NaslovnaNovostiRusi izgradili nikad do sad viđenu liniju odbrane u Donbasu: Voz dužine...

Rusi izgradili nikad do sad viđenu liniju odbrane u Donbasu: Voz dužine 30 kilometara od 21.000 vagona

Ruski mediji prenose da su njihove oružane snage pronašle način da koriste napuštene teretne vagone u Donbasu, izgrađujući od njih neku vrstu druge linije odbrane, koja prolazi kroz teritoriju Narodne Republike Donjeck.

Tako su, prema informacijama ukrajinskog propagandnog vebsajta Deep State, Rusi sastavili džinovski voz, koji povezuje železničke stanice Elenovka i Volnovaha.

dzinovski voz ruska odbrambena linija
dzinovski voz ruska odbrambena linija

Nova pokretna odbrambena linija obuhvata niz pd oko 21.000 vagona i proteže se na udaljenosti od 30 kilometara. Montaža strukture počela je u julu 2023. godine i ima za cilj blokiranje ukrajinske vojske.

Kolosalni voz nemoguće tiho prevazići

Vojni stručnjaci smatraju da je to gotovo nemoguće prevazići. Malo je verovatno da će moći da se pomeri, jer oprema neće raditi, a jedina mogućnost da se kroz nju napravi proboj bila bi da se raznese.

,,Kontinuirana struktura teretnih vagona proteže se duž pruge koja povezuje stanice Elenovka i Volnovaha, sa oko 21.000 vagona različitih tipova. Izgradnja ove odbrambene linije počela je u julu 2023. godine, a njena svrha je jasna: da stvori prepreku napredovanju Oružanih snaga Ukrajine. Ovo se može smatrati posebnom linijom odbrane, jer je izuzetno teško oštetiti, pomeriti ili razneti masu metala od 30 kilometara, a kretanje opreme je nemoguće bez probijanja koridora“, navode novinari Deep-a.

Najverovatnije, misija voza je bila da spreči brzo napredovanje ukrajinskih trupa tokom protivofanzive pokrenute prošlog leta. S druge strane, svi napušteni vagoni koji su ležali po stanicama skupljeni su na jednom mestu.

Nakon završetka rata biće doneta odluka o njihovom daljem odredištu. Neki od vagona bi bili popravljeni, dok bi drugi bili raspisani.

Međutim mora se odati priznanje ovoj ideji, koja ma koliko čudno deluje, zauzvrat ispada neverovatno efikasana. Železnica je kičma transporta jedne države. Kakva je uloga železnice u ratnom stanju pisali smo juče.

17 KOMENTARA

  1. @vuk & @zvonko vas dvojca i sa i bez lekova, i sa i bez dezodoransa opasno zaudarate na podguzne muve fašiste Zelenskog.Zato trk u Kijev u njegovu jazbinu pa s njim odatle pametzjte i komentarišite.

  2. Цео тај рат само због једног човека – фашисте Зеленског. Слуга САД-а, њему је најмање до Украјине и Украјинаца. Хоће “стратешки пораз Русије”. Е па то су хтели и много јачи играчи у прошлости. Не иде. Знаш како рече онај војсковођа када се Хитлер убио: “Ослободимо Европу од фашизма, Европа нам то никада опростити неће”. Нису хтели да слушају Путина пре 10 година…Сад слушајте.

  3. Ceo taj rat zbog jednog čoveka – diktatora Putina. Na vlasti od 2000 g.

    I sad ima obraz da zakazuje “predsedničke izbore”.
    Samo odobreni kandidati.
    Dve reči kritike odmah na robiju.
    Razumem žedj za vlast ali zašto se iživljava farsom slobodnih izbora?

    • Trebao im je jedan takav kao Putin. Da zapad shvati da svet nije njihova prćija pa da rade šta hoće. Od sada će morati da razmisle pre nego što pokušaju nešto kao Vijetnam, Libija, Irak, Srbija….
      Još malo i Kina da ojača…..

      • Sve si u pravu. Zaista tako mislim i razumem šta si mislio. Samo dozvoli jednu opasku.
        Prćija ne može da bude Svet.
        Vidiš, prćije su države Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, Slovenija… BiH nije država…
        Te prćije su iz braka sa SFRJ prešle u terorističku NATO organizaciju.
        Zašto ovo pišem.
        Zato što je prćija imovina koju udovica unosi u novi brak, kao što mlada pri udaji donosi miraz. ; )

    • Htedoh to da komentarišem, strećom, videh tvoj komentar.
      Izgleda da neki ne razmišljaju o tome šta pišu.
      Taj voz bi trebalo da bude dugačak 300 km.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave