NaslovnaNovostiRuska PVO presrela prvu JDAM-ER kliznu bombu iznad zone sukoba u Ukrajini

Ruska PVO presrela prvu JDAM-ER kliznu bombu iznad zone sukoba u Ukrajini

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je bombu američkog zajedničkog direktnog napada municijom proširenog dometa (JDAM-ER) iznad zone vojnih operacija u Ukrajini, saopštio je 3. maja general-potpukovnik Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

„Tokom poslednja 24 sata, snage protivvazdušne odbrane presrele su četiri rakete HIMARS i pametnu vazdušnu bombu JDAM američke proizvodnje“, rekao je portparol tokom svog dnevnog brifinga.

Ovo označava prvi put da je ruska protivvazdušna odbrana oborila bombu JDAM-ER koju su lansirale kijevske snage. General-potpukovnik Konašenkov nije precizirao koji je sistem protivvazdušne odbrane korišćen za presretanje bombe.

Sjedinjene Države najavile su slanje „precizne vazdušne municije” kijevskim snagama prošlog decembra. Kasnije u martu, načelnik američkih vazdušnih snaga u Evropi, general Džejms Heker, potvrdio je da su bombe JDAM-ER GBU-62 već isporučene Ukrajini.

Kijevske snage su počele da koriste bombu rano u martu, prema Janu Gaginu, vojno-političkom ekspertu i savetniku vršioca dužnosti predsednika Narodne Republike Donjecke.

JDAM-ER komplet se sastoji od repa sa inercijalnim navigacionim sistemom za navođenje uz pomoć GPS-a i para preklopnih krila koja pomažu bombi da klizi prema naznačenoj meti u dometu do 80 kilometara.

Čini se da je jedina poznata varijanta GBU-62(V)1/B Quickstrike-ER, koja kombinuje komplet JDAM-ER sa pomorskom minom klase Mk 64 Quickstrike od 907 kg. Mine, koje su zasnovane na bombama serije Mk 80, ne mogu se koristiti kao municija opšte namene. Ukrajina je čak možda dobila posebnu varijantu sa tom sposobnošću.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je možda integrisalo JDAM-ER u svoje borbene avione MiG-29, kao što je Gagin sugerisao. Druge moguće opcije su borbeni avioni Su-27, taktički bombarderi Su-24, pa čak i avioni za blisku vazdušnu podršku Su-25.

Prošle godine, Kijev je integrisao antiradarske rakete AGM-88 HARM američke proizvodnje u svoje borbene avione MiG-29 i Su-27. Međutim, projektil je bio loš.

JDAM-ER bombe su veoma efikasne. Međutim, nedavno procureli dokumenti američkih obaveštajnih službi otkrili su da se sistemi za navođenje bombi efikasno ometaju ruskim sredstvima elektronskog ratovanja. Ukrajinske trupe takođe ne rukuju bombama kako treba.

jdam
jdam

Odluka SAD da isporuče JDAM-ER trebalo je da se ukrajinskim snagama obezbedi oružje dugog dometa koje ima jak udarac za upotrebu u predstojećoj ofanzivi velikih razmera protiv ruske vojske.

Sa druge strane Rusija je napravila svoj analog JDAM-ER bombe, FAB porodici bomba dodali su krila i navigaciju. Vazduhoplovstvo Ukrajine je potvrdila povećanje broja ruskih udara navođenim bombama iz vazduha.

Prva poznata borbena upotreba ruskih vođenih bombi, ekvivalentnih američkoj municiji JDAM, dogodila se 12. marta, kada je ova vazdušna bomba pala na severozapadni deo grada Donjecka koji je pod kontrolom Rusije, navodi ukrajinsko izdanje Defens ekspres.

Nakon modifikacija jačih, bombe FAB-250 u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) unapređene su u preciznu kliznu municiju, javio je 3. maja TASS, pozivajući se na neimenovani izvor u ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave