NaslovnaNovostiUkrajinci počeli obuku na Leopardu 2 u Poljskoj

Ukrajinci počeli obuku na Leopardu 2 u Poljskoj

Kijevske trupe prolaze ubrzani kurs za korišćenje tenkova nemačke proizvodnje, manje od tri nedelje nakon što je Berlin pristao, pod pritiskom Poljske i drugih duboko ostrašćenih.

Video je objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Ukrajinske vojnike u Poljskoj obučavaju instruktori iz Poljske, Norveške i Kanade.

Vežbe je posetio i poljski predsednik Andžej Duda. “Ne samo da prikupljamo tenkove za Ukrajinu, već sprovodimo i obuku kako bi ukrajinski vojnici bili spremni i sposobni da se suprotstave ruskom napadu“, rekao je on.

Lideri Ukrajine i njihovi sponzori iz NATO-a, nadaju se da će tenkovi nemačke proizvodnje biti ključni deo kampanje za potiskivanje ruskih snaga iz gradova i mesta gde su borbe bile usredsređene poslednjih nedelja.

Leopardi, koji se kreću podjednako brzo unazad kao i napred, smatraju se posebno korisnim za gradsku borbu.

Ukrajinski major Vadim Hodak, rekao je da su on i njegovi saborci povučeni sa linija fronta u Donjecku i Lugansku, provincijama koje čine sporni region Donbas u istočnoj Ukrajini, i da im je dato tri dana da se prijave u ovoj poljskoj bazi blizu nemačke granice.

Vežbe u Poljskoj održane su istog dana kada je i druga grupa ukrajinskih vojnika počela svoju obuku na tenkovima Leopard 2 u Nemačkoj. Paralelno sa njima, još jedna grupa se u Britaniji obučava na tenkovima Čelendžer 2 te zemlje.

IzvorNYTimes

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave