NaslovnaIstorijaGPS u stroju

GPS u stroju

Nastanak

Nekada su se ljudi orijentisali danju prema Suncu, a noću prema ostalim, vidljivim zvezdama.  Kompas je jedno od četiri civilizacijska otkrića, a sekstant je bio čudo nauke. Koristili su ga čak i posade bombardera u Drugom svetskom ratu. Izviđači i planinari su gledali mahovinu, položaj crkve, itd. Danas je dovoljno da imate jednu spravicu, manju čak i od savremenih mobilnih telefona, ili pak aplikaciju na samom smartfonu i nećete se izgubiti. GPS, odnosno Global Positioning System – sistem globalnog pozicioniranja (najčešće se pomodarski čita Dži-Pi-Es, umesto Ge-Pe-Es, kako nalaže naša transliracija). On je taj od koga sada zavisi većina onih koji su nekuda krenuli, a hoće da budu sigurni da će stići na odredište ne pitajući nikoga, ne tražeći kartu, itd….Od njega zavisi i vojska jer on je, kao i sve drugo, najpre nastao za njenu potrebu. Sve u svemu, korisna i opasna stvarčica.

GPS je satelitiski sistem navigacije kojim se ostvaruje merenje rastojanja, vreme i mesto u svemiskom sistemu koordinati označenom kao ”WGS 84” (”World Geodetic System”). Reč je o standardnom sistemu za upotrebu u kartografiji, geodeziji i satelitskoj navigaciji. U njega je integrisan koordinantni sistem zasnovan na normalnom gravitacionom modelu planete (”EGM-Earth Gravitational Models”), šema povezanog svetskog magnetnog modela (”WMM-World Magnetic Model”) i aktuelna lista transformacije lokalnih sistema globalnog pozicioniranja (GPS). Ovaj sistem načelno omogućava pri svim vremenskim uslovima da odredimo položaj na bilo kojoj tački Zemlje (isključujući pripolarne oblasti) i okolnog kosmičkog prostranstva. Sistem je razrađen od strane Ministarstva odbrane SAD, a uveliko se koristi i u građanske svrhe. Dovoljan je samo klasični GPS prijemnik ili smartfon sa odgovarajućom aplikacijom i GPS prijemnikom.

Osnovni princip je vrlo jednostavan. Traženo mesto se određuje merenjem momenta vremena prijema sinhronizovanog signala koji je upućen sa satelita i primljen od strane korisnika. Za određivanje trodimenzionalnih koordinata GPS prijemnik treba da ima poklapanja četiri činioca koji su izraženi jednačinom: ”rastojanje je jednako proizvodu brzine svetlosti i razlike između trenutka prijema signala od strane potrošača i trenutka njegovog sinhronog emitovanja sa satelita”.

Ideja o stvaranju satelitske navigacije rođena je još pedesetih godina i to nije prvi put da se neki tehnički sistem pojavi u naučno-fanstastičnom romanu ili u beletristici. U romanu ”Helipolis” Ernesta Jungera (Ernst Jünger, nemački oficir, filosof i pisac) koji je objavljen 1949. godine opisuje se upravo ovaj metod. Niko ga, po običaju, nije ozbiljno shvatio, dok iznad glava Amerikanaca nije počeo da kruži prvi sovjetski satelit monotono emitujući najprostiji ”bip” signal. Američki naučnici na čelu sa Ričardom Keršnerom (Richard Brandon Kershner) vrlo brzo su uvideli da signal koji stiže sa satelita može uz pomoć Doplerovog efekta da pomogne u određivanju daljine do emitera. Ne verujem da ima nekog ko to ne zna, ali da ponovimo: suština Doplerovog efekta je da  se frekfencija zvuka dolazećeg tela povećava, a odlazećeg smanjuje. Ako tačno znate svoje koordinate na Zemlji, onda postaje moguće izmeriti poziciju i brzinu satelita – i obrnuto!  Kada je jednom iskra ideje zasijala i otkriven osnovni princip sve je išlo brže,  mada je bilo veoma složeno. Oružane snage su pokrenule program ”Timation” 1964. godine, a prvi satelit, ”Timation 1” lansiran je u nisku orbitu 31. maja 1967. godine.

MAGELAN BLAZER 12 GPS PRIJEMNIK
MAGELAN BLAZER 12 GPS PRIJEMNIK

Interesantno je da je to prvobitno bio projekt ”Centralne mornaričke laboratorije”, za potrebe američke mornarice (US Navy) i da tada niko nije spominjao jedinstven sistem za sve oružane snage. Međutim, 1974. godine pokrenut je program ”GNSS”  (”Global Navigation Satellite System”), nešto kasnije preimenovan u ”NavSTaR” (”Navigation Satellite Timing and Ranging-vreme i daljina dejstva navigacionog satelita”). Ovi sateliti su lansirani u mnogo višu, srednju zemaljsku orbitu, a sadašnje i konačno ime ”GPS” nastalo je u decembru 1973. godine.

Sedamdesetih godina već su sva tri glavna vida OS SAD učestvovala u razvoju ovog programa. Mornarici su bili potrebni inercioni-astronavigacioni sistemi za vođenje balističkih projektila s podmornica i tačnost koordinata samih podmornica u trenutku gađanja; USAF je očekivao da mu GPS poboljša rad navigacione opreme radi preciznijih bombarderskih i raketnih udara, a KoV je tražila sredstvo koje bi bilo jevtino i vrlo precizno radi upotebe u pešadiji, artiljeriji i taktičkim raketama, na nižem taktičkom nivou. Svi su imali svoj interes. Satelitska navigaciona i topografska oprema (prijemnik, koordinantni izlazni uređaji i balistički računari) bili su predviđeni za instaliranje na svim važnim sistemima i borbenoj tehnici. Sada se minijaturni prijemnici nalaze čak i u artiljerijskim granatama.

Tehnička osnova

Sistem se načelno zasniva na tri glavna elementa: kosmičkom, kontrolnom i korisničkom. Kosmički element su sateliti, a kontrolni su stanice za praćenje satelita, kontrolne stanice i zemaljske antene. Korisnički element je prijemnik. Dok prijemnik prima signal, on je u stanju da odredi vreme od emitovanja signala sa satelita do prijema na svojoj poziciji, pa se udaljenost prijemnika od satelita proračunava na osnovu te razlike u vremenu, jer radio-signal putuje konstantnom, poznatom brzinom. Pošto su poznate pozicije tri satelita s kojih se prima signal i udaljenost prijemnika od svakog od njih, postupkom trilateracije se određuje pozicija prijemnika. Trilateracija se zasniva na tome da se tri sfere seku u najviše dve tačke, od koji se jedna obično odbacuje i ostaje ona, najpouzdanija.

GPS SATELITI U ORBITI ZEMLJE
GPS SATELITI U ORBITI ZEMLJE

Orbita satelita je na oko 20.180 kilometara (orbitalni radijus je oko 26.600 kilometara). To je dnevna višestruka orbita s periodom od 11 sati i 58 minuta. Satelit obavi dve orbite oko Zemlje u jednom zvezdanom danu (23 sata i 56 minuta). To znači da vreme između dva uzastopna prolaska iste tačke na Zemljinoj površini preko podsatelitne tačke je približno 23 sata i 56 minuta. Orbitalni nagib od 55 stepeni takodje je zajednički za sve satelite u sistemu. Jedina razlika u orbitama satelita je geografska dužina uzlaznog čvora, ili tačka u kojoj ravan orbite satelita seče ekvator. Ove dve tačke udaljene su približno 60 stepeni. Dakle, uprkos istim (osim geografske dužine uzlaznog čvora) orbitalnim parametrima, sateliti kruže oko Zemlje u šest različitih ravni, po četiri satelita u svakoj. Od sedmog aprila 2021. koristi se 31 satelit dok je jedan povučen na servis. Inače, ”Navstar GPS” ima na raspolaganju 77 satelita.

Primena

GPS je, kako smo već naveli, najpre napravljen za potrebe vojske, a danas ih mogu koristiti (i koriste ih) svi kojima to treba: u geodeziji, kartografiji, navigaciji, kontroli saobraćaja, mobilnoj telefoniji (pored pozicioniranja, služi i za hitne slučajeve traženja aparata, odnosno ljudi), tektonici, odmoru, pa čak u raznim video-igrama. Koriste ih i prodavci automobila da isključe iz saobraćaja korisnike koji nisu posle upozorenja uplatili ratu za vozilo.  

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave