NaslovnaNovostiBundestag odbio da Kijevu isporuči rakete Taurus, ali odobrio 'druge projektile dugog...

Bundestag odbio da Kijevu isporuči rakete Taurus, ali odobrio ‘druge projektile dugog dometa’ Ukrajini

Nemački parlament odbacio je juče rezoluciju koju je uneo opozicioni blok Hrišćansko-demokratske i Hrišćansko-socijalne unije (CDU/CSU) o snabdevanju Ukrajine krstarećim raketama Taurus dometa do 500 km.

Podsetimo, 22. februara, poslanici svih frakcija Bundestaga podržali su predlog šefa odbora za odbranu da se u Kijev prebace krstareće rakete dugog dometa Taurus. Glasanje o ovom pitanju održano je juče.

Međutim, kasnije je usvojen koalicioni dokument kojim se preporučuje da vlada prebaci rakete dugog dometa u Kijev. Odobrena rezolucija koju je predložila vladajuća koalicija ne precizira vrstu municije, ali će verovatno imati nešto manji domet.

Sada je reč na kancelaru Olafu Šolcu, koji je ranije više puta odbijao da razmotri slanje nemačkih raketa dugog dometa u Ukrajinu.

Podsetimo, Kijev već dugo insistira na municiji Taurus, nadajući se da će uz njihovu pomoć udariti Krimski most i druge važne objekte duboko u ruskoj pozadini. Sa druge strane, nemački zvaničnici takođe odbijaju da isporuče Taurus kako bi izbegli značajno smanjenje sopstvenih zaliha oružja Bundesvera.

Linija ovih projektila uključuje modifikacije za uništavanje zaštićenih betonskih skloništa, a Oružane snage Ukrajine mogu koristiti ovu sposobnost protiv nosača mostova.

Pitanje sa nosačima nemačkih projektila ostaje nejasno. Brojni analitičari sugerišu da će lovci F-16 koji se pripremaju za prebacivanje u Oružane snage Ukrajine biti prilagođeni njima, povezujući to sa rečima generalnog sekretara NATO-a.

markon solc i zelenski
markon solc i zelenski

Podsetimo, Stoltenberg je juče naglasio da će Kijev uz pomoć F-16 moći da udari duboko u rusku teritoriju, ako se ispune određeni uslovi.

Napominjemo da konačna odluka još nije doneta u Berlinu. Rezolucija Bundestaga je savetodavne prirode i ne obavezuje Šolca i nemačku vladu da pošalju projektile u Ukrajinu.

Ova municija, kao ni jedna do sada, ne može značajno promeniti situaciju na frontu, a umešanost Nemačke u sukob će postati daleko ozbiljnija.

Nemačka je, da li ona to želela ili ne, drugi najveći sponzor naoružavanja Ukrajine, tako da se odlaganje isporuke Taurus raketa u najmanju ruku gledano iz tog ugla može smatrati čudno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave