NaslovnaNovostiKijev pokrenuo veliku ofanzivu na brojnim delovima linije fronta, dugog 1000 kilometara

Kijev pokrenuo veliku ofanzivu na brojnim delovima linije fronta, dugog 1000 kilometara

Ukrajinske trupe su istovremeno pokrenule ofanzivne operacije u različitim pravcima. Situacija je napeta već drugi dan zaredom

Kao što se i očekivalo, glavno ratište je Zaporoška oblast, gde Oružane snage Ukrajine [OSU] pokušavaju da probiju rusku odbranu i stignu do Azovskog mora. Kijev verovatno pokušava da preseče rusku grupaciju i poremetiti vojno snabdevanje preko Krima.

U slučaju uspeha, ukrajinske snage će neizbežno pokušati da udare na Krimski most iz regiona Zaporožja.

Ministarstvo odbrane Rusije zvanično je potvrdilo da su kijevske snage pokrenule veliku ofanzivu na nekoliko delova linije fronta a saopštenje prenosimo u celosti:

  • „Neprijatelj je ujutru 4. juna započeo ofanzivu velikih razmera na pet sektora fronta u pravcu Južnog Donjecka uvodeći u borbu 23 i 31 mehanizovanu brigadu iz strateških rezervi Oružanih snaga Ukrajine uz podršku druge vojne jedinice.
  • Ukupno je bilo uključeno šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona neprijatelja.
  • Cilj neprijatelja je bio da probije našu odbranu na najranjivijem, po njegovom mišljenju, sektoru fronta.
  • Neprijatelj nije ostvario svoje zadatke, nije imao uspeha.
  • Kao rezultat veštih i kompetentnih akcija Istočne grupe snaga, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su više od 250 pripadnika, 16 tenkova, tri borbena vozila pešadije, 21 borbeno oklopno vozilo.
  • Komandant Združene grupe snaga – načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Gerasimov V.V. u tom periodu bio je na jednom od isturenih komandnih mesta u ovom pravcu“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane RF od 5. juna.

Od 5. juna ujutru, Ministarstvo odbrane Rusije potvrđuje aktivna vojna dejstva u ovim pravcima. Izveštaj pres centra načelnika Grupe snaga Centar prenosimo u celosti:

  • U pravcu Krasnog Limana, u toku kontrabaterijske operacije, otkriven je položaj neprijateljske haubice M-777. Bespilotna letelica Lantset Grupe snaga Centar uništila je cilj.
  • Ruska taktička i vojna avijacija izvela je raketne i bombardovanje kako bi uništila uporišta AFU, kao i područja koncentracije ljudstva i opreme u blizini osam naselja.
  • U odseku Nevski i u rejonu Šumarije Serebrjanski, jedinice borbene zaštite otkrile su kretanje 63. i 67. mehanizovane brigade AFU i 5. brigade AFU Nacionalne garde Ukrajine. Kao rezultat artiljerijskih i avijacijskih napada, neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke i raspršio se u šumsko područje.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su artiljerijske jedinice Južne grupe snaga uništile utvrđene položaje i vatreni položaj kijevskih snaga u blizini naselja Spornoe, skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Rej-Aleksandrovka, artiljerijski top i vozilo u regionu Seversk, borbeno vozilo pešadije u rejonu naselja Stupočki i dva kamioneta kod Bogdanovke.

Jedinica TOS-a „Solncepek“ je takođe gađala položaje kijevskih trupa u rejonu naselja Krasnoe.

U pravcu Avdijevke, protivvazdušni raketni sistem Tor-M2 oborio je navođenu kliznu bombu JDAM američke proizvodnje.

Jedinica specijalne namene uništila je ukrajinsku izviđačku radarsku stanicu u rejonu Družkovka vođenom municijom Lancet.

Zanimljivo je primetiti da se kijevski režim u svojim zvaničnim izjavama pretvara da se ništa ne dešava. Čini se da će zvanično objaviti bilo kakve aktivne akcije samo ako ostvare zapažene taktičke uspehe. To se, po svemu sudeći, do sada nije dogodilo.

Izveštaji tvrde da su sukobi 5. juna nastavljeni još većih razmera. Kijevski režim je bacio još više snaga u bitku.

Zaporožje

Intenzivne borbe se vode u regionu Zaporožja. Kijevske snage su takođe pokušale da napreduju u sektorima Novodarovka, Zolotaja Niva-Novodonjecko, Novoselovka i reka Šajtanka. U napadu je uključeno više desetina jedinica vojne tehnike. Proruski izvori tvrde da su uništena 4 ukrajinska borbena tenka.

Navodno, jedinice Kijeva su uspele da stignu u blizinu Novodonjeckog gde su borbe u toku. Ruska artiljerija i vazdušna snaga udaraju tamošnje jedinice kijevskog režima koje su napredovale.

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Gana Maljar izjavila je da ukrajinska vojska nastavlja odbrambenu operaciju i na pojedinim delovima fronta prelazi u ofanzivna dejstva i precizira da je „epicentar borbenih dejstava“ pravac Bahmuta.

Prema njenim rečima, ukrajinska vojska se kreće u tom pravcu „na prilično širokom frontu“, dok se na jugu nastavljaju borbe od lokalnog značaja. Situacija se razvija.

Novodonjeck

OSU su ponovo napale ruske položaje kod Novodarovke, Rovnopolja, Neskučnog, Novodonjeckog.

Do podneva su ruske jedinice navodno odbile napad šest tenkova i pešadijskih vozila kod Novodarovke. OSU takođe tek treba da probije rusku odbranu kod Rovnopolja. Prijavljeno je gomilanje ukrajinskih pojačanja u toj oblasti. Prema preliminarnim izveštajima, ukrajinski napad na Neskučno je takođe odbijen. Selo ostaje pod ruskom kontrolom.

Glavni pravac ukrajinske ofanzive je selo Novodonjecko. Naselje je navodno napala kolona od 30 oklopnih vozila, uključujući Kirpi i MaXXPro. Prema poslednjim izveštajima sa linija fronta, ukrajinske snage su uspele da uđu u selo i zadobiju uporište na njegovoj severnoj periferiji. Borba za naselje je u toku. Kolona od oko 20 oklopnih vozila je navodno poslata iz Bolšaje Novoselke ka Novodonjeckom da pojača ukrajinsku grupaciju.

Prema preliminarnim izveštajima, Nemački Leopardi učestvovali su u borbama na tom području. Međutim, takve tvrdnje tek treba da budu potvrđene.

OSU pokušava da pronađe bilo kakve slabe tačke u ruskoj odbrani. Selo Novodonjecko rizikuje da postane to. Taktički uspeh OSU može da se pretvori u strateški ako ukrajinska vojska uništi rusku odbranu i dobije prostor za operacije.

Selo Novodonjeck je najlakša meta za OSU jer se nalazi u stepama, gde ostala sela nisu tako blizu kao što je to slučaj u oblasti južno od Velike Novoselke. S druge strane, to je prednost za rusku avijaciju koja bi lako mogla da gađa tamošnje ukrajinske snage.

Ako OSU uspeju da preuzmu kontrolu nad Novodonjeckom, treba očekivati da preseku put između Staromlinovke i Kremenčika. Preteći Staromlinovku, mogli bi da nateraju rusku vojsku da se povuče iz naselja južno od Velike Novoselke.

Ugledar

U međuvremenu, situacija je i dalje napeta na području Ugledara, gde ni OSU prethodnog dana takođe nisu uspeli da postignu značajan strateški uspeh. 5. juna su nastavljeni njihovi pokušaji da probiju rusku odbranu. Ruska artiljerija i avijacija ih za sada sprečavaju u napredovanju.

Prema preliminarnim izveštajima sa fronta. gubici OSU obuhvatali su do 80 vojnika, 6 tenkova i 9 oklopnih vozila. Pet zarobljenika koji su juče zarobljeni, navodno se predao još jedan ukrajinski odred na liniji fronta kod Ugledara.

Herson

Eskalacija je zabeležena i u Hersonskoj oblasti, gde je poslednjih dana intenzivirana artiljerijska vatra na položaje ruske vojske. Ovo bi mogao biti znak predstojećih pokušaja OSU da pređu reku i napadnu istočnu obalu.

Velika grupa ukrajinskih boraca bila je koncentrisana u oblasti rezervoara vode Kahovka, gde bi OSU uskoro mogli da pokrenu novu ofanzivu na grad Vasiljevku u pokušaju da napreduje ka Melitopolju i napadnu grad Energodar.

Istovremeno, oblast kod Orehova, gde je ukrajinska vojska ranije pokrenula borbena izviđačka dejstva, ostaje sumnjivo mirna i može postati pravac glavnog udara cele kontraofanzive, dok bi operacije koje su u toku u drugim oblastima mogle da imaju za cilj odvraćanje pažnje ruske vojske.

U slučaju uspeha na linijama fronta kod Valikaje Novoselke i Ugledara, OSU mogu napredovati u tri strateški važna pravca.

  1. Oni mogu da idu na istok i napadnu Volnovahu i pokušaju da preseku put između Donjecka i Mariupolja;
  2. Mogu da ciljaju grad Mariupolj da zauzmu tvrđavu azovskih nacista i proglase velikog pobednika, ali izgleda da je takav plan veliki zalogaj;
  3. drugi pravac njihovog napada može biti grad Bardjansk koji bi takođe obezbedio Kijevu izlaz na Azovsko more.

Međutim, Kijev tek treba da ostvari bilo kakvu značajnu pobedu. Zato vatreno krije informacije sa prvih linija. Zvaničnici OSU negiraju da postoje ofanzivne operacije, tvrdeći da Rusi navodno šire lažne video snimke snimljene u drugim oblastima. Kijev je naučio lekciju iz nedavne kontraofanzive u Bahmutu, koju su ukrajinski zvaničnici ponosno promovisali, ali se nije dogodila na bojnom polju.

Uprkos ćutanju Kijeva, broj video dokumentovane zapadne vojne opreme uništene i ostavljene na ratištima raste. Od ovih jedinica se očekuje da postanu glavna udarna sila dugo očekivane kontraofanzive.

Kijev je pre nekoliko meseci najavio kontraofanzivu i ruska vojska je imala dovoljno vremena da pripremi odbranu. Za sada nema velikih iznenađenja na prvim linijama fronta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave