Naslovna Novosti Špigl: Ukrajina dobila od Nemačke 18 glavnih borbenih tenkova Leopard 2, pored...

Špigl: Ukrajina dobila od Nemačke 18 glavnih borbenih tenkova Leopard 2, pored 40 Mardera

0
leopard na leopardu
leopard na leopardu
google news

Ukrajina je dobila 18 nemačkih glavnih borbenih tenkova Leopard 2, kao što je Nemačka obećala, izvestio je Špigl u ponedeljak.

Prema Spiegel-u, Ukrajina je takođe dobila oko 40 oklopnih borbenih vozila pešadije Marder. Nemačka vlada ne otkriva tačan put isporuke vojne opreme iz bezbednosnih razloga.

posade tenkova t 90m proriv se spremaju za susret sa leopardom i abramsom
posade tenkova t 90m proriv se spremaju za susret sa leopardom i abramsom

Ranije je Poljska postala prva zemlja koja je isporučila Ukrajini prvu tranšu tenkova Leopard 2 na prvu godišnjicu rata.

Poljska je takođe najavila da će zemlja naoružati Ukrajinu sa 60 tenkova PT-91 Twardy „u roku od nekoliko dana“, kako je prenela poljska novinska agencija PAP.

Poljski premijer je tvitovao: „Poljska, kao zemlja koja je prva uspešno izgradila ovu koaliciju Leoparda, danas takođe želi, kao prva evropska država, da vam @ZelenskiiUa podari prva 4 Leoparda.

Ostale zemlje koje su obećale svoje tenkove tek treba da odluče o vremenskom okviru za isporuku, za koji se očekuje da će biti neujednačen i nesiguran.

Radovanje je bilo očigledno u Kijevu, dok su ukrajinski i poljski zvaničnici pozirali ispred tenkova.

Перші #Leo2A4 в Україні

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov se čak popeo na jedan od ovih tenkova i tvitovao: „Zajedno sa premijerima @Denis_Shmihal i @MoravieckiM upoznali su nove zveri u našem ukrajinskom vojnom zoološkom vrtu – 4 Leopard2A4! Reznikov je tvitovao u petak. „Radujemo se što ćemo ugostiti još njih. Hrana i slobodno vreme biće obezbeđeni.”

Ranije je postojala zabrinutost da je broj isporučenih tenkova Leopard 2 manji od obećanog i da neće predstavljati opremu koja nešto znači na bojnom polju. Međutim, NATO saveznici polako se konsoliduju i obećavaju tenkove iz svojih skladišta.

leoparda 2 sa grafitom 14:88
konvoj leoparda 2 sa grafitom 14:88

Ranije je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus tvrdio da zapadni saveznici nailaze na probleme sa sklapanjem dva bataljona (oko 80 tenkova) tenkova Leopard 2 za isporuku Ukrajini, kao što je obećano krajem januara. Brojke su navodno sada uveliko smanjene.

Nekoliko saveznika sada izlazi u susret i nudi različite varijante tenkova Leopard-2 iz svojih zaliha. Na prvu godišnjicu sukoba, švedski premijer Ulf Kristersson i ministar odbrane Pal Jonson objavili su odluku Stokholma da pošalje do 10 tenkova Leopard 2A5.

Kanada je ranije obećala da će Ukrajini isporučiti četiri tenka Leopard-2A4 iz svog naoružanja. Međutim, sada su udvostručili svoj doprinos i obećali četiri dodatna tenka.

Španski premijer Pedro Sančez najavio je da će poslati 10 tenkova Leopard 2 Ukrajini. Istog dana, Finska je objavila da će prebaciti tri tenka Leopard-2 iz svojih zaliha.

Nemačko ministarstvo odbrane objavilo je 24. februara da će poslati 18 glavnih borbenih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, četiri više nego što je prvobitno planirano, što je obaveza koju je juče ispunjena.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version