NaslovnaNovostiSve frakcije nemačkog parlamenta podržale slanje projektila Taurus dometa 500 km u...

Sve frakcije nemačkog parlamenta podržale slanje projektila Taurus dometa 500 km u Ukrajinu

Poslanici svih frakcija Bundestaga podržali su predlog šefa odbora za odbranu da se u Kijev prebace krstareće rakete dugog dometa Taurus. Glasanje o ovom pitanju biće narednih dana.

Podsjetimo, šefica odbora za odbranu nemačkog Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmermann pozvala je prošlog ponedjeljka parlamentarce i nemačku vladu da pošalju rakete dugog dometa u Ukrajinu navodno kao odgovor na smrt u zatvoru ruskog opozicionara Navaljnog.

Ukoliko većina poslanika odobri predlog za snabdevanje raketama Taurus tokom glasanja, onda će odgovarajuća žalba biti poslata kancelaru Olafu Šolcu što je pre moguće. Cela procedura može da potraje najviše dva meseca, nakon čega se ove rakete mogu pojaviti u službi Oružanih snaga Ukrajine.

Podsetimo, domet letenja raketa Taurus je do 500 km, te će se stoga njihovo prebacivanje u Ukrajinu smatrati kršenjem režima kontrole raketne tehnologije. Ovaj sporazum je neformalan i ne nameće nikakve direktne zakonske obaveze učesnicima.

Očigledno je da će prenete rakete dugog dometa Kijev koristiti za izvođenje napada na ruske ciljeve na znatnoj udaljenosti od fronta.

Napominjemo da je još uvek nejasno pitanje sa nosačima ovih projektila u slučaju njihove isporuke Kijevu. Taurus je kompatibilan sa borbenim avionima F/A-18 Hornet, Eurofighter Typhoon i SAAB JAS 39 Gripen.

taurus kepd 350
taurus kepd 350

Ukrajini su do sada obećani samo avioni F-16, koji su nekompatibilni sa nemačkim raketama. Međutim, s obzirom na dugotrajne pregovore i nagađanja o transferu ove municije u Ukrajinu, može se pretpostaviti da će jurišnici Su-24 biti prilagođeni za njihovu upotrebu, kao što se već desilo sa raketama SCALP-EG/Storm Shadow.

Taurus projektili

Krstareće rakete vazduh-zemlja Taurus imaju domet od preko 500 kilometara i po izgledu su slične raketama Storm Shadow/Scalp, koje razvija isti proizvođač – MBDA.

Tako varijante Storm Shadow/Scalp namenjene opremanju britanskih/francuskih oružanih snaga imaju domet od preko 500 km, pri čemu je izvozna varijanta ograničena na 250 – 300 km. Od nedavno se naširoko veruje da Kijev poseduje verziju dometa 500 km.

Raketa vazduh-zemlja Taurus je oružje visoke preciznosti koje bi moglo da se elektronski integriše u ukrajinske avione Su-24 (koje su ukrajinske vazduhoplovne snage već modifikovale tako da lansiraju i rakete Storm Shadow).

Ova raketa ima sposobnost izbegavanja protivvazdušne odbrane protivnika i koristi sistem za navigaciju po terenu kako bi pronašla i uništila cilj. Osim toga, TAURUS KEPD 350 može nositi različite vrste bojevih glava, uključujući visoko eksplozivne ili bunker-buster varijante, u zavisnosti od specifičnih operativnih zahteva.

Taurus dobija na visini leta tek u poslednjoj fazi, a zatim se spušta na metu pod strmim uglom.

Tandem bojeva glava od 481 kilogram omogućava joj da prodre čak i u jako utvrđene bunkere: pri udaru, prva bojeva glava stvara proboj kroz koji će prodreti drugo eksplozivno punjenje. Senzori omogućavaju da projektil prodre kroz nekoliko spratova bunkera sve dok se ne aktivira druga detonacija.

po uzoru na britance nemacki poslanik trazi slanje krstarece rakete taurus dometa 500 km ukrajini
Taurus dometa 500 km

Pored toga, Taurus kao senzor koristi pasivni infracrveni tragač, što dodatno povećava verovatnoću preživljavanja. Samo navigacioni radarski visinomer emituje slabo zračenje, kažu zvaničnici kompanije Taurus Sistems GmbH (zajedničko preduzeće između nemačke kompanije MBDA, koja poseduje 67 odsto i šveđanskog Saab Dinamics AB sa 33 odsto).

Taurus se u suštini oslanja na tri navigaciona senzora. Pored GPS-a, to je navigacija zasnovana na terenu i navigacija zasnovana na slikama.

4 KOMENTARA

  1. Mislim da se nemacka politika moze najbolje sagledati kroz onu staru poslovicu„ne motaj se s golo d.pe oko rundav ku.ac”,a oni se uporno motaju,tako da ce na kraju i da dobiju rundav k.

    • Jovo/ На неким другим сајтовима сам приметио да ти се и поред твог чисто српског имена понекад отму кроатизми, па иди тамо на твоје ‘ујачке’ сајтове и коментариши, немој нама овде просипати ‘чисту’ воду, препознајемо те (па који год никнејм да узмеш препознаћемо те).

  2. Strah me je da Nemacka ovim ,,demokrackim” gestom , ne moze da se sakrije iza tamo nekog ludog pojedinca, kao sto kazu za drugi SV. Rat da je Hitler ludak i diktator poveo ,,nevine i zbunjene” Nemce pa su pobili samo Rusa 25 miliona, . Posle ove odluke o proksi napadu ovakvim naoruzanjem na Rusiju. Mogla bi da im se desi Hirosima i Nagasaki ,gde bi svet zanemeo, a od NATO clana 5 nebi bilo nista, posto bi svaki pogresan korak izazvao apokalipsu za tu zemlju. Normalno napravio bi se pravedan mir, a Nemacka bi postala u buduce glavni Ruski saveznik, kao sto je Japan SADu

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave