NaslovnaNovostiPostoji mogućnost da vidimo sukob JAS 39 Gripena i Suhoja u Ukrajini

Postoji mogućnost da vidimo sukob JAS 39 Gripena i Suhoja u Ukrajini

Maksimalno četiri Gripen aviona Švedska može priuštiti da prosledi Ukrajini, samo ukoliko vlada nordijske zemlje dozvoli takav transfer. Kijev je zvanično zatražio SAAB JAS 39 Gripen lovce potvrđuju iz Stokholma.

Reč je ne samo o raspoloživim količinama u sastavu Kraljevskog švedskog vazduhoplovstva, već i o njihovoj mogućoj proizvodnji. Ako lovci budu proizvedeni, biće potrebno vreme, ali za uzvrat neće ugroziti operativne sposobnosti Švedske.

Švedska gaji zabrinutost da uopšte pošalje Gripene u Ukrajinu, usled moguće pretnje bezbednosti skandinavske zemlje. S jedne strane, Moskva bi mogla da pokrene vojni odgovor nakon takvog transfera, dok sa druge strane postoji mogućnost od eventualnog hvatanja ili uništenje Gripena. Ovo drugo bi više uticalno na negativni marketing SAAB-a nego bojazan od otkrivanja švedske tehnologije Rusima.

Ministarstvo odbrane Švedske izdalo je zvanično saopštenje povodom ukrajinskog zahteva. Stokholm u potpunosti razume zahtev Zelenskog. Međutim, ministarstvo podseća da će se Švedska suočiti sa ograničenjima ako pošalje Gripen Ukrajini u vidu teritorijalnog integriteta i suverenitet kraljevine, dodaje se u saopštenju.

Sposobnost Gripena da poleti sa kratkih, poljoprivrednih pista bi značila Ukrajini. Gripen se može sakriti u šumi ili uzleteti sa autoputa. Kijev bi mogao brzo da ih premesti na različita mesta, zbunjujući protivnika.

Ono što švedski borac ima kao prednost čini ga idealnom opcijom za Ukrajinu. Ni F-16 ni Eurofighter Typhoon ni francuski Rafali trenutno ne mogu ispuniti ove ratne zahteve.

jas 39 gripen
jas 39 gripen

Gripen je lovac sposoban da se suprotstavi i donekle umanji rusku vazdušnu nadmoć trenutno nad Ukrajinom. Četiri Gripena neće promeniti situaciju, ali može pilote Suhoja i Mikgojana učiniti mnogo opreznijima u vazduhu.

Nije za potcenjivanje činjenica da se švedski lovac brzo i lako servisira. Što smanjuje potrebu za hangarom, dajući tako avionu prednost, čak i kod njegovih ruskih konkurenata. Ukrajina i da uspe da izgradi nove ili renovira postojeće vojne piste, to ne može promaći ruskim obaveštajnim satelitima.

SAAB je razvio Gripen posebno za suprotstavljanje sovjetskim i ruskim lovcima. Gripen je dizajniran za borbu u uslovima švedske klime, pejzaža i geografije. Gripen je među zapadnim lovcima najupravljiviji čak i najbliži je upravljivosti ruskih konkurenta. Ipak, kvalitet i sposobnost koju rusi neguju decenijama je nesporna, sa pozicijom svetskog lidera u ovoj oblasti.

Gripen koristi mali broj zemalja u svetu. Švedska, Brazil, Češka, Mađarska, Južna Afrika, Tajland i Velika Britanija. U stvarnosti, od navedenih zemalja, jedino Švedska može sebi da priušti da „donira“ borbene avione Ukrajini. Broj Gripena među ostalim zemljama nije veliki i osnova je njihove vazdušne flote. Britanija kao država bi sebi priuštila donaciju Gripena, međutim britanski RAF ih koristi za obuku i vežbu, ne za borbu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave