NaslovnaNovostiPojavile se slike modifikovane ruske bombe FAB-500M-62 pre utovara na Su-34

Pojavile se slike modifikovane ruske bombe FAB-500M-62 pre utovara na Su-34

Na internetu se pojavila slika nečega što izgleda kao bomba FAB-500M-62 sa zakačenim misterioznim dodatkom krila, navodno natovarena na ruski borbeni avion Su-34.

Slika se prvi put pojavila na proruskom kanalu Fighterbomber na Telegramu 4. januara. U vreme pisanja ovog članka nije dostupno mnogo detalja o municiji, kada i gde je tačno slika snimljena, osim propratnog teksta.

Na osnovu slika, izgleda da se rep bombe sastoji od dva glavna krila koja se mogu ukloniti i par horizontalnih stabilizatora postavljenih na izduženi metalni sklop pričvršćen za bombu.

Bomba sa fotografije liči na FAB-500M-62, visokoeksplozivnu bomba opšte namene težine 500 kilograma. Komplet krila izgleda grubo napravljen, što sugeriše dizajn fokusiran na brzu, jeftinu proizvodnju ili modifikaciju na nivou jedinice. Takođe bi mogla biti eksperimentalna varijanta.

Osim toga, može se videti žica koja prolazi između zadnjeg dela krila i stuba za koji je pričvršćena bomba. Žica bi na neki način mogla da pokrene oslobađanje krila.

Sličnost sa američkim JDAM

Korisnici interneta su odmah uporedili municiju koja se vidi na slici sa američkom precizno navođenom bombom JDAM [Joint Direct Attack Munition], koje bi ukrajinske oružane snage uskoro mogle da dobiju od Sjedinjenih Država, a za koje su takođe dostupna proširena krila.

Standardni JDAM-ovi se oslanjaju na kombinaciju inercijalnog navigacionog sistema (INS) i GPS navođenja, zajedno sa autopilotom, da usmere kurs bombe preko seta upravljivih repnih peraja.

suhoi 34
suhoi 34

U zavisnosti od visine na kojoj je pušten, JDAM-Extended Range (JDAM-ER) klase od 500 funti sa kompletom krila može da pogodi mete na dometu do oko 64 kilometra.

Poznato je da je ruska kompanija GNPP Bazalt razvila komplete krila za različite tipove nevođenih bombi, uključujući FAB-500M-62, sa i bez pridruženih sistema za navođenje [MPK].

Operativno gledano, ovo oružje je najefikasnije kada se pusti na velikim visinama kako bi ponudilo što veći domet usled jedrenja. Ovo bi moglo da omogući ruskim pilotima da lansiraju oružje na desetine kilometara od svojih ciljeva, nudeći im određenu dozu bezbedne udaljenosti koja do sada nije moguća bez precizne municije.

Međutim, preciznost udara nevođenih bombi sa dodatim krilima biće slaba, tako da bi se takvo oružje najverovatnije koristilo protiv ciljeva u oblasti kao što su linije rovova i neke mreže fortifikacija, dakle područja sa velikim koncentracijama prisutnih neprijateljskih snaga.

2 KOMENTARA

  1. Зар није очигледно да је вез на глави бомбе осигурач за детонатор, а не некакво активирање крила. Невероватно је да људи очигледне ствари не примећују, а онда маштају немогуће.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave