NaslovnaNovostiŠpigl: Ukrajina dobila od Nemačke 18 glavnih borbenih tenkova Leopard 2, pored...

Špigl: Ukrajina dobila od Nemačke 18 glavnih borbenih tenkova Leopard 2, pored 40 Mardera

Ukrajina je dobila 18 nemačkih glavnih borbenih tenkova Leopard 2, kao što je Nemačka obećala, izvestio je Špigl u ponedeljak.

Prema Spiegel-u, Ukrajina je takođe dobila oko 40 oklopnih borbenih vozila pešadije Marder. Nemačka vlada ne otkriva tačan put isporuke vojne opreme iz bezbednosnih razloga.

posade tenkova t 90m proriv se spremaju za susret sa leopardom i abramsom
posade tenkova t 90m proriv se spremaju za susret sa leopardom i abramsom

Ranije je Poljska postala prva zemlja koja je isporučila Ukrajini prvu tranšu tenkova Leopard 2 na prvu godišnjicu rata.

Poljska je takođe najavila da će zemlja naoružati Ukrajinu sa 60 tenkova PT-91 Twardy „u roku od nekoliko dana“, kako je prenela poljska novinska agencija PAP.

Poljski premijer je tvitovao: „Poljska, kao zemlja koja je prva uspešno izgradila ovu koaliciju Leoparda, danas takođe želi, kao prva evropska država, da vam @ZelenskiiUa podari prva 4 Leoparda.

Ostale zemlje koje su obećale svoje tenkove tek treba da odluče o vremenskom okviru za isporuku, za koji se očekuje da će biti neujednačen i nesiguran.

Radovanje je bilo očigledno u Kijevu, dok su ukrajinski i poljski zvaničnici pozirali ispred tenkova.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov se čak popeo na jedan od ovih tenkova i tvitovao: „Zajedno sa premijerima @Denis_Shmihal i @MoravieckiM upoznali su nove zveri u našem ukrajinskom vojnom zoološkom vrtu – 4 Leopard2A4! Reznikov je tvitovao u petak. „Radujemo se što ćemo ugostiti još njih. Hrana i slobodno vreme biće obezbeđeni.”

Ranije je postojala zabrinutost da je broj isporučenih tenkova Leopard 2 manji od obećanog i da neće predstavljati opremu koja nešto znači na bojnom polju. Međutim, NATO saveznici polako se konsoliduju i obećavaju tenkove iz svojih skladišta.

leoparda 2 sa grafitom 14:88
konvoj leoparda 2 sa grafitom 14:88

Ranije je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus tvrdio da zapadni saveznici nailaze na probleme sa sklapanjem dva bataljona (oko 80 tenkova) tenkova Leopard 2 za isporuku Ukrajini, kao što je obećano krajem januara. Brojke su navodno sada uveliko smanjene.

Nekoliko saveznika sada izlazi u susret i nudi različite varijante tenkova Leopard-2 iz svojih zaliha. Na prvu godišnjicu sukoba, švedski premijer Ulf Kristersson i ministar odbrane Pal Jonson objavili su odluku Stokholma da pošalje do 10 tenkova Leopard 2A5.

Kanada je ranije obećala da će Ukrajini isporučiti četiri tenka Leopard-2A4 iz svog naoružanja. Međutim, sada su udvostručili svoj doprinos i obećali četiri dodatna tenka.

Španski premijer Pedro Sančez najavio je da će poslati 10 tenkova Leopard 2 Ukrajini. Istog dana, Finska je objavila da će prebaciti tri tenka Leopard-2 iz svojih zaliha.

Nemačko ministarstvo odbrane objavilo je 24. februara da će poslati 18 glavnih borbenih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, četiri više nego što je prvobitno planirano, što je obaveza koju je juče ispunjena.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave