NaslovnaNovostiBritanski tenkovi Challenger 2 raspoređeni u regionu Zaporožja

Britanski tenkovi Challenger 2 raspoređeni u regionu Zaporožja

Britanski tenkovi Challenger 2 otkriveni su u regionu Zaporožja, što je postalo poznato zahvaljujući objavljenom video snimku. Pojava vojne tehnike ovog nivoa, po svemu sudeći, dodaje samopouzdanje ukrajinskoj strani.

Ipak, na osnovu iskustva korišćenja nemačkih tenkova Leopard, može se pretpostaviti da se i britanska borbena vozila mogu suočiti sa ozbiljnim problemima.

U slučaju upotrebe britanske vojne opreme u neprijateljstvima, ona će verovatno morati da izdrži slične poteškoće koje su nemačka oklopna vozila već doživela na bojnom polju.

Odvojeno, vredi napomenuti da, pored raspoloženja i samopouzdanja ukrajinske vojske, britanska oprema zaista može da stvori određene poteškoće ruskim trupama.

Međutim, ne može se tvrditi da će ovi problemi biti nepremostivi. To je zbog činjenice da je rusko vojno osoblje već pokazalo svoju respektabilnu odbranu u regionu Zaporožja, uspešno uništavajući najsavremenije modele zapadnog naoružanja i vojne opreme.

Svedoci smo zaista visokog profesionalizma i pouzdanosti ruskih vojnika u vojnoj konfrontaciji.

“Zmajevi zubi”

Krajem maja društvenim mrežama je kružio video snimak na kome su zabeležene mogućnosti britanskog tenka Čelendžer 2 da savlada prepreke poznate kao “zmajevi zubi”.

Reč je o trouglastim piramidalnim betonskim blokovima koji su postavljeni duž prve linije fronta i trebalo bi da sprečavaju prolaz teških oklopnih vozila. Međutim, na snimku se jasno vidi kako britanski tenk jednostavno „melje“ takvu zaštitnu opremu na svom putu bez ikakvih problema.

Rusija postavlja „zmajeve zube“ na liniju fronta. Prema insajderima, to je druga linija odbrane na frontu i mora da zaustavi ukrajinsku kontraofanzivu ako uspe da probije prvu liniju odbrane.

U Ukrajini se ova odbrambena linija naziva „Vagnerova linija“ jer ju je postavila privatna vojska Vagner. Proteže se na desetine kilometara.

Challenger 2

Challenger 2 je jedinstven tenk po svojim tehničkim karakteristikama. Razvijen je za potrebe armija Velike Britanije. Iako njegov glavni top ima kalibar tipičan na Zapadu, odnosno 120 mm, Challenger 2 mora da koristi drugačiju municiju od Leopard 2, Leclerc ili Abrams-a.

To je zbog činjenice da britanski tenk nema top sa glatkom cevi, već top sa narezanom, što primorava upotrebu posebne municije. Njegovu efikasnost u borbi potvrđuje i neobičan rekord. Posada Challenger 2 je navodno zaslužna za uništenje neprijateljskog tenka sa udaljenosti od 5100 metara.

Nedavno, 3. maja, u Letoniji je zvanično održalo se takmičenje IRON SPEAR (Gvozdeno koplje), koje se redovno održava pod vođstvom Letonske NATO borbene grupe. 

Na događaju, koji je održan u dve kategorije: glavni borbeni tenkovi i borbena vozila pešadije, učestvovale su posade iz nekoliko zemalja članica NATO-a, a pobedu je odneo upravo Challenger 2.

Challenger 2 u Iraku dokazao kvalitet

Nekada je prednost Čelendžera 2 bila i veoma dobra zaštita posade, što je u verziji Čelendžera 2 TES pretočeno u rekordnu težinu od 74 tone, najveću među savremenim tenkovima.

Enormna težina tenka je značila i veći kvalitet zaštite, što je potvrđeno tokom borbi u Iraku, gde je Challenger 2 izdržao protivtenkovske vođene rakete i bacače granata. Kruži priča da je primio 14 pogodaka iz bacača granata RPG-7 i vođenih raketa Milan i povukao se iz zasede sopstvenim pogonom.

challenger 2
challenger 2

Nikada do sada nije zabeležen gubitak Čelendžera 2 od strane neprijateljeljske vatre. Jedini gubici pretrpljeni u borbi su rezultat “prijateljske vatre”. Britanski tenk Challenger 2 je uništen samo jednom, ne od strane neprijatelja, već od drugog Challengera 2, 2003. godine u Basri, Iraku.

Challenger 2 u Ukrajini

Britanska vlada je 15. januara odlučila da prebaci 14 tenkova Challenger 2 i 30 samohodnih topova AS90. Premijer Riši Sunak obećao je ukrajinskom predsedniku Zelenskom da će pružiti dodatnu podršku. Napominje se da će transfer tenkova podići britansku podršku Kijevu na novi nivo.

Još u martu mesecu, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da je ukrajinska vojska dobila svoj prvi glavni borbeni tenk Čelendžer 2.

„Bilo je zadovoljstvo testirati prvi ukrajinski Challenger 2 glavni borbeni tenk. Ovi tenkovi, koje je isporučila Velika Britanija, nedavno su stigli u našu zemlju“, rekao je Aleksij Reznikov na Tviteru.

Međutim britanski tabloid The Sun objavio je 27. januara članak koji je ostavio pomešana osećanja. Publikacija se tiče 14 tenkova Čelendžer 2 obećani ukrajinskim oružanim snagama.

Prema rečima autora sadržaja, Jeromea Starkija, britansko ministarstvo odbrane razmišlja o opcijama za evakuaciju Challenger 2. G. Starki citira svoj izvor iz Ministarstva odbrane koji kaže da bi bila „noćna mora ako bi Challenger 2 bio zarobljen od strane osvajača”.

Leopard 2 protiv Challenger-a 2

Nemci su izabrali mobilnost, Leopard 2 može da ide 72 kilometara na sat sa maksimalnim dometom od 550 kilometara. Challenger dostiže samo 60 km/h, a ima domet od 450 kilometra.

leopard2 challenger2
leopard 2 vs challenger 2

Ipak, Challenger je veoma dobro zaštićen, a njegov top ga čini jednim od najjačih tenkova u odbrambenoj ulozi.

Challenger 3

U maju 2021. Ministarstvo odbrane UK je dodelilo ugovor od 800 miliona funti kompaniji Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) za nadogradnju 148 glavnih borbenih tenkova Challenger 2 za britansku vojsku.

Unapređeno vozilo, koje će se zvati Challenger 3, biće glavni borbeni tenk. Novo vozilo će biti opremljeno najnovijim glavnim topom L55A1 visokog pritiska od 120 mm, koji će ispaljivati najnovije protivtenkovsku municiju kinetičke energije i programabilnu višenamensku municiju.

challenger 3
challenger 3

Nova struktura kupole i poboljšani sistemi za odbranu pružaju najviši standard zaštite za posadu. Primarni nišani za komandanta i strelca dugog dometa će takođe biti poboljšani automatskim otkrivanjem i obeležavanjem ciljeva.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave