NaslovnaAvijacijaUkrajinci sa svojih MiG-ova ispaljuju američke rakete AGM-88 HARM

Ukrajinci sa svojih MiG-ova ispaljuju američke rakete AGM-88 HARM

Vazduhoplovstvo Ukrajine objavilo je snimak na kom prvi put vidimo kako MiG-29 ispaljuje antiradarske rakete AGM-88 HARM koje su im isporučile Sjedinjene Američke Države.

SAD su nedavno poslale u Ukrajinu protivradarske rakete AGM-88 HARM proizvođača Motorola i to iz 1991. godine.

AGM-88 HARM je protivradarska raketa razvijena za uništavanje ciljeva kao što su radari i sistemi komandovanja i kontrole, a koriste se u mnogim državama članicama NATO-a, Poslednjih nedelja je otkriveno da je Ukrajina koristila protivradarske rakete AGM-88 HARM protiv ruskih PVO snaga. Tvrdnja da su ove rakete integrisane u ukrajinske MiG-29 potvrđena je pre nekoliko dana.

Međutim, primećeno je da je stopa neuspeha bila visoka sa projektilima HARM korišćenim u Ukrajini. Do sada su se na društvenim mrežama pojavile slike ostataka najmanje 3 neeksplodirane HARM u Ukrajini. Konačno, fotografije još jedne neeksplodirane rakete HARM i danas su objavljene na društvenim mrežama.

Projektil, čija je slika podeljena a mi prenosimo, imao je oznake gde vidimo da ga je proizvela Motorola 30. juna 1991. Na drugoj pločici je pisalo da je projektil HARM pripadao američkom centru za pomorsko oružje koji se nalazi u Čajna Lejku.

Zaključujemo da su rakete HARM koje su SAD poslale Ukrajini stare najmanje 30 godina. S obzirom da je rok trajanja HARM-a 15 godina, postaje jasan razlog visoke stope otkaza raketa koje se koriste u Ukrajini.

HARM AGM-88

Rakete HARM proizvedene od 1987. do 1993. imaju oznaku AGM-88B. Stoga se modeli HARM koji se koriste u Ukrajini mogu nazvati AGM-88B. AGM-88B HARM Block IIIB ima napredni GPS prijemnik. Ukrajina koristi HARM na avionima MiG-29 umesto za te rakete predviđenom F-16C. S obzirom da MiG-29 nisu standardi NATO-a, oni koriste HARM u POS režimu (EOM je najprecizniji režim), gde se municija verovatno ispaljuje po koordinatima ali bez interakcije sa avionom koji ih nosi.

Projektile HARM je prvobitno proizvodila kompanija Motorola. Međutim, početkom 2000-ih, Motorola je prenela svoje poslove odbrane na General Dynamics.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave