NaslovnaNovostiObuka Ukrajinaca na poljskom glavnom borbenom tenku PT-91 Twardy

Obuka Ukrajinaca na poljskom glavnom borbenom tenku PT-91 Twardy

Sudeći prema materijalu koji se širi društvenim mrežama u Poljskoj uveliko traje obuka ukrajinske vojske na tenkovima PT-91.

PT-91 Twardy je poljska unapređena verzija čuvenog tenka T-72 iz sovjetske ere. Od početka ruske operacije u punom obimu, Poljska je Ukrajini obezbedila 250 tenkova T-72.

Poljska će poslati dodatnih 60 glavnih borbenih tenkova PT-91 Twardy Ukrajini „u narednim danima“, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki 24. februara tokom posete Kijevu, a preneo Ukrinform.

Veruje se da je Poljska imala oko 230 komada PT-91. U pitanju je dalji razvoj fabrike Zaklady Mechaniczne Bumar-Labedy SA tenka T-72M1 ruske proizvodnje koji se godinama proizvodi po licenci u Poljskoj.

Poljska, ubedljivo najostrašćena u ukrajinskom sukobu, poklonila je trećinu svojih tenkova a da još nije ni pokrenula lokalnu proizvodnju novih američkih M-1 i južnokorejskih K-2 tenkova.

Da bi proizveo PT-91, Bumar-Labedy počinje sa T-72M1 od 45 tona — degradiranom izvoznom varijantom sovjetskog T-72A iz 1983. godine — i zamenjuje motor, menjač, kontrolu vatre, optiku i autopunjač a dodaje cigle reaktivnog oklopa Erawa poljske proizvodnje.

Rezultat je tenk koji još uvek liči na T-72. Ista silueta. Isti glavni top 2A46 kalibra 125 milimetara. Ista posada od tri osobe. Ima dizel motor S-12U od 850 konjskih snaga umesto starog modela od 780 konjskih snaga – što ga čini nekoliko kilometra na sat bržim. Uredno postavljen reaktivni oklop nudi bolju zaštitu od visokoeksplozivnih metaka.

Međutim, nove kontrole vatre su najvažnija karakteristika PT-91. Stabilizator na T-72M1 je grub i zahteva čestu rekalibraciju, ograničavajući preciznost tenka tokom pucanja u pokretu. Twardy dodaje novu, robusniju, dvoosnu stabilizaciju.

T-72M1 ima dnevni nišan TPD-K1 i infracrveni noćni nišan TPN-1-49-23. Znamenitosti su osrednje čak i po standardima 1980-ih.

Noćni nišan je posebno problematičan, jer je aktivan infracrveni nišan. Odnosno, potrebno je da posada osvetli metu infracrvenim reflektorom. Na modernom bojnom polju, reflektor je izuzetno opasan jer odaje poziciju T-72.

Osnovna nadogradnja PT-91 dodaje novi sistem za kontrolu vatre SKO-1M Drava-1T koji zamenjuje aktivni infracrveni nišan pasivnim modelom – nije potreban reflektor – i otprilike udvostručuje opseg identifikacije. Kasniji PT-91M i PT-91MA1 imaju još bolji Savan sistem za upravljanje vatrom.

Ukrajinska vojska bi očigledno više volela velike pošiljke najnovijih tenkova zapadnog dizajna, Challenger 2, Leopard 2, M-1. Nasuprot tome, nabavka sasvim solidnih poljskih PT-91 u velikim količinama za koje im malte ne i ne treba dodatna obuka je daleko racionalnija.

U 2023. godini Oružane snage Ukrajine dobiće preko 800 tenkova. Ogromna većina će činiti tenkove sovjetskog stila, uključujući i ovaj, međutim, isporuke uključuju i oko 270 tenkova zapadnog dizajna.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave