NaslovnaNovostiNajnoviji kadrovi otkrivaju uništene tenkove Challenger 2, Leopard 2 pored ostalih u...

Najnoviji kadrovi otkrivaju uništene tenkove Challenger 2, Leopard 2 pored ostalih u pravcu Zaporožja [VIDEO]

Tokom borbi na pravcu Zaporožja, Oružane snage Ruske Federacije uništile su veliki broj tenkova i oklopnih vozila ukrajinskih trupa. Na internetu su se pojavili snimci uništenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja, među kojima je i tenk Čelendžer 2 britanske proizvodnje.

Na nekim delovima zaporožskog pravca duž puteva ponovo se formiraju prava „groblja“ ukrajinskih oklopnih vozila. Među uništenim tenkovima i oklopnim vozilima ima dosta opreme zapadne proizvodnje.

Ukrajini je isporučeno 14 tenkova Challenger. Po svemu sudeći, ukrajinske formacije su već izgubile dobar deo deo britanskih borbenih vozila.

Drugi video prikazuje ruski napad na ukrajinsku pešadiju u blizini dva napuštena Leopard 2A4 sa sistemom dinamičke zaštite Kontakt-1 i oklopnim transporterom YPR-765. Na samom početku, dole desno možete videti još jedan tenk Leopard 2A4 ali i M113.

Podsećamo, ruska vojska je prijavila zaplenu tenka Leopard-2A4 u regionu Zaporožja u decembru mesecu 2023. godine. To je postao i prvi dokumentovani slučaj zaplene nemačkog tenka u ovom regionu. Prema informacijama koje je tada dala ruska vojska, tenk je pripadao 33. mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Posebno je zanimljiva činjenica da je zarobljeni tenk, kao i ovaj sa aktuelnog snimka, bio opremljen jedinicama dinamičke zaštite 4S20 Kontakt-1. Ukrajinska vojska je navodno instalirala ovu opremu na nemačke tenkove od jula 2023. godine u pokušaju da poboljša njihovu oklopnu zaštitu.

Inače, za prvi uništeni nemački tenk Leopard 2A4, u okviru ukrajinskog sukoba, krivi su bili ukrajinski vojnici. Ukrajinska posada skotrljala se sa brda i zabila nemački glavni borbeni tenk u zemlju i otkinula kupolu i top, na poligonu za obuku u Poljskoj.

Sa druge strane, upravo je nakon borbi u zoni sukoba u Ukrajini, britansko vojno odeljenje užurbano počelo da poboljšava oklopnu zaštitu sledeće verzije tenka Challenger 3, koja još nije ušla u službu Kraljevske vojske. Operativna spremnost se očekuje 2030. godine.

Kako su pokazali rezultati prolećno-letnje-jesenje kontraofanzive ukrajinske vojske, ruske jedinice su prilično lako nokautirale i uništavale vojnu opremu prebačenu sa Zapada, uključujući britanske i nemačke tenkove.

Challenger 2 u Ukrajini

Britanska vlada je 15. januara odlučila da prebaci 14 tenkova Challenger 2 i 30 samohodnih topova AS90. Premijer Riši Sunak obećao je ukrajinskom predsedniku Zelenskom da će pružiti dodatnu podršku. Napominje se da će transfer tenkova podići britansku podršku Kijevu na novi nivo.

Još u martu mesecu, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da je ukrajinska vojska dobila svoj prvi glavni borbeni tenk Čelendžer 2.

„Bilo je zadovoljstvo testirati prvi ukrajinski Challenger 2 glavni borbeni tenk. Ovi tenkovi, koje je isporučila Velika Britanija, nedavno su stigli u našu zemlju“, rekao je Aleksij Reznikov na Tviteru.

challenger 2 sa kavezom
challenger 2 sa kavezom

Međutim britanski tabloid The Sun objavio je 27. januara članak koji je ostavio pomešana osećanja. Publikacija se tiče 14 tenkova Čelendžer 2 obećani ukrajinskim oružanim snagama.

Prema rečima autora sadržaja, Jeromea Starkija, britansko ministarstvo odbrane razmišlja o opcijama za evakuaciju Challenger 2. G. Starki citira svoj izvor iz Ministarstva odbrane koji kaže da bi bila „noćna mora ako bi Challenger 2 bio zarobljen od strane osvajača”.

To se idalje nije dogodilo, ali smo ih već videli uništene u iznosu koji se bliži polovini isporučenih.

Naime, i pored značajnog odlaganja u raspoređivanju na prvim linijama fronta, ruske snage su ih uspešno neutralisale samo nekoliko dana nakon što su konačno uvedeni u bitku.

Nakon samo nekoliko dana od tada, zabeležen je još jedan uništeni, da bi krajem septembra 2023. osvanuo video sa trećim kako stoji potpuno nefunkcionalan.

Mit o Leopardu razbijen

Zapadna štampa je analizirala tok bitaka na frontovima Ukrajine. U Forbsu, kolumnista Dejvid Aks primećuje da je za manje od nedelju dana ukrajinska vojska pretrpela razorne gubitke u tenkovima koje je isporučio Zapad.

„Tokom navedenog vremenskog perioda, Oružane snage Ukrajine izgubile su najmanje 12 tenkova, uključujući Leopard 2A4, Leopard 2A6, kao i Stridsvagn 122, koji je švedska verzija nemačkog Leoparda 2A5. Švedska verzija je opremljena dodatnim oklopom.”

Autor ističe da ukrajinska vojska gubi „čak i preoklopljene zapadne tenkove“ i da se stopa gubitaka povećava u skladu sa stopom predaja. Prema ovim tvrdnjama, za otprilike nedelju dana, ukrajinske trupe su izgubile četvrtinu svih preostalih tenkova nemačkog tipa.

ruska vojska prvi put zarobila tenk leopard 2a4 u rejonu zaporozja 1
ruska vojska prvi put zarobila tenk leopard 2a4 u rejonu zaporozja u decembru 2023

Za 10 meseci, od kraja februara 2023, Ukrajina je od Nemačke i niza drugih evropskih zemalja dobila nešto manje od stotinak jedinica različitih varijanti tenkova Leopard 2. 

Američki kolumnista Forbsa, novinar i stručnjak za vojne sukobe Dejvid Aks primetio je da ukrajinska administracija pokušava da spase tenkove zapadne proizvodnje. Kako? Retko ih u poslednje vreme šalje da napadaju ruske položaje. Zbog ove činjenice, Oružane snage Ukrajine oklevaju da upotrebe američki „Abrams“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave