NaslovnaAvijacijaTajna bespilotna letelica RQ-170 Sentinel dejstvuje nad Crnim morem

Tajna bespilotna letelica RQ-170 Sentinel dejstvuje nad Crnim morem

Poslednjih nekoliko godina primećena je pojačana aktivnost NATO izviđačkih aviona u regionu Crnog mora. Nakon početka ruske operacije u Ukrajini, intenzitet njenih letova se značajno povećao. 

Avioni i bespilotne letelice su gotovo non-stop prisutni u pojedinim oblastima i prate situaciju. Nedavno je postalo poznato da su čak i tajne bespilotne letelice RQ-170 Sentinel učestvovale u takvim misijama.

jedina zvanicna fotografija sentinela ministarstva odbrane sad
Jedina zvanicna fotografija Sentinela Ministarstva odbrane SAD

Najnoviji podaci

Zemlje NATO-a već dugo prate crnomorski region svim raspoloživim sredstvima. Posebno važnu ulogu u ovim procesima igra izviđačka avijacija. Avioni specijalne namene i bespilotne letelice redovno izvode letove na različitim rutama. U zavisnosti od zadatka, avioni za izviđanje iz vazduha koriste optička, radarska ili elektronska sredstva.

U misijama ove vrste koriste se vazduhoplovni sistemi više tipova koji su u službi vazduhoplovstva zemalja NATO-a. Nedavno su se pojavile nove zanimljive informacije o ovoj temi. Ako je to tačno, onda USAF koriste širi spektar platformi nego što je ranije bilo poznato.

Prvih dana aprila po internetu je počeo da se širi paket dokumenata navodno procureo iz Pentagona. Postoje ozbiljni razlozi za sumnju u istinitost ovih curenja. U najmanju ruku, neki od „tajnih dokumenata“ imaju znakove ubacivanja dezinformacija. Istovremeno, drugi sadrže veoma zanimljive podatke, ali nije jasno da li odgovaraju stvarnosti i u kojoj meri.

Jedan od dokumenata je označen kao “Black Sea ISR Sorties, 29 Sep 22 – 26 Feb 23” (Izviđački letovi iznad Crnog mora). Ovaj dokument sadrži zbirnu tabelu za tipove opreme koja je uključena i broj letova, karakteristike nekih misija, kao i mapa područja leta.

pentagon papiri sentinel
pentagon papiri sentinel

U navedenom periodu nad Crnim morem su dejstvovali avioni RC-135 Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije i francuski avion Miraž 2000. Ukupno su obavili 16 letova. Pored toga, izvedena su 73 leta bespilotnih sistema – RQ-4, MQ-9 i RQ-170 američkih i NATO snaga.

Od najvećeg interesa su informacije o upotrebi bespilotnog letelice RQ-170 Sentinel. Prethodno, SAD ili NATO nisu prijavili koršćenje takve opreme u izviđanje u regionu. Rusko Ministarstvo odbrane takođe nije govorilo o pojavi ovih dronova.

Prema curenju podataka, tajni bespilotne letelice izvele su devet letova. Prvih pet misija obavljeno je u novembru prošle godine, što je ujedno i najintenzivniji period. U decembru je bila pauza, a u januaru samo tri leta. Skoro ceo februar Sentinel je korišćen samo jednom. Ne može se isključiti da je upotreba ovakvih bespilotnih letelica nastavljena i posle 26. februara. Do sada su mogli da naprave još nekoliko naleta u nepoznatom pravcu.

Tajna letelica

Činjenica je da je ovaj dron jedan od najtajnijih američkih projekata i da se koristi samo u posebnim slučajevima. Prema otvorenim podacima, projekat RQ-170 razvio je odeljenje Skunk Works kompanije Lockheed Martin u prvoj polovini 2000-ih.

Sredinom decenije prošla su neophodna testiranja, a 2007. Sentinel je ušao u službu američkog vazduhoplovstva. Ukupno je, prema različitim procenama, napravljeno oko 20-30 dronova.

Za postojanje RQ-170 prvi put se saznalo 2007. zahvaljujući fotografijama lošeg kvaliteta iz Kandahara. Tek kasnije je Pentagon potvrdio koršćenje nove bespilotne letelice. Nakon toga, dronovi su viđeni i u drugim bazama. Jedan od dronova završio je u Iranu. Pažljivo proučavan, postao je poznat i njegov tačan izgled, a Iranci su napravili i svoju kopiju.

Prema različitim izvorima, RQ-170 je u službi nekoliko izviđačkih eskadrila američkih vazduhoplovnih snaga. U zavisnosti od trenutnih potreba, jedinice i pojedinačni kompleksi deluju na američkoj teritoriji ili su raspoređeni u prekookeanskim bazama.

Već deceniju i po, usluge Sentinela se koriste u Avganistanu, Iraku, Siriji, Južnoj Koreji itd. Iz očiglednih razloga, detalji upotrebe i rada dronova ostaju nepoznati.

Tehničke tajne

RQ-170 Sentinel je razvijen davno, ali detaljne informacije o njemu još uvek nedostaju. U stvari, poznat je samo opšti izgled i neke karakteristike. Performanse, nosivost i realne mogućnosti još uvek su nepoznati. Istovremeno, postoje različite pretpostavke upitnog stepena pouzdanosti.

Dron je izgrađen po šemi „letećeg krila”. Postoji jedna ravnina sa rasponom od približno 20 m sa izbočenim svetlom gornji i donji deo trupa. Na bočnim stranama centralne “grbe” su dodatni oklopi. Ukupna dužina drona ne prelazi 5 m. Nema perja. Težina pri poletanju, sudeći po veličini, trebalo bi da bude nekoliko tona. Pojava bespilotne letelice ukazuje na upotrebu stelt tehnologija.

rq 170
rq 170

Unutar trupa ima mesta za jedan turbomlazni motor. Aerodinamički oblik drona omogućava vam da letite samo podzvučnim brzinama. Istovremeno, šema „letećih krila“ obezbeđuje veliki domet.

Sudeći po poznatim podacima na prijavi. RQ-170 je sposoban da nosi različite vrste tereta. U krilu i trupu može biti optika, radar ili elektronska obaveštajna stanica. Modeli i karakteristike takvih dodataka su nepoznati.

Koliko je poznato, u Avganistanu su takvi dronovi korišćeni za vizuelno otkrivanje neprijateljskih ciljeva i naknadno označavanje ciljeva. Prema nedavnom curenju podataka, letovi iznad Crnog mora se izvode na udaljenosti od kopna, što ukazuje na upotrebu u elektronske obaveštajne svrhe.

Specijalne namene

Sentinel je sposoban da rešava iste zadatke kao i druge izviđačke bespilotne letelice američke proizvodnje. Međutim, specifičan izgled i karakteristike omogućavaju mu da radi u složenijim okruženjima. Verovatno ima sposobnost da se približi zonama odgovornosti PVO bez većeg rizika. Pored toga, takav dron je sposoban da nosi složenije i efikasnije opcije opterećenja.

Tako se RQ-170 može koristiti kao dodatak drugim bespilotnim letelicama u slučaju nužde. Koristi se kada postoje bilo kakve pretnje ili kada je potrebno sakriti činjenicu odlaska i izviđanja.

Ako su RQ-170 zaista radili ali, idalje, rade na Crnom moru, onda se to može objasniti upravo željom Pentagona da prikupi potrebne informacije bez rizika od otkrivanja. Kakvi su podaci prikupljeni, veliko je pitanje. Međutim, možemo govoriti i o jednostavnoj rotaciji kompleksa ili sticanju iskustva operatera.

Tajna otkrivena

Iz očiglednih razloga, SAD i NATO prate aktuelna dešavanja u Ukrajini i akcije ruske vojske. Za to se koriste sva raspoloživa sredstva za izviđanje, uključujući razne bespilotne letelice. Sada je postalo poznato da se za prikupljanje informacija ne koriste samo poznati i široko rasprostranjeni vazduhoplovni sistemi, već i tajni uzorci.

rq 170 sentinel
RK-170 Sentinel fotografisan iznad kalifornijske pustinje 2021. (Foto: @point_mugu_skies)

Moguće je da u februaru nije prestala upotreba bespilotne letelice RQ-170, a takva oprema će se ponovo pojaviti iznad Crnog mora. Ruska vojska to treba da uzme u obzir i preduzme odgovarajuće mere, a kojih svakako ima na pretek barem sudeći po tradicionalno dobrim odnosima sa Iranom.

5 KOMENTARA

  1. Po dizajnu sličan B2. A B2 je “zaronio” 1999. godine u Spačvanskim šumama. Tako da će i ovaj “tajnik” da “zaroni” negde u regionu Crnog mora. Samo kad dosadi Rujama da trpe umišljene kauboje.

  2. Toliko tajna da i vi znaze da postoji. Imali oni i 99 gomilu takvih specijalnih izvidjackih, pa gadjali nalozene smederevce po sumarcima i mikro talasne, dobro ubili i tri tenka, nije sporno

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave