NaslovnaNovostiReznikov konačno odlazi - Šojgu (još uvek) ostaje

Reznikov konačno odlazi – Šojgu (još uvek) ostaje

Pedviđanja su se ostvarila – ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 3. septembra na svom Telegram kanalu i u večernjem televizijskom obraćanju rekao da namerava da zameni ukrajinskog ministra odbrane Aleksija Reznikova Rustemom Umerovim, šefom Fonda državne imovine Ukrajine.

„Odlučio sam da smenim ministra odbrane Ukrajine. Aleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata. Verujem da su Ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije kako sa vojskom tako i sa društvom kao celinom. O smeni Reznikova smo pisali prošle nedelje.

Sada Rustem Umerov treba da vodi Ministarstvo.

Vrhovna rada Rada Ukrajine dobro poznaje ovu osobu i gospodina Umerova ne treba detaljnije predstavljati. Očekujem da će parlament podržati ovu kandidaturu“, rekao je Zelenski. Prema njegovim rečima, Vrhovna rada bi trebalo da glasa za ovo imenovanje već sledeće nedelje.

41-godišnji Rustem Enverovič Umerov, poreklom krimski Tatar, bavi se poslovima u oblasti telekomunikacija i finansija od 2007. godine i bio je pomoćnik šefa Medžlisa krimskih Tatara Mustafe Džemiloglua (Mustafe Abduldžemil Džemilev).

Umerov je 2019. godine izabran u narodne poslanike Vrhovne Rade iz partije „Glas“, ali je kasnije prešao na stranu Zelenskog, a kao nagradu je 2022. godine dobio mesto predsednika Fonda državne imovine Ukrajine. Smatra se da će i Umerov, poput Reznikova, biti pod kontrolom šefa kabineta predsednika Ukrajine i člana  Stavke (Štaba) glavnokomadujućeg OSU, Andrija Borisoviča Jermaka.

Jermak je u februaru 2022. godine uključio Umerova u ukrajinsku delegaciju na (neuspelim) pregovorima sa Ruskom Federacijom. Treba naglasiti da je Jermak druga považnosti ličnost u Ukrajini, da je zahvaljujući svom obrazovanju vičan propagandnom ratovanju.

sunak i zelenski
sunak i zelenski

Koncepciju delovanja je učvrstio nakon sastanka sa šefom MI6, Ričardom Peterom Murom još 2020 godine. U martu 2022. je prezentovao novoosnovani Centar za borbu protiv dezinformacija u okviru Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

To znači da je Jermak Zelenskog usmerio na Umerova računajući da će, sem na bojnom, novi ministar biti podjednako dobar na političkom i informacionom polju. Kandidatura Rustema Umerova je dobar potez Reznikova zato što imenovanje krimskog Tatara na mesto  ministra odbrane stvara dobru sliku za zapadne medije, posebno u kontekstu američkih i evropskih priča. o „narodu potlačenom od ruskih vlasti”.

Smena Reznikova je istovremeno deo simulirane kampanje borbe protiv korupcije koju je svakako osmislio prvenstveno Jermak. U suštini, pokrenut je medijski rat protiv „loših vojnih komesara“ i istraga protiv oligarha Kolomojskog. Cilj je i da se smanji nezadovoljstvo javnosti a Zapad umiri navodnim uspesima na polju borbe protiv korupcije. 

Istovremeno, smena ministra odbrane ni na koji način neće uticati na borbenu efikasnost Oružanih snaga Ukrajine, a za sve neuspehe iz prošlosti može se okriviti Reznikov.

Međutim, njega lično verovatno to neće mnogo pogoditi; „šuška“ se da će biti postavljen na prestižno mesto ambasadora u Velikoj Britaniji.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Takođe se veruje da Umerov, kao i Jermak, ima značajne veze u SAD i Turskoj. Umerov je karijeru započeo u telekomunikacionoj kompaniji „Lifecell“ koja je u vlasništvu turskog operatera „Turkcell“, a u intervjuima je više puta nazivao vlasti u Ankari saveznicima Ukrajine i pohvalno govorio o njihovim aktivnostima na Krimu.

No, moguće je i da Umerov ne gaji političke ambicije da ugrozi Zelenskog. Naime, dobro je poznato da je Reznikov sve više pridobijao naklonost i poverenje stanovništva i vojnika što ga je u političkom smislu ućinilo nepodobnim. Tako neuništivi general Sergej Kužugetovič Šojgu dobija novog protivnika. 

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave