NaslovnaNovostiZvaničnik DNR: Ukrajina upotrebila JDAM-ER bombe protiv ruskih snaga

Zvaničnik DNR: Ukrajina upotrebila JDAM-ER bombe protiv ruskih snaga [VIDEO]

Kijevske snage su bacile američke vođene bombe velikog dometa (JDAM-ER) na oblast Kurdjumovka u blizini Bahmuta, u Donjecku kako bi testirale mogućnost upotrebe iste sa aviona sovjetske proizvodnje, izjavio je za TASS Jan Gagin, vojno-politički ekspert i savetnik vršioca dužnosti predsednika Donjecke Narodne Republike.

„Ovo su vazdušne bombe. Prvobitno su pravljene za NATO avione. Ukrajina nema takav avion. Verujemo da je ovo mogao biti borbeni test sa nestandardnim nosačem. To se posebno može odnositi na višenamenske lovce MiG-29“, rekao je on.

Sjedinjene Države najavile su slanje „precizne vazdušne municije“ kijevskim snagama prošlog decembra. Ranije ove nedelje, načelnik američkih vazdušnih snaga u Evropi, general Džejms Heker, potvrdio je da su bombe JDAM-ER GBU-62 već isporučene Ukrajini.

JDAM-ER komplet se sastoji od repa sa inercijalnim navigacionim sistemom za navođenje uz pomoć GPS-a i para preklopnih krila koja pomažu bombi da klizi prema naznačenoj meti u dometu do 80 kilometara.

Čini se da je jedina poznata varijanta GBU-62(V)1/B Quickstrike-ER, koja kombinuje komplet JDAM-ER sa pomorskom minom klase Mk 64 Quickstrike od 907 kg. Mine, koje su zasnovane na bombama serije Mk 80, ne mogu se koristiti kao municija opšte namene. Ukrajina je čak možda dobila posebnu varijantu sa tom sposobnošću.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je možda integrisalo JDAM-ER u svoje borbene avione MiG-29, kao što je Gagin sugerisao. Druge moguće opcije su borbeni avioni Su-27, taktički bombarderi Su-24, pa čak i avioni za blisku vazdušnu podršku Su-25.

Prošle godine, Kijev je integrisao antiradarske rakete AGM-88 HARM američke proizvodnje u svoje borbene avione MiG-29 i Su-27. Međutim, projektil je bio loš.

Ukrajinski pilot obučen u Deda Mraza, ispalio dve AGM-88 rakete na ruske mete

Odluka SAD da isporuče JDAM-ER trebalo je da obezbedi kijevskim snagama fleksibilnije oružje dugog dometa koje ima jak udarac.

JDAM-ER bombe su veoma efikasne. Međutim, ukrajinski piloti će morati da ih puste sa velikih visina, zbog čega bi bili izloženi ruskoj protivvazdušnoj vatri. Pored toga, sistem za navođenje bombi je ranjiv na elektronsko ratovanje.

JDAM

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave