NaslovnaNovostiRuska vojska uništila prvi tenk Challenger 2 u Ukrajini, uprkos naporima Britanije...

Ruska vojska uništila prvi tenk Challenger 2 u Ukrajini, uprkos naporima Britanije da ga sačuva

Britanski tenkovi Challenger 2 konačno su se pridružili borbama u Ukrajini; ali se pokazalo da već gore na prvim linijama

Video zapaljenog tenka kruži društvenim mrežama Telegram i Tviteru još od rano jutros, 5. septembra. Objave ispod zajedničkog videa tvrde da je to prvi uništeni britanski tenk Čelendžer 2 isporučen Ukrajini.

Britanski tenkovi Challenger 2 otkriveni su u regionu Zaporožja prvi put u junu mesecu, što je postalo poznato zahvaljujući objavljenom video snimku.

Challenger 2 kako gori se može videti na samom dnu snimljenog video snimka. Veoma je teško reći iz samo nekoliko sekundi video snimka da li je ovo zaista Challenger 2. Međutim, to je potvrdila kupola koja je još uvek pričvršćena za trup.

Tenk je uništen u blizini Rabotina u Zaporoškoj oblasti. Ovo područje je nedavno postalo jedno od glavnih ratišta u Ukrajini. Tenkovi Challenger 2 su u službi 82. brigade Oružanih snaga Ukrajine (OSU), koja je jedna od poslednjih borbeno spremnih jedinica iz ukrajinske rezerve.

Ova brigada je sredinom avgusta ušla u borbe kod Rabotina i tek posle višenedeljnih dugih borbi uspela je da odbije ruske snage iz malog naselja.

Uništenje prvog britanskog MBT-a potvrđeno je odmah nakon što su prvi izveštaji tvrdili da su raspoređeni na frontu. Ukrajinska vojska je 3. septembra potvrdila da su tenkovi učestvovali u borbi u video intervjuu sa vojnicima 82. brigade, koji su pohvalili Challenger 2 zbog njegove vatrene moći velikog dometa i odlične zaštite.

challenger 2 gori u pravcu rabotina zaporozje
challenger 2 gori u pravcu rabotina zaporozje
challenger 2
challenger 2

Ovi britanski tenkovi su poznati po svojoj vatrenoj moći dugog dometa zahvaljujući modernom topu od 120 milimetara i boljoj optici i kontroli vatre. Ukrajinci su se nadali da će koristiti Čelendžer sa bezbedne udaljenosti, oslanjajući se na modernu optiku.

London je verovatno takođe insistirao na tome da svoje tenkove drži daleko od linija fronta kako bi izbegao njihovo uništenje. Sa tako malo Challenger 2 u svom arsenalu, 82. brigada očigledno ne bi trebalo da ih rizikuje u bliskim napadima.

Međutim, Kijevu je verovatno ponestalo napredne vojne opreme u toj oblasti te su primorani da gurnu Čelendžere u bitke, gde su već sutradan kao što vidimo bili uništeni.

Masovno uništavanje naprednih zapadnih vozila na prvim linijama takođe je rezultat nedovoljne obučenosti ukrajinskih posada.

Svaki novi sistem naoružanja koji gori na ukrajinskim frontovima doživljava se kao sramota za vojno-industrijski kompleks NATO-a ali i udarac proukrajinskim lobistima.

Pre nekoliko meseci, Kremlj je kritikovao prebacivanje tenkova Challenger 2 u Ukrajinu. „Ovi tenkovi gore i goreće, baš kao i svi ostali, rekao je Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsednika Rusije.

Challenger 2 u Ukrajini

Britanska vlada je 15. januara odlučila da prebaci 14 tenkova Challenger 2 i 30 samohodnih topova AS90. Premijer Riši Sunak obećao je ukrajinskom predsedniku Zelenskom da će pružiti dodatnu podršku. Napominje se da će transfer tenkova podići britansku podršku Kijevu na novi nivo.

Još u martu mesecu, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da je ukrajinska vojska dobila svoj prvi glavni borbeni tenk Čelendžer 2.

challenger 2 sa punom dodatnom zastitom. jpg
challenger 2 sa punom dodatnom zastitom

„Bilo je zadovoljstvo testirati prvi ukrajinski Challenger 2 glavni borbeni tenk. Ovi tenkovi, koje je isporučila Velika Britanija, nedavno su stigli u našu zemlju“, rekao je Aleksij Reznikov na Tviteru.

Međutim britanski tabloid The Sun objavio je 27. januara članak koji je ostavio pomešana osećanja. Publikacija se tiče 14 tenkova Čelendžer 2 obećani ukrajinskim oružanim snagama.

Prema rečima autora sadržaja, Jeromea Starkija, britansko ministarstvo odbrane razmišlja o opcijama za evakuaciju Challenger 2. G. Starki citira svoj izvor iz Ministarstva odbrane koji kaže da bi bila „noćna mora ako bi Challenger 2 bio zarobljen od strane osvajača”.

Challenger 2

Challenger 2 je jedinstven tenk po svojim tehničkim karakteristikama. Razvijen je za potrebe armija Velike Britanije. Iako njegov glavni top ima kalibar tipičan na Zapadu, odnosno 120 mm, Challenger 2 mora da koristi drugačiju municiju od Leopard 2, Leclerc ili Abrams-a.

To je zbog činjenice da britanski tenk nema top sa glatkom cevi, već top sa narezanom, što primorava upotrebu posebne municije. Njegovu efikasnost u borbi potvrđuje i neobičan rekord. Posada Challenger 2 je navodno zaslužna za uništenje neprijateljskog tenka sa udaljenosti od 5100 metara.

challenger 2
challenger 2

Nedavno, 3. maja, u Letoniji je zvanično održalo se takmičenje IRON SPEAR (Gvozdeno koplje), koje se redovno održava pod vođstvom Letonske NATO borbene grupe. 

Na događaju, koji je održan u dve kategorije: glavni borbeni tenkovi i borbena vozila pešadije, učestvovale su posade iz nekoliko zemalja članica NATO-a, a pobedu je odneo upravo Challenger 2.

7 KOMENTARA

  1. Zanimljivo da 99.9% na you tube i tiktok moze da se vidi kako strucnjaci iz Amerike komentarisu unistenja ruskih tenkova Rusi ispraznili iz magacina sa starudiju iz 2 svetskog rata a sad kad gori njihovo djubre nema komentara o neuspehu zapadnih tenkova

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave