NaslovnaNovostiRumuni: Ruski Su-35 pokušao je da sruši poljski L410 TURBOLET 60 km...

Rumuni: Ruski Su-35 pokušao je da sruši poljski L410 TURBOLET 60 km od Rumunije

Ministarstvo odbrane Rumunije saopštilo je da je juče, 5. maja, kako je ruski Su-35 presreo avion L410 TURBOLET.

L410 poljske granične policijeje , u saradnji sa rumunskom graničnom policijom, obavljao kako navode Rumuni “rutinske patrolne misije pod okriljem Frontexa iznad Crnog mora, u međunarodnom vazdušnom prostoru.”

video ruski su 35s naoruzan hipersonicnim raketama
Ruski Su-35S naoruzan hipersonicnim raketama

Prema Rumunima, „agresivni i opasni manevri koje su više puta izvodili borbeni avioni Ruske Federacije u blizini poljskog aviona izazvali su visok nivo turbulencije i velike poteškoće u kontroli letelice“.

Incident su brže bolje poistovetili sa onim što se dogodilo u martu, kada je Su-27 veštim manevrima prouzrokovao pad američkog drona MQ-9 Reaper u Crno more. Podsetimo, MQ-9 je nedavno izvađen iz vode, po tvrdnjama ruskih medija.

Rumunska vojna avijacija bila je u pripravnosti, spremna da interveniše u svakom trenutku, kažu Rumuni.

rumunski mig 21
rumunski mig 21

„Kao rezultat incidenta, dva lovca rumunskog ratnog vazduhoplovstva i dva španskog u borbenoj službi vazdušne policije bili su unapred upozoreni od strane Kombinovanog centra za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu, spremni da intervenišu u svakom trenutku. , međutim, nije bilo potrebe“, navode Rumuni. Dakle Rusi su imali sreće ovaj put…

Šta poljski L410 TURBOLET radi u Crnom moru u sred rata u Ukrajini?

Između 19. aprila i 17. maja 2023. godine, avion poljskog tipa L410 UVP-E20 je raspoređen u Rumuniji u okviru „Višenamenske pomorske operacije (MMO) Zapadno Crno more 2023“, koju koordiniše Evropska granična policija i Agencija za obalsku stražu – Frontex.

U ovoj operaciji učestvuju i Poljska, Španija i Švedska, kao i dve agencije Evropske unije: Evropska agencija za pomorsku bezbednost (EMSA) i Evropska agencija za kontrolu ribarstva (EFCA).

Operacija, planirana da se održi do sredine decembra ove godine, ima za cilj sprečavanje ilegalnih migracija, ilegalnog ribolova, zagađenja mora i borbu protiv drugih vrsta prekograničnog kriminala u regionu Crnog mora. Ova operacija traje još od 2019.

Pentagon je nedavno nazvao Poljsku liderom NATO-a u Evropi. „Istočni bok NATO-a, a posebno Poljska, je oslonac našeg rada na jačanju evropskog odvraćanja i odbrane“, rekla je Seleste Valander, pomoćnica sekretara odbrane za međunarodnu bezbednost SAD.

L410 TURBOLET

L410 Turbolet je dvomotorni turboelisni avion češke proizvodnje koji je dizajnirao i proizveo LET (Lehka Letadla, ili „Laka letelica“) 1970-ih godina. Avion se prvenstveno koristi za prevoz putnika i tereta na kratke relacije, ima domet do 1.000 kilometara i može da preveze do 19 putnika ili 1,8 tona tereta.

L410 Turbolet je nekada popularan među avio-kompanijama i drugim operaterima u Centralnoj i Istočnoj Evropi, i još pojedinim delovima sveta, zbog svoje pouzdanosti, robusnosti i svestranosti. Koristi se za različite uloge, uključujući redovne i čarter letove, prevoz tereta, vazduhoplovne misije hitne pomoći, padobranstvo i vojni transport.

L410 Turbolet je prošao kroz nekoliko nadogradnji i modifikacija tokom godina, uključujući uvođenje snažnijih motora, poboljšanu avioniku i modernizovanu instrumentaciju u kokpitu. Od 2021. godine, LET nastavlja da proizvodi L410 Turbolet, sa preko 1.200 proizvedenih aviona od kada je prvi prototip poleteo 1969. godine.

4 KOMENTARA

  1. Nejasni su mi komšije Rumuni,čačkaju mečku bez potrebe.Brzo su zaboravili Staljingrad i sve posle njega.Nasmejali su me izjavom da su Rusi ovoga puta imali sreće,jer da su uspeli da upale oba svoja aviona bilo bi svašta.

  2. Па пре ће да их рокне украјинска ПВО него Руси. И шта би са истрагом о оном обореном румунским двадесет кецом које је оборила украјинска ПВО у румунском ваздушном простору, приликом чега је пилот погинуо. Ником ништа а? Омакло им се, неки Лаки је био мало нервозан на дугмету за лансирање ракете. И то је то, идемо даље, нико не одговара. Руси би попили четр’ес осми пакет санкција од наших “верних” комшија, а Путин би лично био осуђен на доживотну робију пошто би био оптужен да иако лично није притиснуо дугме вероватно би се доказало да је телепатијом наредио рушење летилице.

  3. Sve avione koje lete daleko od svoje zemlje a sve zbog spijunaze i to ju vreme sukoba, neznam sto se iscudjavaju da su hteli trazili bi ga u crnom moru to treba da urade nikad vise nrbi dolazili blizu crnog mora.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave