NaslovnaNovostiSAD bi Ukrajini mogle da pošalju nove GLSDB bombe sa dvostruko većim...

SAD bi Ukrajini mogle da pošalju nove GLSDB bombe sa dvostruko većim dometom od HIMARSa

Boing je ponudio Pentagonu da organizuje isporuku Ukrajini visokopreciznih bombi, takozvanih bombi malog kalibra lansiranih sa zemlje GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), preneo je Rojters, pozivajući se na izvore u vojnoj industriji.

Kako navodi agencija, Pentagon je dobio ponudu od Boinga, proizvođača GLSDB, i trenutno razmatra mogućnost isporuke ove municije Ukrajini. Sama kompanija je spremna za masovnu proizvodnju ove municije, koja omogućava gađanje na značajnom dometu od 150 km bez upotrebe avijacije.

SAD bi Ukrajini mogle da pošalju nove GLSMDB bombe sa dvostruko većim dometom od HIMARSa
GLSDB

GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) kombinuje GBU-39 bombu malog prečnika (SDB) sa raketnim motorom M26. M26 je nevođena raketa 227 mm za M270 MLRS. Municija je lansirana iz istog MLRS-a, ali se na najvišoj tački bomba odvaja od projektila i pogađa metu, kao da je bačena iz aviona.

Ukrajinska vojska je naoružana lanserima za GLSDB, to su isti HIMARS MLRS ili M270 MLRS, koje isporučuju evropske zemlje. Boing predlaže da otpočne isporuke na proleće 2023. godine.

Probno ispaljivanje bombe malog prečnika sa zemlje, foto: SAAB

Međutim, postoje mnoge logističke prepreke za formalne nabavke. Prvo, plan Boeinga zahteva odustajanje od otkrivanja cene, oslobađajući izvođača od dubinskog pregleda koji osigurava da Pentagon dobije najbolju moguću ponudu. Drugo, aranžman bi takođe zahtevao da najmanje šest dobavljača ubrzaju isporuke svojih delova i usluga kako bi brzo proizveli oružje, što je trenutno nemoguće. I, treće, SAD se dosledno protive isporuci Ukrajine raketama dugog dometa za isti HIMARS, plašeći se da će Kijev početi da udara duboko u rusku teritoriju.

IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave