NaslovnaNovostiRusija zvanično potvrdila „obaranje“ britanske krstareće rakete Storm Shadow

Rusija zvanično potvrdila „obaranje“ britanske krstareće rakete Storm Shadow

Rusko Ministarstvo odbrane je prvi put u svom dnevnom izveštaju navelo da je oboren krstareći projektil Storm Shadov koji je isporučila Velika Britanija.

Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su sedam antiradarskih projektila HARM, jednu krstareću raketu velikog dometa Storm Shadow i deset višecevnih raketnih bacača HIMARS, navodi rusko ministarstvo na svom Telegramu.

storm shadow 1
storm shadow 1

Ranije je britanski ministar odbrane Ben Volas rekao Donjem domu da rakete dugog dometa Storm Shadow koje je Ukrajini ranije obećao premijer Riši Sunak „sada ulaze ili su u Ukrajini“.

Odgovor na saopštenje ruskih zvaničnika i vojnih eksperata kretao se od ljutitog do oštrog upozorenja na „posledice“.

Međutim, kao što smo već napomenuli, neki vojni eksperti u Rusiji uveravaju da Storm Shadow neće predstavljati izuzetan problem za Rusiju, jer su sistemi protivvazdušne odbrane zemlje već pokazali da mogu presresti i oboriti anglo-francuski projektil.

Na primer, renomirani ruski vojni stručnjak i urednik časopisa Arsenal Otečestva Aleksej Leonkov izjavio je da su ruski raketni sistemi u Siriji pokazali svoju sposobnost da obaraju rakete Storm Shadow koje London trenutno šalje u Kijev.

Poznati ruski vojni stručnjak i urednik časopisa Arsenal Otečestva Aleksej Leonkov izjavio je da su ruski raketni sistemi u Siriji pokazali svoju sposobnost da obaraju rakete Storm Shadow koje je London poslao u Kijev.

storm shadow
storm shadow

Ovo je raketa najvećeg dometa isporučena Ukrajini do sada. Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane. 

To je izazvalo intenzivnu diskusiju među vojnim zvaničnicima i stručnjacima koji su naglasili da će projektil predstavljati ogroman izazov za ruske snage, a da je ukrajinska kontraofanziva neminovna.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve. Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

francuski rafale nosi storm shadow scalp
francuski rafale nosi storm shadow – scalp

Leonkov je naveo da je Storm Shadow raketa koja može da pogodi i stacionarne ciljeve. „Naši raketni sistemi su se prvi put suočili sa njima tokom napada na Damask 14. aprila 2018. Te rakete su tada oborene“, primetio je ekspert.

„Tehnologija na kojoj je raketa zasnovana zove se ‘ispali i zaboravi’: ona prati rutu koja je prethodno definisana. Ruta se ne može promeniti, niti se projektil može programirati da se samounište. Dostigne svoj cilj i pogodi ga. Međutim, naši sistemi Buk i Tor raspoređeni u Siriji su je otkrili i oborili“, rekao je Leonkov.

Ruski vojni zvaničnici su 2018. godine obavestili medije da su presreli oko 71 krstareću raketu koju su ispalile američke, britanske i francuske snage.

Ovi navodni raketni napadi uključivali su američke Tomahawk i britansko-francuske projektile Storm Shadow. Dok je Kraljevsko vazduhoplovstvo rasporedilo borbene avione Tornado, francusko vazduhoplovstvo poslalo je Mirage-2000 i Rafale. Sva tri lovca mogu da nose projektile Storm Shadow.

U vreme ovog raketnog napada, rusko Ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da je Sirija rasporedila ruske rakete zemlja-vazduh, uključujući S-125, S-200, 2K12 Kub i Buk, da se suprotstave napadima.

Ekspert je takođe naglasio da je projektil sposoban leteti na malim visinama, stelt, na primer duž ivice šume, brzinom do 800 kilometara na sat.

„Mislim da su letovi svih ukrajinskih dronova koji su uspeli da stignu do Kaluške i Rjazanjske oblasti, onih koje smo mi oborili, imali za cilj testiranje ruta. Ako ova raketa bude ispaljena istom rutom, pretnja će značajno porasti“, objasnio je ekspert, ističući da „raketni sistemi nisu svemoćni i ne mogu da skeniraju šume i okolna područja“.

Iako Storm Shadow ima nizak radarski presek koji mu daje stelt karakteristike, neki stručnjaci veruju da se ruska kontra stelt radarska mreža pokazala efikasnom i da će olakšati presretanje mnogih projektila Storm Shadow.

tor m2
tor m2

Kijev je na juče u toku dana, neki nagađaju, odlučio da upotrebi britanske rakete dugog dometa Storm Shadow i raketirao Lugansk. Inače, Lugansk je van dometa za HIMARS sisteme, a čime je raketiran idalje nije sigurno. 

Sudeći po tome da su ukrajinske snage navodno koristile i prethodno dobijene mamce za PVO ADM-160B, mnogi veruju da je upravo Storm Shadow korišćen za napad.

Prvi zamenik predsednika komiteta Državne dume za odbranu Aleksej Žuravljov, komentarišući prebacivanje britanskih raketa Storm Shadow u Ukrajinu, rekao je da bi položaje Oružanih snaga Ukrajine trebalo udaljiti od ruskih granica u domet ovih raketa.

On je dalje naveo da su uveravanja iz Kijeva da rakete neće biti upotrebljene protiv ciljeva u Ruskoj Federaciji bila neodrživa jer je razumevanje teritorije Rusije od sukobljene strane potpuno drugačije. Ukrajina i Velika Britanija smatraju Krim neotuđivim i legitimnim delom Ukrajine.

buk m3 1
buk m3 1

„Neće stati dok ih mi ne zaustavimo. I to će se sigurno dogoditi. Naše trupe već više od godinu dana prilično uspešno pružaju otpor čitavom NATO bloku“, dodao je poslanik.

U drugom kontroverznom i prilično opasnom upozorenju, član Državne dume Krima Mihail Šeremet rekao je ruskim medijima da bi, ako se koriste krstareće rakete Storm Shadow koje je isporučila Britanija, mogao biti pokrenut značajan raketni napad na zapadne granice Ukrajine.

„Vreme je da se ukinu sve mogućnosti za prenos oružja za masovno uništenje iz Poljske na teritoriju Ukrajine“, rekao je Šeremet u intervjuu.

12 KOMENTARA

 1. Pa zar rat u Ukraini jos traje,rekose da ce trajat tri nedjelje i da ce se Evropa smrznut,jedini ko se smrznuo je ruska sirotinja po ukrainskim pustopoljinama.

 2. Rusi u prva tri dana rata unistili ukrainsku avijaciju i od tada svaki dan ruse po tri ukrainska aviona, pa koje ovdje lud? I kad lazez moras imat mjeru,a ne da ti se drugi smiju.

 3. P.S. Kako se “brat” Zelenko ne nudi da dođe kod nas, da ga zagrli naš predsednik, i obeća mu vojnu i novčanu pomoć, u borbi protiv “zlotvora” Rusa, koji godinama pokušavaju da zaštite svoj narod od Zelenkovih zločinaca, kao što mi bezuspešno pokušavamo da zaštitimo naše Srbe na Kosovu? Šiptari ih ubijaju, i proteruju, 78 godina unazad, u čemu uspevaju zahvaljujući istom tom NATO paktu, koji nas je slabašne izbombardovao, i koji sada velikodušno grli i ljubi Zelenka, i pumpa ga naoružanjem, u borbi protiv Rusije?!

 4. Dođavola! 250 km? Neko je lupio 2500 km! Meni je bilo čudno, ali sam bio zabrinut! Dobro je da je greška, jer “brat” Zelenko, jedva čeka da nam se sveti, što nismo uveli sankcije Rusiji, i što mu ne nudimo na poklon naše MIG-ove, remontovane u Rusiji, dobijene delom iz Rusije, delom iz Belorusije! Osim aviona, ne nudimo ni Pancire, koje smo kupili, a ni Kineske PVO rakete, kojima oni naravno znaju da barataju, kao i svim ostalim naoružanjem, uključujući dalekometne rakete, tenkove, haubice i avione! Jednom rečju NAJVEĆA SILA U EVROPI! Nismo ponudili ni modernizovane tenkove T72, koje smo dobili od Rusije, kao ni naše T84, modernizovane i nemoderznizovane, tj celu bašu armadu! Za sad je Zelenko počeo da rovari u Srbiji oreko svojih ministarki, a ako dobije bilo šta, a da smo u dometu, preko njemu prijateljske Rumunije, dejstvovaće po našoj prestonici, radi kazne, poput “Firera” 6.aprila 1941.godine!

 5. RMO svasta nesta navodilo,da su unistill 400 aviona,hiljade tenkova rekao bi covjek ukri ostali na puskama.Njihovo oglasvanje je igra za siroke narodne mase.Glupost.

 6. Rusi ako volite svoj narod i svoju zemlju,svaka zemlja koja isporuci napredno oružje i koje se upotrebi protiv vas,istog momenta vaše oružje,može i atomsko mora biti upotrebljeno protiv te zemlje,samo to dovodi do prekida sukoba i spasavanje vaše dragocene omladine.

  • Haha, “dragocena omladina”. Zabole ruse za svoju omladinu a i “lepo” je onaj putinov pas sa TV-a rekao da je život precenjen (nije samo precizirao da li tako misli i o životima svoje dece).
   Rusi su stoka i niža rasa. Smeće civilizacije.

   • Rusi su ti koji su uvek dolazili da nam pomažu da zbacimo jaram s’vrata koji su nam stavili ti koje očigledno voliš i uzdižeš. Kao što ima loših ljudi u svim narodima tako ima i kod Rusa. Što se tiče smeća počisti ga prvo u svom dvorištu pa onda gledaj u tuđe. Pozdrav i pomoz Bog.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave