NaslovnaNovostiAmerički „pametne bombe“ bezvredne za Ukrajinu jer im nedostaje vojna avijacija

Američki „pametne bombe“ bezvredne za Ukrajinu jer im nedostaje vojna avijacija

Potencijalna isporuka napredne elektronske opreme Kijevu za pretvaranje projektila u „pametne bombe“ nema smisla jer ukrajinske snage više nemaju vojnu avijaciju sposobnu da koristi takvu municiju, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Vašington Post je u sredu objavio, pozivajući se na visoke američke zvaničnike koji su upoznati sa ovim pitanjem, da Bela kuća planira da isporuči Ukrajini naprednu elektronsku opremu za pretvaranje nenavođene vazdušne municije u visoko precizne „pametne bombe” za gađanje ruskih vojnih položaja. Prema izveštaju, isporuka bi uključivala uređaje za globalno pozicioniranje za preciznost koji bi se mogli postaviti na različite vrste oružja i stvoriti ono što Pentagon naziva municijom za zajednički direktni napad (JDAM).

Vazduhoplovci utovaruju municiju za direktan napad od 2.000 funti (JDAM) u borbeni avion F/A-18 Hornet na nosaču aviona USS John C. Stennis, dok izvode borbene misije u znak podrške operaciji Enduring Freedom. Fotografija američke mornarice od kolege 3. klase Alta I. Cutlera

„Zašto je to potrebno Ukrajini? U stvari, nije. Jedino oružje koje su koristili tokom specijalne vojne operacije bile su rakete. U poslednje vreme koriste raketu AGM-88 HARM i pokušavaju da unište radare naših sistema PVO.

Ne uspevaju i često gube letelice koje nose ove projektile. Ukrajinska avijacija nikada nije vršila bombardovanje“, rekao je Leonkov. On je dodao da bi bilo razumno spekulisati o mogućim vazdušnim napadima ukrajinske vojske koristeći „pametne bombe“ ako bi Kijev „odjednom imao, recimo, 300 aviona“.

Kompleti pametnih bombi mogu da se pričvrste na različito oružje i sa globalnim sistemima za pozicioniranje radi preciznosti, stvaraju ono što Pentagon naziva municijom za zajednički direktni napad ili JDAM.

Američka vojska je koristila tehnologiju na bombama težine do 2.000 funti, obično na bombarderima i borbenim avionima.

Odmah je bilo nejasno da li su predsednik Bajden ili bilo koji od njegovih najviših savetnika za nacionalnu bezbednost pristali na očekivani transfer JDAM-a u Ukrajinu. Osim toga, prerano je znati da li će ukrajinske trupe integrisati oružje u bilo koji avion iz sovjetske ere ili sistem naoružanja na zemlji.

Ukrajina stalno moli zemlje NATO-a za zapadne borbene avione. Međutim, Zapad je kolektivno bio nevoljan, između ostalog i zbog straha od eskalacije sukoba sa Rusijom. Umesto toga, ponudila je nadogradnju i održavanje postojećih ostarelih boraca u inventaru Ukrajine.

Potez za isporuku JDAM-a mogao bi biti značajan s obzirom na to da su Sjedinjene Države takođe u završnoj fazi izrade plana za slanje preko potrebnih sistema protivraketne odbrane Patriot.

patriot
Patriot

Mediji su ranije izvestili da će najava za Patriote verovatno biti objavljena ove nedelje, nakon čega će ukrajinske trupe početi obuku na sistemu u Nemačkoj.

Ranije smo izvestili da Pentagon procenjuje predlog Boinga da Ukrajini obezbedi jeftine, male precizne bombe postavljene na lako dostupne rakete, što bi Kijevu omogućilo da udari daleko iza ruskih linija. Bomba koju je predložio Boing bila je bomba malog prečnika lansirana sa zemlje (GLSDB).

PrekoSputnik

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave