NaslovnaNovostiMinistarstvo odbrane Rusije tvrdi da je oboreno sedam ukrajinskih projektila Storm Shadow

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je oboreno sedam ukrajinskih projektila Storm Shadow

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je sedam novih ukrajinskih krstarećih raketa Storm Shadovw iznad zone specijalne vojne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruska vojska je „presrela sedam krstarećih raketa dugog dometa Storm Shadow, tri antiradarske rakete HARM i sedam iz višecevnih raketnih bacača HIMARS“ u jednom danu, saopštilo je ministarstvo u svom dnevnom brifingu, ne navodeći dodatne detalje.

Storm Shadow je anglo-francuska krstareća raketa dugog dometa, niske vidljivosti, koju su od 1994. godine razvile kompanije Matra i British Aerospace, a sada proizvodi MBDA.

Poseduje inercijalni navigacioni sistem sa GPS-om sa sistemom za usklađivanje prema profilu terena. Za terminalno navođenje, raketa je opremljena infracrvenim sistemom korelacije područja za mapiranje scene.

Maksimalni domet Storm Shadow je 560 kilometara. Međutim, smatra se da je Ukrajina dobila degradiranu izvoznu verziju sa dometom od 250 kilometara. Ukrajinske vazduhoplovne snage su navodno integrisale krstareću raketu od 1.300 kg u svoje bombardere Su-24 iz sovjetske ere.

Britanski ministar odbrane Ben Volas najavio je isporuku projektila Storm Shadow kijevskim snagama u Donjem domu 11. maja, tvrdeći da će projektili „dozvoliti Ukrajini da potisne ruske snage koje su na ukrajinskoj suverenoj teritoriji“.

Donacija projektila Storm Shadow „zahtevaće odgovarajući odgovor naše vojske“, rekao je tada portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajina je 12, 13 i 15. maja upotrebila projektile Storm Shadow za napad na grad Lugansk, uzrokujući materijalne gubitke i žrtve. Ruska PVO postigla je prvo potvrđeno obaranje krstareće rakete tokom poslednjeg napada na grad.

Prema nekim neproverenim izveštajima, Ukrajina je dobila 200 projektila Storm Shadow od Ujedinjenog Kraljevstva i trebalo bi da dobije još 400 u bliskoj budućnosti.

Drugi izveštaji sugerišu da će kijevske snage uskoro dobiti francusku verziju rakete, koja je poznata kao SCALP EG [Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général, u prevodu krstareća raketa dugog dometa opšte namene].

francuski rafale nosi storm shadow scalp
francuski rafale nosi storm shadow – scalp

Nedavna presretanja ovih raketa ukazuju da je ruska vojska uspešno modifikovala svoju PVO taktiku kako bi se suprotstavila raketi. Raketu je već koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

Poznati ruski vojni stručnjak i urednik časopisa Arsenal Otečestva Aleksej Leonkov izjavio je da su ruski raketni sistemi u Siriji pokazali svoju sposobnost da obaraju rakete Storm Shadow koje je London poslao u Kijev.

Leonkov je naveo da je Storm Shadow raketa koja može da pogodi i stacionarne ciljeve. „Naši raketni sistemi su se prvi put suočili sa njima tokom napada na Damask 14. aprila 2018. Te rakete su tada oborene“, primetio je ekspert.

„Tehnologija na kojoj je raketa zasnovana zove se ‘ispali i zaboravi’: ona prati rutu koja je prethodno definisana. Ruta se ne može promeniti, niti se projektil može programirati da se samounište. Dostigne svoj cilj i pogodi ga. Međutim, naši sistemi Buk i Tor raspoređeni u Siriji su je otkrili i oborili“, rekao je Leonkov.

Ruski vojni zvaničnici su 2018. godine obavestili medije da su presreli oko 71 krstareću raketu koju su ispalile američke, britanske i francuske snage.

buk m3
buk m3

Ovi navodni raketni napadi uključivali su američke Tomahawk i britansko-francuske projektile Storm Shadow. Dok je Kraljevsko vazduhoplovstvo rasporedilo borbene avione Tornado, francusko vazduhoplovstvo poslalo je Mirage-2000 i Rafale. Sva tri lovca mogu da nose projektile Storm Shadow.

U vreme ovog raketnog napada, rusko Ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da je Sirija rasporedila ruske rakete zemlja-vazduh, uključujući S-125, S-200, 2K12 Kub i Buk, da se suprotstave napadima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave