NaslovnaNovostiUkrajinski piloti ginu zato što lete zastarelim avionima; Komandant vazduhoplovstva ponovo traži...

Ukrajinski piloti ginu zato što lete zastarelim avionima; Komandant vazduhoplovstva ponovo traži F-16

Komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, general Serhii Holubcov, izjavio je u intervjuu za britanske medije da Kijev gubi vrhunske pilote ratnih aviona dok čeka da SAD dozvole isporuku F-16.

Komandant je za Tajms rekao da je američka procena ukrajinskih pilota lovaca pokazala da će biti kvalifikovani za pilotiranjem F-16 za manje od šest meseci obuke.

On je naveo da su se dva njegova pilota nedavno vratila u zemlju nakon detaljne procene američke vojske. Rezultate obuke je opisao kao „veoma dobre“, dodajući da je ukrajinskim pilotima potrebno manje od šest meseci da nauče da lete i koriste avion F-16.

General je takođe osporio tvrdnje zvaničnika NATO-a da bi se obuka potrebna za ukrajinske pilote mogla produžiti na nekoliko godina.

Holubcov je dalje tvrdio da bi neki piloti mogli biti obučeni za još kraće vreme. „Veštine pilota su ocenjene izuzetno visoko, a ovi momci su bili samo prosečni piloti. Svaki pilot je jedinstven, tako da treba da postoji individualni plan obuke“, objasnio je on.

Dakle, na osnovu procene i prethodnog iskustva ukrajinskih pilota, ukrajinsko vazduhoplovstvo predviđa da može drastično da skrati trajanje obuke. Nezasit obećanim MiG-ovima 29, komandant je izrazio nezadovoljstvo zbog kašnjenja NATO-a u snabdevanju savremenih ratnih aviona, posebno aviona F-16.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

Šef ukrajinskog vazduhoplovstva je naveo da je Ukrajini potreban veliki broj aviona iste vrste sa obiljem rezervnih delova.

Holubcov je naglasio da nisu rigidni ni u jednom konkretnom modelu, već u tehničkim specifikacijama, rekavši da ukrajinsko vazduhoplovstvo može da koristi bilo koju platformu koja može da nosi i koristi uporedivu municiju i ima slične specifikacije kao F-16.

On je nastavio ističući da su odlučili da se fokusiraju na F-16 pošto postoji više od 4.000 aviona širom sveta, što olakšava njihovu zamenu i nabavku rezervnih delova.

Uprkos upozorenjima brojnih stručnjaka da bi zapadni lovac mogao da pretrpi štetu od starih betonskih pista, ukrajinska vojska je redovno insistirala da su mere na zemlji već preduzete. Holubcov je odbacio argumente da infrastruktura njegove nacije ove godine nije mogla biti spremna za brze, moderne avione.

On je naveo povoljnu ocenu ukrajinskih pista koje je napravio proizvođač F-16 2021. godine i obuka 2018. u kojima su američki avioni, F-15 i F-16 sletali na ukrajinsko tlo.

jedan od mig ova 29 tokom razlicite misije borbene obuke sa f 15 i f 16. izraelsko vazduhoplovstvo
jedan od mig ova 29 tokom razlicite misije borbene obuke sa f 15 i f 16. izraelsko vazduhoplovstvo

Komandant je ublažio zabrinutost da će mlaznjaci sa zapada biti brzo uništeni, rekavši da su njegovi piloti leteli 50 letova dnevno kako bi sprečili Ruse da naruše ukrajinski vazdušni prostor.

Za gubitak svojih najboljih pilota okrivio je nedostatak odgovarajuće opreme.

Moderni avioni sa većim dometom, prema Holubcovu, neophodni su za očuvanje života u gradovima koji su izloženi upornom ruskom bombardovanju jer ruski piloti neće moći da uđu u vazdušni prostor koji bi tada navodno, kontrolisala Ukrajina.

S obzirom na to da su sadašnji avioni iz sovjetske ere zavisili od komponenti i naoružanja ruske proizvodnje, Holubcov je istakao da je prelazak na avione standarda NATO-a neizbežan.

Predsednik Vladimir Zelenski zatražio je američke avione F-16 barem deset puta dok se Ukrajina sprema da pokrene već danima najavljivanu kontraofanzivu, ali zapadni partneri nisu bili voljni da prihvate njegov zahtev navodeći probleme obimne obuke ali i prelaska ruske „crvene linije“.

Bajden je prošlog meseca izjavio da SAD neće isporučivati F-16 Ukrajini „za sada“. Dok su Poljska i Slovačka prošle nedelje odlučile da se reše svojih Mig-ova 29 iz sovjetske ere u korist Kijeva.

vlada slovacke odobrila je plan da ukrajini da svoju flotu od 13 borbenih aviona mig 29 iz sovjetske ere petr david josek associated press
vlada slovacke odobrila je plan da ukrajini da svoju flotu od 13 borbenih aviona mig 29 iz sovjetske ere petr david josek associated press

Istovremeno, Bratislava je izrazila želju da dobije odštetu od Vašingtona i Brisela u iznosu od 900 miliona dolara, od čega 700 miliona dolara otpada na cenu aviona koje su Amerikanci prebacili za zamenu MiG-29. Prijem sredstava iz fonda EU očekuje se najkasnije u oktobru ove godine.

U međuvremenu, po pitanju vojne prednosti, Kremlj je naveo da snabdevanje Ukrajini više MiG-ova iz sovjetske ere neće promeniti kurs rata.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave