pre nego što se ruski lovac sudario sa američkim dronom MQ-9 iznad Crnog mora

Prema dokumentu SECRET/NOFORN, za period od 29. septembra 2022. do 26. februara 2023. godine, britanski i francuski avioni, kao i američke bespilotne letelice, uključujući RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel i MQ-9 Reaper, izveo je posmatračke letove iznad Crnog mora sa posadom na brodu.

Svakog meseca je bilo nekoliko takvih letova. U dokumentu se detaljno opisuje odgovor Rusije na prelete američkih, britanskih i francuskih letelica. Dokument je bio na raspolaganju novinarima Vašington posta.

U dokumentu se takođe opisuje incident koji se dogodio 29. septembra, kada je ruski borbeni avion Su-27 ispalio projektil u neposrednoj blizini britanskog izviđačkog aviona RC-135 Rivet Joint „izvodeći rutinske patrole“ u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

Prema rečima britanskog ministra odbrane Bena Volasa, o incidentu je razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, a ruske vlasti su rekle da je raketa ispaljena greškom. U dokumentu se navodi da je ruski lovac navodno „umalo oborio” britanski avion kod obale Krima.

„Ruski lovac je umalo oborio britanski osmatrački avion prošle godine… incident je bio značajniji nego što je prvobitno obelodanjeno i mogao bi direktno uključiti SAD i njihove saveznike iz NATO-a u rat“, navodi se u publikaciji.

boeing rc 135
boeing RC-135

U materijalu se takođe navodi da zapadne zemlje nastavljaju da pružaju pomoć ukrajinskoj vojsci, prikupljajući informacije o trenutnoj situaciji, a da se ne mešaju u direktan sukob sa Rusijom.

Prema dokumentu, francuski i britanski avioni su radije obavljali nadzorne letove nego što su kršili ruski vazdušni prostor, podvlačeći „ravnotežu koju zapadni vojni zvaničnici pokušavaju da održe“.

Američki ministar odbrane naredio pilotima vazduhoplovstva da ne lete blizu Krima

Vašington Post je proučavao poverljive dokumente Pentagona i američke obaveštajne službe koji su dospeli na internet.

Na jednoj od njih je mapa Crnog mora sa oznakom područja gde mogu da lete izviđački avioni. Njihove granice počinju oko 19,3 km od obale Krima, “što je u skladu sa međunarodnim pravom”, piše list.

Ali mapa dodatno povlači liniju oko 80,4 km od poluostrva sa oznakom SECDEF Directed Standoff, „što ukazuje da je Ostin, očigledno, naredio američkim pilotima da drže avione dalje od poluostrva“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave