NaslovnaNovostiUkrajina: Hvala Francuskoj, ali lovci Mirage 2000 su beskorisni protiv Su-35

Ukrajina: Hvala Francuskoj, ali lovci Mirage 2000 su beskorisni protiv Su-35

Na početku ruske invazije na Ukrajinu većina vojnih analitičara je očekivala da će uskoro rusko vazduhoplovstvo potpuno zavladati nebom nad Ukrajinom.

Međutim, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo nastavlja da obavlja borbene misije, iako sa velikim gubicima, a Kijev traži od svojih zapadnih saveznika nove borbene avione kako bi se suprotstavio nadmoćnijim vazdušnim snagama Rusije.

Do sada su se samo Slovačka i Poljska obavezale da pošalju svoje stare MiG-29 u Ukrajinu (četiri slovačka aviona su isporučena i navodno već se koriste), ali Kijev zapravo želi mlazne avione četvrte generacije zapadne proizvodnje.

Francuska štampa je plasirala informaciju o mogućnosti isporuke njihovih lovaca Miraž 2000, ali je tu informaciju odmah demantovao ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Zvaničnik je istakao da je veoma zahvalan francuskim medijima koji podržavaju Ukrajinu, ali informacije o Miražu 2000 ne odgovaraju stvarnosti.

Ministar naime, govori da bi francuska letelica bila rasipanje resursa i vremena za ukrajinsku vojsku, pošto Miraž 2000 nije tehnološki superiorniji ni od MiG-29. Slanje francuskih lovaca u Ukrajinu značio bi mesece „blokiranje” ukrajinskih pilota kako bi mogli da treniraju na potpuno drugačijim avionima od sovjetskih.

mirage2000 tajvan
mirage 2000 RV Tajvana

„Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine ima borbeni avion MiG-29 koji radarom „vidi“ na udaljenosti od 60 km i pogađa vazdušne ciljeve na udaljenosti od 30 km. Neprijatelj sa Su-35 “vidi” više od 200 km i može da pogodi vazdušne ciljeve na udaljenosti većoj od 140 km. Miraž 2000 ima slične performanse kao MiG-29…“, rekao je Reznikov.

Reznikov nije ni spomenuo Su-57 koji pogađa vazdušne ciljeve velike brzine sa više od 300 kilometara udaljenosti.

Prema njegovim rečima, nabavka savremenih borbenih aviona 4. generacije F-16 je pitanje vremena, ali je potrebno vreme da se oni nabave i obuče piloti.

Ranije su francuski mediji javili da Francuska želi da Ukrajini isporuči 40 aviona Miraž 2000-9.

Ne polaže ni Miraž ni Tornado

Slično mišljenje dolazi i od portparola Vazduhoplovstva pukovnika Jurija Ignata. „Ni Miraž ni Tornado nam neće pomoći“, smatra on.

Prema rečima zvaničnika, Ukrajini je potrebna pomoć u vidu „F-16 ili drugih višenamenski avion istog ili boljeg tipa.

mlaznjak nemackog vazduhoplovstva tornado polece iz vazdusne baze nemacke vojske u jagelu severna nemacka 10. decembar 2015. reutersfabian bimmer
mlaznjak nemackog vazduhoplovstva tornado polece iz vazdusne baze nemacke vojske u jagelu severna nemacka 10. decembar 2015. reutersfabian bimmer

Istovremeno, on je napomenuo da je transfer avijacije složen proces, zbog čega se iznose različiti termini, ali je potrebno pripremiti se sada.

Ukrajinski zvaničnici konstantno ponavljaju da im je potrebna modernija avijacija, kao što su F-16 Falcon ili Gripen.

1 KOMENTAR

  1. Da ste bile samo korektni ne bi pidlegli na pohlepnost i nacizmu,pravoslana Ukraina i njeni gradjani ne bi doziveli ovakav kosmar sa ovakvom budalom koju su postavile americke oligarhe koji iskoristavaju isto i Ameriku nadajuci se da ce se docepati ruskim prirodnim resursima kao sto su svuda po svetu otimali,pljackali i eksploatisali nasilno i mediskim lazima zabludjivati javnos koe vise ne funkcionise. Ukraina sada bi bila mirna i slododna zemnja i imala bi avione i su35 i su57 i svi gradjani bi ziveli u miru,li pohlepa je pohlepa!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave