NaslovnaNovostiIsprovocirani strahom u javnosti usled mogućeg sukoba, Nemci objavlli listu naoružanja Bundesvera...

Isprovocirani strahom u javnosti usled mogućeg sukoba, Nemci objavlli listu naoružanja Bundesvera od kojih “Rusi drhte”

Zabrinuti što usled sve agresivnije retorike sopstvenih moćnika na vlasti prema Rusiji, sve više Nemaca veruje da njihova zemlja ne poseduje adekvatne odbrambene sposobnosti da se suprotstavi Moskvi, novinari nemačkog glasila „Fokus” rešili su da podignu moral narodu.

Potrudili su se i sastavili listu 10 najmoćnijih oružja kojima raspolaže Bundesver.

Tvrde ne samo da su ti stavovi, a posebno ruska propaganda daleko od istine i da je Bundesver skoro na istom nivou „kao najvažniji NATO saveznik Evrope“, koji pored standardnog naoružanja poseduje i raketne bacače, tenkove, lovce, helikoptere, bojne brodove i najsavremenije podmornice.

Tako se za 10 najvažnijih borbenih sposobnosti nemačke vojske smatraju sledeće:

10: Jurišna puška G95 (HK416 A8)

Sa brzinom paljbe od 850 metaka u minuti, pojedinačnom ili rafalnom paljbom, opremljenom dodatnom šinom visokih performansi, očekuje se da će jurišna puška G95A1 koju je razvio Heckler & Koch zamijeniti prethodnu standardnu pušku G36 Bundesvera do kraja 2026.

Vojnici Bundesvera naoružani puškama 5.56mm HK G36

U tom cilju Bundesver planira nabavku 120.000 pušaka G95 po ukupnoj ceni većoj od 200 miliona evra. Podsetimo, o skandalu oko H&K G36, koja je idalje u upotrebi, već smo naširoko pisali.

HK416 je standardna jurišna puška norveških oružanih snaga i američkih marinaca (oznaka M27) i izabrana je od strane francuskih oružanih snaga da zameni FAMAS.

9: Podmornice klase 212A

Ovo je najsavremenija klasa podmornica u nemačkoj mornarici. Zajedno sa podmornicama klase 214, dizajniranim za izvoz, spadaju među najtiše podmornice na svetu. Plovila U36 su standard za ovu klasu podmornica i trenutno učestvuju u NATO vežbi Steadfast Defender.

Podmornice klase 212A dugačke su 56 metara, široke 7 metara, imaju podvodni deplasman od 1.838 tona, maksimalnu dubinu ronjenja od 400 metara i podvodnu brzinu do 20 čvorova.

8: Fregata F125

Nemačka ratna mornarica opremila je ukupno 4 fregate F125 koje se sa tehničke tačke gledišta, prema Fokusu, mogu smatrati najefikasnijim brodovima ovog tipa u svetu.

fregata f125
fregata f125

Standardni sistemi naoružanja brodova dužine oko 150 m sa helikopterom se sastoje od 8 protivbrodskih raketnih bacača RGM-84 „Harpun“, dva raketna bacača RAM Bloc 2 sa po 21 raketom, jednog topa Otobreda kalibra 127 mm (domet preko 100 km), dva daljinski upravljana autotopa 27 mm MLG-27, 5 daljinski upravljanih mitraljeza 12,5 mm i 2 ručno upravljana.

Misija fregate F125, sa posadom od 120 vojnika, uglavnom je obavljanje pomorskog nadzora u kriznim područjima.

7: Helikopter “Tigar”

„Tigar“ je višenamenski helikopter za podršku Bundesvera. Ovaj tip helikoptera ima domet od oko 800 kilometara i može da obavlja izviđačke, napadne i misije podrške Kopnene vojske.

Helikopter postaje efikasno oruđe u borbi kada je opremljen sa 4 rakete vazduh-vazduh „Stinger“ koje se mogu montirati na 2 spoljna pilona trupa, mitraljezom 12,7 mm postavljenim direktno na trup, raketama 70 mm i 4 protivtenkvske rakete “Jastreb”.

6: Dron “Heron 1”

Izviđačka bespilotna letelica „Heron 1“ opremljen je naprednim sistemima za nadzor, uključujući infracrvene senzore i optičke senzore visoke rezolucije za precizno otkrivanje i praćenje aktivnosti neprijatelja.

Malat IAI Heron TP
Malat IAI Heron TP

„Heron 1”, je razvio Izrael, a može da leti brzinom od 200 kilometara na sat, ima domet veći od 1.000 kilometara i može da evoluira do visine leta do 10.000 metara.

5: Borbeno vozilo pešadije „Puma“

Borbeno vozilo pešadije „Puma“ bilo je meta opštog podsmeha, a označeno kao „pokvareno vozilo“ kada je povučeno sa vežbe Zajedničke operativne grupe NATO visoke pripravnosti 2022. zbog kvarova.

Međutim novinari Fokusa smatraju to “nepravdom”, jer pomenuta “situacija ne karakteriše opšti proizvod”.

Vozilo je dugačko oko 7,5 metara i može da se kreće maksimalnom brzinom od 70 kilometara na sat. Njegovo glavno oružje je mitraljez kalibra 30 mm sa brzinom paljbe od približno 200 metaka u minuti. „Puma” može da pogodi ciljeve koji se nalaze na udaljenosti do 3.000 metara. Ukupna težina vozila je oko 40 tona.

Da su proizvođači ovog bisera, Rheinmetall i Krauss-Maffei Wegmann, dobili naređenje od nemačke vojske da unaprede borbena vozila pešadije Puma, pisali smo prošle godine.

4: Borbeno vozilo pešadije „Lasica“

Za razliku od Pume, Lasica, koja se smatra dobrim u Bundesveru, poslata je u borbu u Ukrajini, međutim nismo je videli do sada. Teška je 33 tone i može brzo da se kreće po bojnom polju. Njeno primarno oružje je mitraljez kalibra 20 mm.

3: Glavni borbeni tenk „Leopard 2“

Glavni borbeni tenk „Leopard 2“, ukupne borbene težine 62 tone, jedan je od najtežih glavnih borbenih tenkova na svetu. Njegovo primarno oružje je glatki top kalibra 120 mm sa 42 metka.

poslednji momenti jednog leoparda kod avdejevke
poslednji momenti jednog leoparda kod avdejevke

„Leopard 2“ je opremljen i bacačem dimnih granata i dva mitraljeza MG3A1 kalibra 7,62 mm sa vatrenom jedinicom od 4.750 metaka. „Leopard 2“ je trenutno standardni tenk oklopnih snaga Bundesvera.

Nemačka vojska je opremala oko 320 Leoparda 2 više od godinu dana, međutim ipak razmatra da zameni Leoparda tenkom „Panter” koji je lansirao Rajnmetal 2022. godine. Takođe je poslat u Ukrajinu, a da je prošao “kao bos po trnju” znate i sami.

2: Eurofighter “Typhoon”

Bundesver ima snažan arsenal vazduhoplovnog oružja. Eurofajter „Typhoon” je višenamenski lovac čija brzina prelazi 2 maha.

Zajednički razvijen u Evropi, može da nosi vazdušnu verziju PVO raketnog sistema Iris-T, koji je Nemačka obezbedila Ukrajini i tako doprinela pisanju ovog članka.

Tajfun je u stanju da takođe nosi krstareću raketu Taurus koju nemačka vlada još nije odlučila da isporuči Kijevu i zbog toga trpi značajan pritisak, te se očekuje da će popustiti čim se linija fronta pomeri još malo ka zapadu.

1: Krstareća raketa „Taurus“.

Ukoliko izuzmemo višegodišnju sagu o isporuci lovaca F-16 Kijevu, nije puno drugih sistema naoružanja privuklo toliko pažnje poslednjih meseci kao krstareća raketa Taurus.

KEPD-350 “Taurus” ima domet do 500 kilometara. U poređenju sa drugim krstarećim projektilima, leti sporije, ispod brzine zvuka, ali mu visina leta može pasti ispod 50 metara.

po uzoru na britance nemacki poslanik trazi slanje krstarece rakete taurus dometa 500 km ukrajini
Taurus dometa 500 km

„Taurus“ se uglavnom koristi za uništavanje masivnih i čvrstih ciljeva kao što su utvrđenja. Visoko precizno navođenje i prilagodljivost različitim tipovima terena čine Taurus raketom koju je teško otkriti neprijateljskim radarskim sistemima.

Bundesver tvrdi da trenutno ima više od 150 operativnih krstarećih raketa Taurus, od kojih očigledno ni jednu nisu voljni da daju Ukrajini, uprkos liberalno-demokratskom pritisku bez presedana.

Da Nemačka razmatra scenario kako će voditi novi rat protiv Rusije, već smo pisali. Podsetimo, načelnik generalštaba nemačke vojske Karsten Breuer smatra da je neophodno da Bundesver (nemačka vojska), koja se modernizuje “otkako je Rusija započela svoj rat u Ukrajini”, bude „spremna za rat“ u roku od pet do osam godina.

9 KOMENTARA

  1. Vidjecemo uvazena gospodo,vidjecemo..naslusali i nagledali smo se ovih 25 mj slicnih opservacija,prije bi rekao Zelja.No Realnost je Neumitna,Agresor napada,Hrabri Ukri brane Otadzbinu..Slava svakom zivom i poginulom Ukrajinskom vojniku.Smrt Goblinu od metar i pola,botoksiranom neoNacisti 21 vijeka.

    121
    • Uvazena gluperdo to gledamo vec skoro 25 meseci, da su hrabri jesu da su glupi to je tek prica za sebe. Kad bude umro taj goblin kako ga ti zoves pozdravi se sa svojom ustasko nacistickim ideologijom jer vas nece biti ni na mapi kao sto zasluzujete. A do tad ode Ukraina niz vodu zajedno sa svojim judeo nacistiom.

      22
    • Tebi je izgleda zaškodila šprica na kovid pa imaš buku u glavi.Neznam kome pišeš ove pomije da isprovociraš ili brišeš suze pišući

      11
  2. U ovoj fazi rata mogu biti mirni,cim se Uslozi situacija i ne uspije znacajan proboj front linija,Ocaj Ruskih zapovj Glava ce probat Eliminisat uticaj Njemacke kao prvog finansijera i donatora Ukrajine.Nekoliko raketa makar ,neselektivno ce pogodit vazne infrastr cen ,same urbane djelove nekih vecih gradova.Da scenario je Crn,ne i malo vjerovatan.Kakav ce bit odgovor Nato a je pravo pitanje.

    108
    • Cim pises ovakve komentare mora da si ili kompletan idiot ili podvojena licnost.Proboj fronta se desava na 18 tacaka i po stranim izvorima sledi kolaps Ukrainskih linija. Ustvari ne trebaju ti ni Ruski ni strani izvori veoma je prosto. Zasto se desava kasnjenje
      1. granata
      2.tenkova
      3.raketa
      4.aviona
      Mozda zato STO Ukraina nema nikakve sanse da zaustavi napredovanje Rusa, a jos nije krenula ofaziva Rusa sa 2-300k koji cekaju u dubokoj pozadini.

      110
    • spavas li kad ili cekas novu vest na ovom portalu da pises budalstine koje nemaju veze sa vezom….vreme je da posetis lekara ako vec nije kasno….ovaj rat ce odluciti zapad ako se i dalje bude dvoumio dobice Goblin rat lagano, ako zapad krene na Ruse ogroman sukob u Evropi sa mogucnoscu nuklearne katastrofe….ne bitno gde ce te rakete pasti dal na Moskvu, Kijev ili Pariz…..nastradacemo svi…u svakom slucaju gubimo svi ili gubi Ukrajina zapad nema sansu da pobedi…sto pre shvatis i ti i mi svi bice nam lakse…..ne odobravam napad Rusije na Ukrajinu ni najmanje…..ali kad je zapad dozvolio da se desi nije uspeo da spreci i doveo celu Evropu pred kolaps….gledam sta je najbolje za mene i moju porodicu a to je da Ukrajina izgubi rat…i tu se sva prica zavrsava. Rusi nikada nece krenuti na Poljsku i te evropske zemlje jer nemaju nikakav interes tamo niti te Evropske zemlje imaju neke resurse sto je buducnost niti tamo ima Rusog naroda….Ukrajina je kolatelarna steta i to obican narod koji uvek najebe…..sve sto ima zapad od naurazanja ima i Rusija i obrnuto….Rusija i Nato nece ratovati konvecionalnim naoruzanjem jer onda NATO nema bas nikakvu sansu jer front bi bo ogroman a oni nemaju dovoljno ljudstva za to, Rusi ce bitnu vojnu opremu skloniti ili je vec sklonila u Sibir gde nema sanse da dodje ni jedan NATO vojnik…avionima i raketama nece NATO dobiti rat jer vidis da tom doktrinom ne mogu da obuzdaju pleme iz Jemena….zato druze nadji devojku ili decka ili obadvoje i uzivaj u zivotu putuj ne brabonjaj vise kad te molim….zgadio si svima ovaj portal…..6 Baterija patriota nije uspelo da zastiti Rijad od Huta, a Zelenski trazi 7-8 baterija Patriota da zastiti Ukrajinu…jer ti sad jasno kolika je propaganda u pitanju….

      17

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave