NaslovnaNovostiLondon zvanično priznao uništenje britanskog tenka Challenger 2 u zoni sukoba u...

London zvanično priznao uništenje britanskog tenka Challenger 2 u zoni sukoba u Zaporožju

Šef britanskog Ministarstva odbrane zvanično je potvrdio informaciju o uništenju jednog od britanskih tenkova Čelendžer 2 u zoni specijalne vojne operacije (SVO).

Istovremeno, postalo je poznato da britanska vlada nema nameru da pošalje novi tenk da zameni izgubljenu opremu.

Situacija sa uništavanjem britanskih oklopnih vozila izazvala je opširnu diskusiju u svetskim medijima. Tenk Challenger 2 je jedan od ključnih elemenata teškog oklopa britanskih oružanih snaga i prepoznat je kao jedan od najpouzdanijih i najmodernijih tenkova na svetu.

Nikada do sada nije zabeležen gubitak Čelendžera 2 od strane neprijateljeljske vatre. Jedini gubici pretrpljeni u borbi su rezultat “prijateljske vatre”. Naime, britanski tenk Challenger 2 je uništen samo jednom, ne od strane neprijatelja, već od drugog Challengera 2, 2003. godine u Basri, Iraku.

Važno je napomenuti da se još uvek ne zna tačno kako je uništen britanski teški tenk Čelendžer 2. Prema nekim izvorima, borbeno vozilo je pogođeno artiljerijom, dok je prema drugim tenk uništen pomoću ATGM-a Kornet.

Britanija je u januaru 2023 saopštila da Ukrajini u vidu pomoći šalje 14 tenkova Challenger-2. Još u martu mesecu, sada već smenjeni ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da je ukrajinska vojska dobila svoj prvi glavni borbeni tenk Čelendžer 2.

Sredinom devedesetih godina dvadesetog veka London je nabavio 386 Challenger-2, koji su uglavnom eksploatisani tokom invazije na Irak, počev od 20. marta 2003. godine.

Nekada je prednost Čelendžera 2 bila i veoma dobra zaštita posade, što je u verziji Čelendžera 2 TES pretočeno u rekordnu težinu od 74 tone, najveću među savremenim tenkovima.

Enormna težina tenka je značila i veći kvalitet zaštite, što je potvrđeno tokom borbi u Iraku, gde je Challenger 2 izdržao protivtenkovske vođene rakete i bacače granata. Kruži priča da je primio 14 pogodaka iz bacača granata RPG-7 i vođenih raketa Milan i povukao se iz zasede sopstvenim pogonom.

Challenger 2 najbolji tenk na Zapadu

Početkom maja meseca, u Letoniji je zvanično održalo se takmičenje IRON SPEAR (Gvozdeno koplje), koje se redovno održava pod vođstvom Letonske NATO borbene grupe. 

Na događaju, koji je održan u dve kategorije: glavni borbeni tenkovi i borbena vozila pešadije, učestvovale su posade iz nekoliko zemalja članica NATO-a.

Tenkovska takmičenja, poznata i kao tenkovski biatlon, su takmičenja karakteristična za Rusiju, ali nisu jedini. Bivša sovjetska republika sada ima svoje takmičenje.

Na ovogodišnjem takmičenju Iron Spear, učestvovale su posade tenkova iz mnogih zemalja NATO-a. Najbolji su se pokazali Britanci, koji su pobedili slavnog Abramsa.

NATO je organizovao takmičenje kako bi testirao sposobnost tenkova da brzo pronađu neprijatelja i prođu kroz stazu prepreka. U saopštenju se navodi da NATO drži svoje jedinice u pripravnosti da odgovore na svaku situaciju.

Prema NATO Borbenoj grupi Letonije, svrha takmičenja je da se testira sposobnost posada da locira neprijatelja i brzo se kreće na bojnom polju. „NATO održava jedinice na visokom nivou pripravnosti, sposobne da odgovore na svaku situaciju“, navodi se u saopštenju.

U petak, 5. maja, proglašeni su pobednici takmičenja: u kategoriji glavnog borbenog tenka Britanci su zauzeli prvo mesto sa tenkom Challenger 2, Španci sa Leopard 2E zauzeli su drugo mesto, a Amerikanci sa tenkom Abrams su na trećem mestu.

2 KOMENTARA

    • Verovatno puno jer ratuju vec 550 dana, stvar je u tome malisanu moj, da su ga najavljivali kao super tenk kad ono cim se ukljucio u borbu kaBumm, sta mislis zasto su ih cuvali do sad dobili ih pre par meseci jer da nisi u 5tom razredu znao bi da ne postoji tenk koji je neunistiv. Drugo amerikanci i englezi nisu bili nikad u ovakvom ratu i tu bi popusili od Ukrainaca a kamoli od Rusa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave