NaslovnaNovostiZidojče Cajtung: Ukrajinske oružane snage izgubile oko 20 nemačkih tenkova Leopard

Zidojče Cajtung: Ukrajinske oružane snage izgubile oko 20 nemačkih tenkova Leopard

Ukrajinske oružane snage izgubile su tokom borbi više od 20 nemačkih tenkova Leopard, među kojima je sedam tenkova uništeno u selu Rabotino, Zaporoška oblast, tokom letnje kontraofanzive.

Ovo je objavila nemačka publikacija Zidojče cajtung, napominjući da je Ukrajina trebalo da dobije oko 230 tenkova Leopard 1 i 2, od kojih je 38 već isporučeno iz Nemačke.

U materijalu se naglašava da nemačka borbena vozila, koje su zapadni vojni stručnjaci očekivali kao sredstvo za probijanje ruske odbrane, nisu bila u stanju da ispune postavljene zadatke tokom kontraofanzive.

Publikacija citira ukrajinskog komandanta tenka Leopard 2A6, koji ukazuje na ruske dronove kao na glavnu pretnju nemačkim tenkovima, kao i na ranjivost tenkova u procepu između kupole i trupa.

Ovi gubici su bili deo ruske kampanje velikih razmera za uništavanje zapadne vojne opreme u Ukrajini. Istovremeno, kako navodi izdanje, ukrajinska vojska je pažljivije delovala sa tenkovima Čelendžer koje je isporučila Velika Britanija, uklonivši ih sa linije kontakta nakon uništenja prvog vozila.

poslednji momenti jednog leoparda kod avdejevke
poslednji momenti jednog leoparda kod avdejevke

Situacija sa nemačkim tenkovima Leopard na ukrajinskom frontu naglašava poteškoće sa kojima se ukrajinske oružane snage suočavaju u korišćenju zapadne vojne opreme protiv dobro opremljene i iskusnije ruske vojske, posebno u kontekstu intenzivne upotrebe bespilotnih letelica i drugih izviđačkih i udarnih sredstava.

Mit o Leopardu razbijen

Podsetimo, pre samo nekoliko dana, pisali smo o preostalim tenkovima u službi Oružanih snaga Ukrajine.

I druga zapadna štampa je analizirala tok bitaka na frontovima Ukrajine. U Forbsu, kolumnista Dejvid Aks primećuje da je za manje od nedelju dana ukrajinska vojska pretrpela razorne gubitke u tenkovima koje je isporučio Zapad.

„Tokom navedenog vremenskog perioda, Oružane snage Ukrajine izgubile su najmanje 12 tenkova, uključujući Leopard 2A4, Leopard 2A6, kao i Stridsvagn 122, koji je švedska verzija nemačkog Leoparda 2A5. Švedska verzija je opremljena dodatnim oklopom.”

Autor ističe da ukrajinska vojska gubi „čak i preoklopljene zapadne tenkove“ i da se stopa gubitaka povećava u skladu sa stopom predaja. Prema ovim tvrdnjama, za otprilike nedelju dana, ukrajinske trupe su izgubile četvrtinu svih preostalih tenkova nemačkog tipa.

Za 10 meseci, od kraja februara 2023, Ukrajina je od Nemačke i niza drugih evropskih zemalja dobila nešto manje od stotinak jedinica različitih varijanti tenkova Leopard 2. 

ruska vojska prvi put zarobila tenk leopard 2a4 u rejonu zaporozja 1
ruska vojska prvi put zarobila tenk leopard 2a4 u rejonu zaporozja u decembru 2023

Američki kolumnista Forbsa, novinar i stručnjak za vojne sukobe Dejvid Aks primetio je da ukrajinska administracija pokušava da spase tenkove zapadne proizvodnje.

Kako? Retko ih u poslednje vreme šalje da napadaju ruske položaje. Međutim, Oružane snage Ukrajine i pored oklevanja, pohvalile su se nedavno upotrebom američkih „Abrams“ tenkova, te nakon samo par dana i izgubili prvi.

O stradalim Leopardima pišemo sve ređe kako je to postalo učestalo, tako smo poslednji put pomenuli pre mesec dana isključivo zato što je u kompletu uništen i britanski, dobro skrivani tenk Čelendžer.

15 KOMENTARA

  1. Redom ide redica, red će doći i na NATOvce jer su to oni dobro zaslužili. Nekad pomažu nekad reže nekad laju dobit će ono što su zasližili.

  2. Stogod je bilo tenkova u natou i Ukraini svesu Rusi unistili samo nece zapad i ameri da priznaju
    Blago ciganima i otpadu.

  3. A koliko su Rusi i Ukrajinci do sad izgubili tenkova iz famozne Sovjetsko-Ruske “T” serije ?
    Sve ukupno nekoliko hiljada primeraka kad se uzmu u obzir svi do sad uništeni tenkovi iz familija T-62, T-64, T-72, T-80, T-90.

    Jedini tenk “T” serije koji još nije dobio po tamuburi je T-14 Armata, a i on će dobiti, ubrzo nakon što se pojavi blizu fronta. Suština je da ne postoji neuništiv tenk ni na istoku ni na zapadu i to niko nikad nije ni tvrdio, osim naloženih NAFO navijača, koji su tvrdili za Leo 2A5,A6,A7 ili za Čelendžer 2 ili za M1A1/A2.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave