NaslovnaNovostiPojavila se prva fotografija ukrajinskog Su-24 naoružanog Storm Shadow raketama

Pojavila se prva fotografija ukrajinskog Su-24 naoružanog Storm Shadow raketama

Fotografija ukrajinskog aviona Su-24 Fencer sa dve krstareće rakete Storm Shadow počela je da kruži društvenim mrežama.

Ovo je prva fotografija sa terena koja potvrđuje da su krstareće rakete Storm Shadow sa konvencionalnim naoružanjem koje je isporučilo Ujedinjeno Kraljevstvo u upotrebi sa avionima Su-24 ukrajinskog vazduhoplovstva za napade na ruske položaje.

Britanski premijer, Ruši Sunak, obećao je još u februaru ove godine, da će njegova zemlja biti prva koja će isporučiti oružje dugog dometa, tokom Minhenske bezbednosne konferencije.

Prebacivanje krstarećih raketa dugog dometa „Storm Shadow” u Ukrajinu prvi put je potvrđeno još u maju kao deo britanskog paketa pomoći. Britanski ministar odbrane Ben Volas, nazivajući donaciju „najboljom šansom Ukrajine da se odbrani od kontinuirane brutalnosti Rusije“, potvrdio je transakciju 11. maja.

Raspoređivanje projektila dolazi u trenutku kada su ukrajinske snage pokrenule kontraofanzivu sa namerom da povrate teritoriju koju drži Rusija u istočnim i južnim delovima zemlje.

Rusko Ministarstvo odbrane je prvi put u svom dnevnom izveštaju navelo da je oboren krstareći projektil Storm Shadow koji je isporučila Velika Britanija 14.05.2023.

Već 18. maja ruska protivvazdušna odbrana oborila je sedam novih ukrajinskih krstarećih raketa Storm Shadow iznad zone specijalne vojne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Poslednjeg dana maja, moskovski zvaničnici su objavili privremene rezultate tekućih vojnih operacija u kojima navode čak 29 oborenih Storm Shadow projektila.

Istovremeno, više podataka o gubicima ukrajinske strane dao je američki novinar Stiven Brajan u članku napisanom za Asia Times. Prema njegovim rečima, Rusi su napadom na aerodrom Starokonstantinov uspeli da onesposobe pet aviona Su-24 koji pripadaju 7. brigadi, sve zahvaljujući potpisanoj fotografiji koju vidite ispod.

ukrajinski su 24 nosi storm shadow
ukrajinski su 24 nosi storm shadow, poklon razglednica

Storm Shadow, u francuskoj službi SCALP-EG

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

storm shadow u siriji
storm shadow u siriji

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

scalp
Scalp/Storm Shadow

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban pouzdana i efikasana krstareća raketa dugog dometa.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve. Cena jedne rakete Storm Shadow varira oko 1,4 miliona dolara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave