NaslovnaNovostiNajviši oficir američkog vazduhoplovstva potvrđuje slanje JDAM bombi u Ukrajinu

Najviši oficir američkog vazduhoplovstva potvrđuje slanje JDAM bombi u Ukrajinu

Najviši oficir američkog vazduhoplovstva u Evropi potvrdio je da je Ukrajina već primila precizne bombe koje se lansiraju iz vazduha, a koje mogu da pogode ciljeve udaljene 70 kilometra.

General američkog vazduhoplovstva Džejms Heker, šef američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE), kao i Saveznička vazdušna komanda NATO-a i američkih vazdušnih snaga u Africi (AFAFRICA), izneli su detalje o ukrajinskoj upotrebi JDAM-ER na okruglom stolu za medije.

Džejms Heker je potvrdio da Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine već koristi vođene bombe velikog dometa JDAM-ER proizvođača Boeing Co, koje su Amerikanci isporučili pre nekoliko nedelja.

„Nedavno smo Ukrajinu opremili sa preciznom municijom koja ima prošireni domet i ide malo dalje od gravitacione bombe, a ima navođenje“, rekao je Heker. “To je verovatno najbolja stvar koju smo mogli da im pružimo u poslednje tri nedelje.”

JDAM proširenog dometa može se pričvrstiti na nevođene bombe serije 80 u rasponu od 500 funti do 2.000 funti. Jednom ispuštena, bomba otvara krila, omogućavajući joj da klizi do 70 kilometra i utrostručuje domet originalnog oružja.

Boeing je 20. januara primio porudžbinu od 40,5 miliona dolara od Vazduhoplovnih snaga prema postojećem JDAM ugovoru. Posao je predviđen za završetak do 30. juna.

Vašington Post je još krajem prošle godine najavio, pozivajući se na visoke američke zvaničnike koji su upoznati sa ovim pitanjem, da Bela kuća planira da isporuči Ukrajini naprednu elektronsku opremu za pretvaranje nenavođene vazdušne municije u visoko precizne „pametne bombe” za gađanje ruskih vojnih položaja.

Prema izveštaju, isporuka bi uključivala uređaje za globalno pozicioniranje za preciznost koji bi se mogli postaviti na različite vrste oružja i stvoriti ono što Pentagon naziva municijom za zajednički direktni napad (JDAM).

Potencijalna isporuka napredne elektronske opreme Kijevu za pretvaranje projektila u „pametne bombe“ nema smisla jer ukrajinske snage više nemaju vojnu avijaciju sposobnu da koristi takvu municiju, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave