NaslovnaNovostiUSAF raspoređuje petu generaciju F-22 Raptora na istočnom krilu NATO-a

USAF raspoređuje petu generaciju F-22 Raptora na istočnom krilu NATO-a

F-22 Raptors su bazirani u poljskoj vazduhoplovnoj bazi Povidz, koja se nalazi oko 250 km JZ od ruske enklave Kalinjingrad, a počeli su sa operacijama odvraćanja 6. aprila, navodi se u saopštenju za štampu američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi (USAFE).

Avioni su prvi put poslati u Evropu (takođe u Poljsku, ali u vazdušnu bazu Lask) na “misije odvraćanja” u julu 2022. Četiri meseca kasnije, u novembru, zamenjeni su F-15 u bazi Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) Lakenheath.

f 22 puca iz topa
f 22 sa M61A2 Gatling 20 mm

Sada su se F-22 Raptors vratili kao deo zakazane rotacije u znak podrške američkom prednjem borbenom prisustvu duž istočnog krila NATO-a. Vazdušna baza u Poljskoj služi američkim snagama duž istočnog krila i u regionima Baltičkog i Crnog mora.

F-22 Raptor obavlja misije vazduh-vazduh ali i vazduh-zemlja, omogućavajući potpunu realizaciju operativnih koncepata od vitalnog značaja za Američko vazduhoplovstvo.

Raspoređivanjem F-22 na aerodrom u Povidžu, američki avioni se približavaju oko 100 km enklavi Kalinjingrad, a odredi iz prethodnih rotacija raspoređeni su u vazduhoplovnoj bazi Lask.

Prisustvo u Povidzu poklapa se sa, takođe tamo, najvećoj skladištenoj bazi američke borbene opreme u poslednjih 30 godina, iz koje će cela mehanizovana brigada biti opremljena za borbu, ako bude potrebno, sa apsolutno svim što joj je potrebno (tenkovi, borbena vozila pešadije, oklopni transporteri, artiljerija itd.)

eurofighter typhoon
eurofighter typhoon

U oblasti Crnog mora na istočnom krilu NATO-a, i Italija i Španija su takođe proširile prisustvo u Rumuniji Eurofighter Tiphoon-ima, odnosno F-18, u bazama Mihail Kogalniceanu i Borčea. Oba tipa aviona se izdvajaju po dobrim tehničko-taktičkim karakteristikama u vazdušnoj borbi.

IzvorUSAFE

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave