NaslovnaNovostiRusi se adaptiraju u hodu: rakete HIMARS-a nisu efikasne zbog ruskog elektronskog...

Rusi se adaptiraju u hodu: rakete HIMARS-a nisu efikasne zbog ruskog elektronskog ometanja – CNN

Poslednjih meseci, artiljerijski raketni sistemi HIMARS u službi Oružanih snaga postali su manje efikasni zbog intenzivnog ruskog ometanja putem elektronskih sredstava, piše CNN.

Tokom protekle godine u Ukrajinu je poslato stotine novih sistema naoružanja. To uključuje savremenu zapadnu opremu i sovjetsko oružje koje uglavnom poseduju bivše komunističke države istočne Evrope, sada na usluzi SAD.

SAD su obezbedile vojnu opremu vrednu više od 36 milijardi dolara, a raketni sistemi srednjeg dometa HIMARS su odigrali svoju ulogu u suprotstavljanju Rusima u Ukrajini.

Ometanje GPS-a može uticati i na drugu američku „pametnu“ municiju, kao što su artiljerijske granate Excalibur („pametni“ projektili koje lansiraju konvencionalne haubice, ali se navode GPS-om), kao i bombe JDAM lansirane iz aviona koje se pominju čak i u navodno procurela dokumenta Pentagona.

Podsetimo, ruska PVO presrela je prvu JDAM-ER kliznu bombu iznad zone sukoba u Ukrajini, izvestili su 4. maja ove godine.

Međutim, čini se da sistemi HIMARS posebno imaju slabosti i da su sada postali manje efikasni zbog akcija elektronskog ratovanja koje je preduzela ruska vojska.

jos himars a kao pretnja rusiji sad rasporeduje sistem i u estoniju
HIMARS

„Poslednjih meseci Rusija se sve više mešala u rad mobilnih raketnih sistema američke proizvodnje koji se nalaze u Ukrajini, koristeći elektronsko ometanje da bi onemogućili GPS sistem ciljanja, što je dovelo do toga da rakete promaše cilj“, navodi se u analizi CNN-a.

Međutim čak i kada su radili, HIMARS je sve češće promašio ciljeve, rekao je ukrajinski izvor koji je informisao o operaterima dronova na prvoj liniji. Operater dronova na istočnom frontu opisao je ometanje protiv HIMARS-a kao “značajno”.

Prema izvorima CNN-a, ovo je navelo ukrajinske stručnjake, očigledno uz pomoć američkih partnera, da potraže načine da ponovo konfigurišu softver HIMARS kako bi se suprotstavili sve agresivnijim naporima Rusije za ometanje.

„To je stalna igra mačke i miša“, da se pronađu protivmere protiv ometanja, da bi se Rusi kasnije suprotstavili tim protivmerama. I nije jasno koliko će ova igra trajati“, rekao je anonimni zvaničnik Pentagona.

S obzirom na očekivanu kontraofanzivu, odluke koje će pomoći ukrajinskim trupama da ostvare značajan napredak postaju još veći prioritet. “Jedna je stvar zadržati Ruse tamo gde su sada. Druga je stvar ih oterati”, naglasio je penzionisani brigadni general američke vojske Stiven Anderson.

Ukrajina je do sada primila 18 HIMARS-a, a SAD su se obavezale da će poslati još 20. Drugi saveznici u NATO-u su takođe donirali 10 višestrukih raketnih sistema.

Podsetimo, preključe 4. maja, Ministarstvo odbrane Ukrajine otkrilo je podzemnu bazu koja se koristi za zaštitu lansera HIMARS koje je isporučilo SAD. Ukrajinska vojska je dala neke detalje, ali ne i tačnu lokaciju podzemnih baza za svoj raketni sistem u svom najnovijem promotivnom spotu.

HIMARS ukratko

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

HIMARS
HIMARS

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

himars i tornado s
himars i tornado s

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jovaje ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Nedavno se Holandija odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

U isčekivanju masovnih ukrajinskih napada na jugu, predpostavlja se da će kontraofanzivi prethoditi raketni napadi HIMARS-a.

IzvorCNN

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave