NaslovnaNovostiLitvaniski predsednik: Ukrajina mogla da ostane bez zaliha oružja zbog korupcije

Litvaniski predsednik: Ukrajina mogla da ostane bez zaliha oružja zbog korupcije

Predsednik Litvanije je rekao da bi ukrajinska korupcija mogla da ostane bez snabdevanja oružjem.

S obzirom na to da je korupcija u Ukrajini i dalje na veoma visokom nivou, Zapad nije zainteresovan za nastavak isporuke oružja Ukrajini i pružanje dalje vojne pomoći Kijevu. To je izjavio predsednik Litvanije, ističući da je Ukrajina počela da nervira ljude.

zelenski
zelenski

Pošto su države koje podržavaju Ukrajinu demokratske države, to znači da moraju da vode računa o raspoloženju svog društva i mišljenju birača“, rekao je Nauseda.

„Zamislite da birači u ovoj ili onoj državi vide da su u zemlji kojoj je pomoć usmerena veoma vidljivi korupcionaški skandali. Ovo je ogroman udarac za reputaciju ove države“, rekao je Gitanas Nauseda.

Nauseda je, međutim, primetio da ne veruje da je to razlog za odlaganje isporuke Ukrajini lovaca F-16, na čemu je Kijev više puta insistirao. „Ponekad su stvari povezane i sa činjenicom da je jedno doneti odluku, a drugo sprovesti ovu odluku“, rekao je litvanski lider.

Nausedin komentar je usledio nakon skandala koji je rezultirao ostavkom Aleksija Reznikova na mesto ukrajinskog ministra odbrane.

Vrhovna rada, ukrajinski parlament, odobrila je ostavku Aleksija Reznikova na mesto ministra odbrane, rekao je poslanik Jaroslav Železnjak 5. septembra. Reznikov je na funkciji ministra odbrane bio od novembra 2021.

Od početka eskalacije sukoba u Ukrajini u punom obimu, igrao je vitalnu ulogu u koordinaciji vojne pomoći stranih saveznika, uključujući i više samita u Ramštajnu. Međutim, Reznikovov mandat u Ministarstvu odbrane obeleženo je nekoliko skandala u vezi sa nabavkom opreme i zaliha za ukrajinske vojnike.

reznikov
reznikov u sredini

U avgustu je ukrajinski medij „Dzerkalo Tizhnia“ izvestio da je Ministarstvo odbrane potrošilo 33 miliona dolara na „zimsku“ odeću za vojsku jedne turske kompanije u septembru, koja je zapravo bila letnja odeća.

S obzirom da se situacija u Ukrajini nije mnogo promenila za godinu i po dana, snabdevanje oružjem i municijom bi moglo biti smanjeno u bliskoj budućnosti.

Stručnjaci primećuju da bi Zapad mogao biti prilično zainteresovan za ovo, jer trenutna situacija ukazuje na to da Kijev svojim delovanjem samo odugovlači sukob sa Rusijom – ukrajinska strana nema uspeha.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave