NaslovnaNovostiUkrajinska vojska se žali na ruske klizne bombe koje se ne mogu...

Ukrajinska vojska se žali na ruske klizne bombe koje se ne mogu oboriti

Kako se ispostavilo, prilično jednostavna odluka o modernizaciji bombi koje postoje u ruskom arsenalu pokazala se izuzetno efikasnom. Pored upotrebe visokoeksplozivnih avio-bombi FAB-500, ukrajinska vojska se već upoznala sa avionskim bombama od jedne i po tone.

Ukrajinska vojska se žali da je praktično nemoguće boriti se protiv ruskih kliznih bombi. Za sve vreme od početka njihove upotrebe, nijedna nije oborena, pošto se bombe kreću veoma brzo i stalno menjaju putanju leta.

Čak ni savremeni PVO sistemi koje isporučuju zapadne zemlje ne mogu da se nose sa njima, dok broj udara koje nanose takve planske bombe raste.

Su-35S
Su-35 Super Flanker

Objedinjeni moduli planiranja i korekcije pružaju mogućnost lansiranja bombi sa veoma velike udaljenosti. Ovo minimizira verovatnoću udara u avion-nosač, a takođe pretvara konvencionalne bombe u precizno oružje.

U Ukrajini strahuju da bi upravo zahvaljujući ovoj ruskoj modifikaciji, ukrajinske snage mogle biti slomljene pre nego što organizuju dugo najavljivanu ofanzivu, jer ruska avijacija može da oslobodi desetine razornih udara u jednom naletu.

Deset ruskih S-35 bacilo je 11 vođenih vazdušnih bombi iznad Sumske oblasti, izbegavajući domet ukrajinskih PVO sistema. Bombardovanje se odigralo 28. marta, Rusi su ponovili napad na Bilopilju, u Sumskoj oblasti.

Treba napomenuti da Su-35 leti na visini izbegavajući domet ukrajinske PVO. Sledi lansiranje krilatih vazdušnih bombi i to predstavlja novu pretnju za ukrajinsku vojsku. Analizu ovog nereda radi niko drugi do portparol komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

ruski pilot su 35 sa 800 letova i stotinu unistenih ciljeva
ruski pilot su 35 sa navodnih 800 letova i stotinu unistenih ciljeva

On je juče, 30. marta, govorio za ukrajinsku televiziju. Prema njegovim rečima, lokalni sistemi vazdušnih protivmera nisu uspeli da se izbore sa osujećivanjem bačenih avio-bombi. „Oni [ruski Su-35 – prim. aut.] bacaju ih [bombe – prim. aut.] iznad zone“, kaže Jurij Ignat, primećujući da je to nova pretnja, a opisujući ono što se dešavalo kao „bombe od 500 kilograma koje lete desetinama kilometara…“.

Izveštaji o upotrebi ovakivh bombi počeli su da stižu krajem prošle godine. Od tada su se, međutim, sve više pojavljivale informacije, uključujući fotografije nekih neeksplodiranih bombi, koje potvrđuju da Rusija koristi novu taktiku koja sada nije samo pretnja već i veliki problem za ukrajinsku odbranu.

Podsećamo vas da Ukrajina takođe ima sličnu opremu [takozvana JDAM bomba]. Postoje čak i izveštaji da su ukrajinske snage već upotrebile ovu bombu protiv položaja česte vojne kompanije Vagner u oblasti Bahmuta.

Međutim, i u ovoj oblasti, gde se vodi trenutno najveća bitka od svih od početka rata, rusko vazduhoplovstvo je pružilo Vagneru vazdušnu podršku bacanjem bombi FAB-500M-62. O tome postoje fotografski dokazi, kao i tvrdnje sa obe strane.

Ukrajina je u teškoj situaciji. Iako postoje izveštaji da je JDAM bomba već lansirana na ruske položaje u Bahmutu, kijevske snage nisu u dobroj poziciji da lansiraju ovu bombu. Ovo su reči Jurija Ignata, koji je ponovo pozvao Zapad da pošalje borbene avione, ali ne i Francuske Mirage 2000.

I ne samo to, u novom razvoju događaja, ruske trupe su navodno oborile ukrajinski Grom-2 po prvi put u sukobu koji je u toku.

3 KOMENTARA

  1. Ovo je još jedan primjer njemačke tehničke nadarenosti. Preteču kliznih bombi napravio je njemački Siemens još 1918 godine, kako je opisano u ovom članku.
    Prve krstareće rakete bile su V1 njemačko oružje iz vremena 2.svjetskog rata. Prvi ratni avion na mlazni pogon opet njemački Me 262. iz 1941-1945.godine.
    Nijemci imaju najbolje inženjere, ali i slabe političare.

    • Ja sa nevericom posmatram naizgled propadanje Nemačke od početka akcije Rusa u Ukrajini i mnoge stvari deluju nejasno. Slabi političari, potpuno pokorni USA, čine neretko nepojmljive poteze suprotne nacionalnom interesu. Međutim, kako vreme odmiče više verujem da ih vodi teza tiha voda breg roni. Submisivno trpe zarad njima znanog višeg cilja na kraju ovog tunela u kom smo svi.

  2. Već sam napisao da probaju da se žale upravi vodovoda.Oni u vodovodu rešavaju te probleme sa kliznim bombicama!🇷🇺❤🇷🇺. Z

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave