NaslovnaNovostiRusija uništila još jedan tenk Čelendžer 2 u regionu Zaporožja pogotkom iz...

Rusija uništila još jedan tenk Čelendžer 2 u regionu Zaporožja pogotkom iz sistema Kornet

Proteklih dana postao je poznat novi incident na liniji fronta Zaporoške oblasti vezan za uništenje britanskog tenka Čelendžer 2. Oklopno vozilo je, kako se navodi, pogođeno jednim udarcem iz protivtenkovskog raketnog sistema Kornet.

Prema rečima Vladimira Rogova, šefa javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, britanska oklopna vozila postala su predmet posebne pažnje neprijatelja.

„Najavljen je lov na britanske tenkove, njihova sudbina je nezavidna. Oni gore kao i ostala zapadna oprema predata ukrajinskim nacistima. Na primer, drugi tenk Čelendžer 2 je pogođen jednim udarcem domaćeg protivtenkovskog raketnog sistema Kornet“, rekao je Vladimir Rogov, šef javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“.

Rogov je dodao da su, prema preliminarnim informacijama, britanski tenk pogodili vojnici 104. puka 76. gardijske jurišne černigovske Crvene zastave Reda Suvorova divizije Vazdušno-desantnih snaga.

Interesantno je napomenuti da su tenk pogodili vojnici 104. puka 76. gardijske jurišne černigovske Crveno-zastavne divizije Vazdušno-desantnih snaga Ordena Suvorova. Ova činjenica govori o visokoj obučenosti i profesionalnosti padobranaca.

Vredi napomenuti da je uništenje drugog tenka Challenger 2 postalo ozbiljan izazov za stranu vojnu opremu. Ako se uništenje prvog borbenog vozila može pripisati slučajnom, onda je gubitak drugog tenka za nedelju dana ozbiljan udarac reputaciji ovih tenkova.

Kao što smo pisali, ranije ove nedelje su ruski vojnici u Zaporoškoj oblasti uništili prvi Challenger 2. Ovo su prvi takvi tenkovi koji su izgubljeni u borbi od 1994. godine.

challenger 2 uništen u zaporožju
challenger 2 uništen u zaporožju

Jedini gubici pretrpljeni u borbi su rezultat “prijateljske vatre”. Naime, britanski tenk Challenger 2 je uništen samo jednom, ne od strane neprijatelja, već od drugog Challengera 2, 2003. godine u Basri, Iraku.

Challenger 2 pobedio u konkurenciji sa Abramsom i Leopardom

Početkom maja meseca, u Letoniji je zvanično održalo se takmičenje IRON SPEAR (Gvozdeno koplje), koje se redovno održava pod vođstvom Letonske NATO borbene grupe. 

Na događaju, koji je održan u dve kategorije: glavni borbeni tenkovi i borbena vozila pešadije, učestvovale su posade iz nekoliko zemalja članica NATO-a

Tenkovska takmičenja, poznata i kao tenkovski biatlon, su takmičenja karakteristična za Rusiju, ali nisu jedini. Bivša sovjetska republika sada ima svoje takmičenje. 

Na ovogodišnjem takmičenju Iron Spear, učestvovale su posade tenkova iz mnogih zemalja NATO-a. Najbolji su se pokazali Britanci, koji su pobedili slavnog Abramsa.

NATO je organizovao takmičenje kako bi testirao sposobnost tenkova da brzo pronađu neprijatelja i prođu kroz stazu prepreka. U saopštenju se navodi da NATO drži svoje jedinice u pripravnosti da odgovore na svaku situaciju.

Prema NATO Borbenoj grupi Letonije, svrha takmičenja je da se testira sposobnost posada da locira neprijatelja i brzo se kreće na bojnom polju. „NATO održava jedinice na visokom nivou pripravnosti, sposobne da odgovore na svaku situaciju“, navodi se u saopštenju.

U petak, 5. maja 2023. godine, proglašeni su pobednici takmičenja: u kategoriji glavnog borbenog tenka Britanci su zauzeli prvo mesto sa tenkom Challenger 2, Španci sa Leopard 2E zauzeli su drugo mesto, a Amerikanci sa tenkom Abrams su na trećem mestu.

Zapadni tenkovi protiv Kornet protivtenkovskog sistema

Ruska Federacija zvanično stvara posebno obučene jedinice za uništavanje zapadnih tenkova u Ukrajini. Jedinice će biti obučene da identifikuju i maksimalno iskoriste slabe tačke tenkova Abrams, Leopard ili Challenger.

Oni će posebno biti opremljeni prenosivim protivtenkovskim sistemima (ATGM) i dronovima koji mogu da udaraju odozgo na najugroženije tačke tenkova.

Ako je verovati informacijama onda zapadni tenkovi imaju više nego opasnog protivnika u protivtenkovskoj raketi Kornet-EM, sposobnoj da probije bilo koji inteligentni sistem aktivne oklopne zaštite. Ima veći domet i veću brzinu nego primera radi američki sistemi Javelin.

challenger 2 m1a2 abrams leopard 2
challenger 2 m1a2 abrams leopard 2

Poslednja generacija 9M133M Kornet-M (Kornet-EM u izvozu) ima koncept „ispali i zaboravi“, sistem sličan onom kod Javelina, koji omogućava strelcu da se sakrije odmah nakon lansiranja projektila.

Naime, iz procesa navođenja ATGM se potpuno isključuje čovek a tačnost praćenja cilja u uslovima stvarne borbene upotrebe uvećava se petostruko. Sistem obezbeđuje veliku verovatnoću pogađanja cilja u čitavom opsegu primene kompleksa.

Prvobitno stvoreno za borbu protiv tenkova, danas se ovo oružje efikasno koristi i za uništavanje čitavog niza drugih, manjih ciljeva kao što su  neoklopna i lako oklopna vozila, ljudstvo, razne vrste utvrđenja ili elementi neprijateljske infrastrukture. 

Najnoviji ATGM Kornet-EM takođe može da se koristi i za borbu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva. Dvočlana posada lansira Kornet. U zavisnosti od situacije, čak i jedna osoba bi mogla da ga sastavi i aktivira.

Ova vrsta projektila, maksimalnog dometa od 10 km tokom dana i minimalnog dometa od 150 m, usmerava se ka cilju laserskim zrakom.

Domet uništavanja ciljeva kompleksom Kornet-EM je 2 puta veći od dometa Kornet-E. Sposobnost uništavanja ciljeva u automatskom režimu smanjuje psihofizičko opterećenje operatera kompleksa, zahteve za njihovim kvalifikacijama i smanjuje vreme za njihovu obuku.

Kompleks „Kornet-EM” čini bojevi komplet od 16 projektila od kojih je 8 potpuno spremno za trenutno ispaljivanje. Salvo vatre na dve mete značajno povećava performanse i brzinu dejstva kompleksa. Kompleks je sposoban da ispali sve postojeće rakete porodice Kornet-E.

Hezbolah je uspešno koristio stari Kornet protiv izraelskih tenkova tokom izraelske invazije na Liban 2006. godine. Kornet sistem se takođe od nedavno nalazi u naoružanju Vojske Republike Srbije, a uvršten je i na našu listu najboljih protivtenkovskih raketnih sistema.

Pored protivtenkovskih raketnih sistema Kornet, tenkovi mogu biti uništeni oklopnim granatama Mango kalibra 125 mm i vazdušnim raketama Vihr i Ataka.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave